SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 aprilie

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 aprilie

Ortodoxe
Sfânta şi Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Ier. Teodor Sicheotul, episcopul Anastasiopolei

Greco-catolice
Sfânta şi Marea Vineri (Patimile şi moartea Domnului). Sf. cuv. m. Teodor. Zi aliturgică. Prohodul Domnului

Romano-catolice
Ss. Soter şi Caius, pp.; Leonida, m.


În Vinerea Mare, la Vecernie se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Aer (Sfântul Epitaf), ce are pictat pe el punerea Domnului în mormânt. În seara din Sfânta şi Marea Vineri se cântă slujba prohodului Domnului, apoi se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf cu lumânări aprinse în mâini, petrecând pe Domnul de pe Golgota la Mormântul dătător de viaţă.

* Sfântul Teodor Sicheotul, episcop al Anastasiopolei (Galatia), este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 22 aprilie.

Sfântul Teodor era originar din Galatia - regiune antică din Anatolia centrală - dintr-un sat cu numele Sicheon.

A trăit în vremea împăratului Iustinian cel Mare (527-565).

Era nelipsit de la slujbele bisericeşti, locul său predilect de rugăciune fiind la o biserică închinată Sfântului Mucenic Gheorghe, aflată în muntele din apropierea cetăţii.

Sfântul Teodor a îmbrăcat haina monahală când se afla în pelerinaj la Ierusalim şi vizita mănăstirile din împrejurimi, deşi cu felul vieţii era de mult călugăr.

Întors acasă, s-a aşezat din nou în apropierea bisericii Sfântului Gheorghe. A fost înzestrat cu darul vindecării minunate, al înainte-vederii şi al rugăciunii neîncetate. Strângându-se în jurul său tot mai mulţi ucenici, Sfântul Teodor a construit o mănăstire închinată patronului său spiritual, Sfântului Gheorghe.

După moartea episcopului Timotei al Anastasiopolei, a fost ales episcop al acestei cetăţi, demnitate din care s-a retras mai apoi. Şi-a sfârşit viaţa în mănăstirea pe care a zidit-o, la o vârstă înaintată. (surse: "Predici la praznice împărăteşti şi la sfinţii de peste an", Arhimandrit Cleopa Ilie, Episcopiei Romanului, 1996, vol. "Vieţile Sfinţilor") AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Ruxandra Bratu)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro