Șase ani de închisoare pentru o britanică plecată, împreună cu fiul ei, să se alăture organizației Statul Islamic

Șase ani de închisoare pentru o britanică plecată, împreună cu fiul ei, să se alăture organizației Statul Islamic

O britanică de 26 de ani a fost condamnată luni la șase ani de închisoare pentru că a plecat, împreună cu fiul său de 14 luni, să se alăture organizației jihadiste Statul Islamic (SI) în Siria, un caz prezentat drept o premieră în Marea Britanie, informează AFP.

Tareena Shakil a fost arestată de poliția britanică la întoarcerea ei în Marea Britanie, pe aeroportul din Heathrow, în februarie 2015. Potrivit mass-media britanice, aceasta este prima britanică ce revine din teritoriile aflate sub controlul grupării jihadiste și care este condamnată de Marea Britanie.

În timpul procesului, care s-a desfășurat timp de două săptămâni la Birmingham, în centrul Marii Britanii, ea a declarat că s-a deplasat în Siria în octombrie 2014 doar pentru dorea să 'trăiască potrivit legilor sharia' (legea islamică).

Însă juriul a declarat-o în unanimitate vinovată, vineri, de a fi fost 'membră a unei organizații interzise, în perioada 23 octombrie 2014 și 9 ianuarie 2015', după ce a văzut mai multe dintre postările sale pe Twitter, mesaje și fotografii ce făceau în clar legătura între ea și SI.

Ea a fost, de asemenea, declarată vinovată de incitare la acțiuni teroriste.

Pe una dintre fotografii, ea îl pozează pe fiul ei, în vârstă de 14 luni în momentul plecării lor, făcându-l să poarte o cagulă cu însemnele SI.

'V-ați dus copilul de vârstă fragedă în Siria, știind foarte bine că el va fi instrumentalizat și îndoctrinat, și că viitorul său va fi cel al unui combatant al SI. Ați autorizat fotografierea lui alături de o mitralieră kalașnikov', a tranșat judecătorul Melbourne Inman, în formularea verdictului.

Judecătorul a amintit că acuzata i-a declarat cumnatului său că 'uciderea de apostați face parte din credința sa'. Ea l-a anunțat, de asemenea, pe tatăl ei, la mijlocul lui decembrie 2014, când se afla încă în Siria, că vrea să 'moară aici ca martir'.

Acuzată că a încurajat alți britanici să se ralieze în Siria, ea s-a radicalizat ea însăși pe internet, în timpul unor conversații cu jihadiști.

În timpul procesului, Tareena Shakil a declarat că a 'făcut o eroare' în timpul fugii sale din Siria, la începutul anului trecut. După ce a ajuns cu autobuzul la frontiera dintre Siria și Turcia, ea trebuit să fugă cu fiul ei timp de un kilometru, pentru ca o patrulă SI să-i piardă urma, înainte de a se predea armatei turce, a relatat ea.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 Lucruri pe care nimeni nu le spune la televizor și nu numai...