SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 28 mai

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 28 mai

Ortodoxe
Sfinţii Ier. Eutihie, episcopul Melitinei, şi Nichita, episcopul Calcedonului

Greco-catolice
Sf. ep. m. Eutihe

Romano-catolice
Sf. Gherman, ep.


Sfântul Ierarh Nichita Mărturisitorul, episcopul Calcedonului, este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 28 mai.

Din tinereţea sa, Sfântul Nichita a ales viaţa monahală, fiind ales episcop al Calcedonului. A păstorit comunitatea creştină în vremea tulburărilor iconoclaste, când la conducerea imperiului se afla Leon Armeanul (813-820).

"În vremea eresului luptătorilor de icoane de pe vremea împărăţiei lui Leon Armeanul, Sfântul Ierarh Nichita s-a arătat mărturisitor al lui Hristos, de vreme ce s-a nevoit mult împotriva credinţei celei rele, mustrând şi lepădând dogmele cele necredincioase, apoi, învăţând şi sfătuind cu dreaptă credinţă a se închina icoanei lui Hristos, a Preacuratei Maicii lui Dumnezeu şi a tuturor sfinţilor. El a pătimit mult pentru dreapta credinţă de la împăratul cel răucredincios şi de la cei de un gând cu el, şi astfel a suferit izgoniri, defăimări şi chinuri" (Vieţile Sfinţilor).

După mulţi ani de mărturisire a dreptei credinţe, Sfântul Nichita a trecut cu pace la Dumnezeu. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor") AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Nunta odraslei interlopului Nuțu Cămătaru, „udată” cu grămezi de bani de Cosmin Olăroiu și Codin Maticiuc

2 „Cresc frustrările printre soldații ruși” / Interceptări ale serviciilor de informații poloneze

3 Au scos de la naftalină vechile rachete sovietice! / Semne evidente că Rusia gâfâie pe frontul din Ucraina

4 Dmitri Medvedev ar fi încercat să se sinucidă? Presa din Ucraina susține că s-ar fi găsit și mai multe bilețele de adio

5 Pe unde își țin banii miliardarii României / Detaliile inedite din dosarul furtului din casa „regelui pavelelor”