
Scandal în Ucraina după ce conducerea politică abandonează un principiu-cheie pentru care soldații mor pe front
În timp ce luptă pentru supraviețuire împotriva invaziei ruse, Ucraina riscă să alunece periculos spre autoritarism, denunță principala publicație de limbă engleză din Kiev, într-un editorial incisiv care acuză conducerea țării de abuzuri asupra statului de drept și a societății civile.
În centrul acuzațiilor se află cazul lui Vitalii Șabunin, unul dintre cei mai cunoscuți activiști anticorupție din Ucraina, fondator al Centrului de Acțiune Anticorupție. Oficial, Șabunin este anchetat pentru sustragere de la recrutare, însă publicația ucraineană The Kyiv Independent consideră că dosarul este o răfuială politică mascată.
Șabunin s-a oferit voluntar pentru serviciul militar la începutul invaziei ruse și a continuat, în paralel, activitatea de monitorizare a guvernului. Cu toate acestea, autoritățile au extins ancheta împotriva sa, percheziționându-i locuința din Kiev și baza militară care se află lângă linia frontului, vizând în mod special telefonul personal. Gestul este interpretat de către jurnaliștii ucraineni drept un semn clar al dorinței de intimidare.
Critici pentru conducerea țării
Șabunin l-a criticat în repetate rânduri pe șeful de cabinet al lui Zelenski, Andrii Yermak, și pe cel mai controversat adjunct al acestuia, Oleh Tatarov.
În ultima perioadă, Șabunin s-a concentrat pe criticarea Ministerului Apărării din Ucraina, acuzându-l de achiziționarea ineficientă de arme pentru armată și de eșecul în creșterea producției de armament.
„Totul în felul în care acest caz este gestionat sugerează că scopul său este persecutarea unui dușman, nu aplicarea legii,” scriu jurnaliștii de la The Kyiv Independent, care pun sub semnul întrebării tăcerea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
„O asemenea campanie nu se poate desfășura fără cel puțin aprobarea tacită a președintelui, dacă nu chiar cu permisiunea lui directă.”
Jurnaliștii trag un semnal de alarmă și asupra altor evenimente pe care le consideră derapaje recente ale puterii de la Kiev: respingerea scandalos de arbitrară a candidatului selectat pentru conducerea Biroului de Securitate Economică, presiuni tot mai vizibile asupra presei independente, dar și folosirea Consiliului Național de Securitate și Apărare pentru a impune sancțiuni extrajudiciare.
„O altă problemă este transformarea Consiliului Național de Securitate și Apărare – organismul care emite sancțiuni atât împotriva ucrainienilor, cât și a străinilor – într-o armă. În loc să fie un instrument extraordinar pentru protejarea securității Ucrainei, sancțiunile par acum să fie utilizate ca un instrument extrajudiciar arbitrar pentru a reprima oponenții. Cea mai cunoscută țintă este fostul președinte Petro Poroșenko, principalul adversar politic intern al lui Zelenski. Oricât de controversate și discutabile ar fi activitățile lui Poroșenko, acesta ar trebui să fie judecat în mod corespunzător, nu să fie supus unor sancțiuni arbitrare”, scriu jurnaliștii ucraineni.
Zelenski, somat să intervină
În paralel, comunitatea diplomatică occidentală, inclusiv G7, este criticată pentru tăcerea complice. „Cu toate acestea, ambasadele G7 din Ucraina au păstrat tăcerea în privința lui Șabunin. Ultima lor declarație a salutat alegerea șefului Biroului pentru Securitate Economică – nicio vorbă din partea lor în mai bine de o săptămână de când a fost respins de guvern”, notează publicația.
Războiul nu poate fi pretextul sub care democrația este desființată, mai spun jurnaliștii de la The Kyiv Independent, apreciind că justiția selectivă și persecuțiile politice nu sunt compatibile cu Ucraina pentru care mor astăzi soldații pe front.
În opinia jurnaliștilor ucraineni, dacă Zelenski nu a ordonat personal represaliile, are datoria să investigheze cine o face, iar în cazul în care le-a ordonat, trebuie să dea înapoi, înainte ca Ucraina să piardă nu doar teritoriile, ci și sufletul democratic pentru care pretinde că luptă.