Scandal diplomatic între Cehia și Rusia, după ce ministrul ceh al Apărării că nu regretă că Daria Dughina a murit

Scandal diplomatic între Cehia și Rusia, după ce ministrul ceh al Apărării că nu regretă că Daria Dughina a murit

Declarațiile ministrului ceh al Apărării, Jana Černochová, despre atentatul Dariei Dughina a provocat un scandal diplomatic între Cehia și Rusia, potrivit RFI.

Aleksandr Dughin si Daria Dughina FOTO Profimedia

Jana Černochová a spus a doua zi după explozie că nu îi este milă de Daria Dughina, ucisă într-un atentat în Rusia, acum câteva zile, și nici de tatăl ei.

„Suprim reacția naturală a omului la o moarte tragică. Dar aceștia sunt adevărați ucigași și instigatori la război. Și nu îmi pare rău nici pentru fiică, nici pentru tatăl îndurerat. Îmi pare rău pentru miile de oameni uciși din cauza propagandei, și ideologiei lor ticăloase”, a scris ea pe Twitter.

În comentarii, oficialului i s-au reproșat declarații „nediplomatice”, la care Černochová a răspuns: „20 de mii de civili au murit la Mariupol, iar acest monstru îi numește suboameni și cheamă la crimă. Vreți să tac despre asta? Eu nu.”

În replică, la o ședință a Consiliului de Securitate al ONU, Vasily Nebenzya, trimisul permanent al Federației Ruse, a spus că Černochová „sprijină și promovează terorismul” în mod deschis.

Diplomatul a plusat, declarând că Cehia ar fi antrenat chiar teroriști ucrainieni pentru a acționa în republica autoproclamată, Donețk. În urma acestei declarații, ministrul ceh de externe l-a convocat pe ambasadorul rus la Praga.

Premierul ceh, Petr Fiala, a numit acuzațiile rusești împotriva ministrului Černochová, o manifestare a cinismului extrem.

Acuzația privind-o pe Jana Černochová , de sprijinire a terorismului, venind din partea oricărui reprezentant al Federației Ruse, care săvârșește crime de război în Ucraina, nu poate fi considerată altceva decât o manifestare de cinism”, a spus premierul ceh.

Jana Černochová a răspuns la acuzația cu teroriștii.

„Conform regimului marionetă din Donețk, noi antrenăm teroriști acolo. De dragul umorului, spun că aprob terorismul. Abia aștept o confirmare mai bună a eficacității ajutorului nostru pentru Ucraina”, a scris ministrul ceh tot pe Twitter.

Ministrul Apărării al Republicii Cehe a subliniat că în Republica Cehă, spre deosebire de Rusia, există o diferență fundamentală între „sărbătorirea unui atac terorist” și exprimarea regretului față de moartea unui „propagandist fascist care face apel public la distrugerea imediată a ucrainenilor,” pe care îi numește „suboameni”.

„Dacă în Rusia deplâng moartea propagandiștilor care cer uciderea și exterminarea cetățenilor unei națiuni libere vecine (Ucraina), aceasta spune totul despre ei. Aceștia sunt criminali și asasini pentru care nu ar trebui să ne pară rău. Așa cum nu-l plângem pe Hitler, Stalin, Heydrich”, a menționat Cernohova.

Ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, l-a convocat, la rândul său, pe ambasadorul rus Alexandr Zmeevsky pentru explicații după afirmațiile trimisului la ONU.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...