Șase alimente care îmbunătățesc starea de spirit: ajută la sănătatea creierului și reglează nivelul de zahăr din sânge

Șase alimente care îmbunătățesc starea de spirit: ajută la sănătatea creierului și reglează nivelul de zahăr din sânge

Oricine a găsit vreodată alinare în alimente precum înghețata sau pastele sau s-a simțit amorțit ori trist după o masă copioasă știe că mâncarea poate avea impact asupra stării de spirit, scrie Yahoo Life , care a publicat o listă cu șase alimente care, potrivit dieteticienilor, îmbunătățesc dispoziția.

Mâncarea poate avea impact asupra stării de spirit. FOTO Shutterstock

„Anumite alimente au potențialul de a vă influența pozitiv starea de spirit prin promovarea sănătății creierului, reglarea dispoziției, stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și furnizarea de energie susținută”, spune, pentru Yahoo Life, Michelle Routhenstein, dietetician în cardiologie preventivă la Entirely Nourished.

Într-o analiză din 2018, cercetătorii au identificat 12 nutrienți cheie asociați cu prevenirea și tratarea tulburărilor depresive: acidul folic, fierul, acizii grași omega-3, magneziul, potasiul, seleniul, tiamina, vitamina A, vitamina B6, vitamina B12, vitamina C și zincul.

„O dietă echilibrată în general, care să conțină o mulțime de alimente dense în nutrienți, este probabil cea mai bună atunci când vine vorba de sănătatea mintală ”, spune pentru Yahoo Life, Christine Byrne, dietetician și proprietar al Ruby Oak Nutrition.

Iată câteva recomandări ale specialiștilor:

Semințele de dovleac

Un pumn mic de semințe de dovleac consumat de câteva ori pe săptămână poate contribui la aportul de triptofan, „un aminoacid care susține reglarea stării de spirit, ajutând la producerea de serotonină, un neurotransmițător asociat cu sentimentele de bine”, explică Routhenstein.

Dieteticiana recomandă să presărați semințe de dovleac în salate, iaurt sau fulgi de ovăz, sau să le savurați ca o gustare, cu o portocală.

Peștele gras

Somonul, macroul, hamsiile, sardinele și bibanul dungat sunt pești bogați în acizi grași omega-3, care ajută la protejarea inimii, la combaterea inflamațiilor și la susținerea funcției cerebrale.

Pe baza cercetărilor de până acum, nutrienții care par să aibă cea mai puternică legătură cu îmbunătățirea stării de spirit sunt acizii grași omega-3”, notează Byrne.

Aportul de pește gras este asociat cu un risc redus de depresie, în special la femei, arată multe studii.

Avocado

Ca și semințele de dovleac, avocado conține triptofan și este bogat în magneziu, potasiu și vitamina C. Magneziul are rol cheie în reglarea dispoziției, deoarece ajută la activarea sistemelor din corpul nostru care promovează sentimentele de relaxare și calm și previne depresia. Există o asociere semnificativă între un aport foarte scăzut de magneziu și depresie, în special la adulții tineri, potrivit unor cercetări.

Ca să observăm beneficii pentru sănătatea creierului și a inimii, specialiștii recomandă să includem săptămânal în dietă unul sau două fructe de avocado.

Portocalele

Portocalele sunt bogate în vitamina C, despre care se știe că are un efect terapeutic asupra unor tulburări precum depresia și anxietatea și ajută la îmbunătățirea stării generale de spirit.

O portocală consumată de câteva ori pe săptămână poate fi benefică pentru sănătatea creierului și a inimii.

Zarzavaturile cu frunze verzi

Spanacul, varza kale, bok choy conțin cantități mari de „nutrienți antidepresivi”, inclusiv magneziu, fier, acid folic, potasiu și vitaminele A și C.

În plus, sunt bogate în fibre și acționează ca niște antioxidanți în organism, susținând sănătatea creierului.

Încercați să includeți cel puțin o ceașcă de frunze verzi crude sau o jumătate de ceașcă de frunze verzi gătite pentru a sesiza beneficii.

Ciocolată neagră (70% până la 85% cacao)

Ciocolata neagră este bogată în antioxidanți fenolici, care pot proteja împotriva inflamației și a stresului oxidativ, susținând funcția cognitivă și starea de spirit.

Potrivit unui studiu din 2022, ciocolata neagră imită prebioticele, hrănind microorganismele intestinale și îmbunătățind stările emoționale negative.

Din cauza conținutului ridicat de calorii, este recomandat să vă limitați consumul la câteva cubulețe pe zi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 „Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”