SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 11 decembrie

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 11 decembrie

Ortodoxe
Sf. Cuv. Daniil Stâlpnicul şi Luca cel Nou (Dezlegare la peşte)

Greco-catolice
Sf. cuv. Daniel Stâlpnicul

Romano-catolice
Sf. Damasus I, pp.

Sfântul Cuvios Daniil Stâlpnicul este pomenit în calendarul creştin ortodox la 11 decembrie.

S-a născut în satul Vitara, de lângă oraşul Samosata, în regiunea cuprinsă între râurile Tigru şi Eufrat (Mesopotamia), din părinţi creştini: Ilie şi Marta.

Aşa cum arată istoria vieţii Sfântului Cuvios Daniil, acesta a fost cu adevărat fiu al luminii, căci s-a născut din rugăciunea curată a mamei sale, care cu inimă zdrobită şi cu duh smerit a cerut de la Dumnezeu un fiu pe care să i-l aducă în dar, aşa cum "de demult Ana a născut pe Samuil" (Vieţile Sfinţilor).

La vârsta de 12 ani a părăsit în ascuns casa părintească şi a intrat într-o mănăstire din acel ţinut, unde a fost primit în cinul monahal.

Sporind în nevoinţe călugăreşti, Cuviosul Daniil a ajuns împreună cu stareţul său la Sfântul Simeon Stâlpnicul. Acesta l-a chemat sus pe stâlp şi l-a binecuvântat, prorocindu-i despre multele greutăţi pe care avea să le îndure.

În urma unei descoperiri dumnezeieşti, a venit în părţile Traciei. Aici s-a închis într-un templu idolesc şi a îndurat multe ispite de la demoni. Apoi s-a suit şi el pe un stâlp, urmând Sfântului Simeon Stâlpnicul, şi pe stâlp a arătat multă răbdare şi mari nevoinţe pustniceşti.

A început să vieţuiască după Dumnezeu, între cer şi pământ, de acesta înstrăinându-se, iar către cer apropiindu-se cu trupul şi cu duhul. A îndurat arşiţa verii şi gerul iernii şi a înfruntat bătaia vânturilor. A săvârşit multe minuni, fiind vestit pentru acest lucru. S-a mutat la Domnul la vârsta de 80 de ani. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor") AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani