SCANDAL la Uniunea Scriitorilor - Gruparea răzvrătiţilor face front comun: „Am denunţat baroniada scriitorimii române!” - VIDEO

SCANDAL la Uniunea Scriitorilor - Gruparea răzvrătiţilor face front comun: „Am denunţat baroniada scriitorimii române!” - VIDEO

Scriitorii răzvrătiţi din USR, care au votat săptămâna trecută un nou preşedinte al instituţiei, pe scriitorul Cristian Teodorescu, denunţând conducerea şi statutul abuziv al vechiului USR, au declarat, vineri, într-o conferinţă de presă că „baroniada scriitorimii române” trebuie să se încheie.

Conducerea Uniunii Scriitorilor (USR) este disputată în continuare de două grupuri din Uniune, unul care îl susţine pe Nicolae Manolescu, cel care deţine actuala funcţie de conducere a instituţiei, iar celălalt grup, reprezentat de scriitorii care îl susţin pe Cristian Teodorescu drept noul lider, poetul Florin Iaru şi Dan Mircea Cipariu fiind aleşi vicepreşedinţii noii grupări.

Uniunea Scriitorilor din România (USR), prezidată de Nicolae Manolescu, a transmis, luni, prin intermediul unui comunicat de presă, sancţionarea scriitorilor Ioana Crăciunescu, Dan Iancu, Florin Iaru, Cosmin Perţa, Valeriu Mircea Popa, Cristian Tiberiu Popescu, Octavian Soviany, Adrian Suciu, Cristian Teodorescu, Paul Vinicius şi Daniel Vorona, cu excluderea din Uniune pentru că aceştia au „votat nestatutar noi organe de conducere”.

După acest episod, noul USR a revenit cu propria sa conferinţă de presă, desfăşurată la Librăria Open Art, drept răspuns la conferinţa de miercuri care a avut loc la sediul oficial al vechiului USR. La evenimentul de vineri au participat Dan Mircea Cipariu, Valeriu Mircea Popa, Grigore Şoitu, Octavian Soviany, precum şi poetul Florin Iaru şi scriitorul Cristian Teodorescu, care au denunţat abuzurile vechii conduceri a USR, exprimând de multiple ori că statutul USR a fost modificat ilegal.

La începutul conferinţei, Poetul Florin Iaru a motivat necesitatea organizării acestei conferinţe de presă: „Am organizat conferinţa asta de presă forţaţi de o conferinţă de presă pe care a dat-o fosta conducere a USR şi acel consiliu de conducere al USR, tot fost, prin care persoanele care au fost alese la ultima Adunare Generală Extraordinară, au fost excluse. Avem două propuneri: ori suntem excluşi şi atunci partea cealaltă are dreptate şi toate actele noastre sunt nule, ori actele noastre sunt bune şi ceea ce fac ei este samavolnicie, abuz de putere. În conferinţa de presă de acum trei zile s-a mizat pe un singur lucru: Că USR nu se supune legilor din România şi că ea este obiectul unei legi speciale care o exonerează de respectarea regulilor democratice din România. E o lege 26/2000. Şi spun că această lege este un decret al Marii Adunări Naţionale din 1949. Prin acel decret-lege, societatea Scriitorilor Români din România este transformată în Uniunea Scriitorilor din Republica Populară Română. Este un organism unic, aşa a fost. Din nefericire pentru acest decret de lege, în 1989, regimul comunist cade şi apare pluralismul. Deci decretul acela se întoarce în 1924 când apare Uniunea Scriitorilor pe care OUG îl prevede în anul 2000 în acele asociaţii care se supun legii din 1924.”, a exprimat Iaru.

Cristian Teodorescu, noul preşedinte al grupării disidente din USR a declarat că: „Uniunile, asociaţiile de tot soiul funcionează după o lege din 2000, hotârâre de guvern din 2000, nr. 26 care spune că prezenta hotărâre de guvern cu valoare de lege le abrogă pe toate celelalte. Aşa că toţi cei care vin şi spun că ei funcţionează după legea din 1924 sau '49 sunt paraleli cu legea ca şinele tramvaiului 41. A 2-a chestie, faptul că ai avocaţi care nu cunosc legea, nu te îndreptăţeşte să spui diverse baliverne în ceea ce priveşte un număr de colegi ai tăi. Din punctul nostru de vedere, noi nu suntem câtuşi de puţin excluşi din USR fiindcă actuala conducere a USR acţionează în ilegalitate, ca Partidul Comunist între războaie. E mai degrabă abuz de ilegalitate.”

Teodorescu a denunţat faptul că conducerea USR „pe stil vechi” omite nişte date importante şi că generează un climat de tensiune în care scriitorii-membri nu se pot exprima liber: „Minte opinia publică, ne mint confraţii. Din cauză că Uniunea Scriitorilor nu mai e la fel de guralivă după această înfăţişare. Suntem pe cale de a câştiga acest proces. Avocaţii USR sunt pe cale să ceară un time out din cauză că nu ne pot dovedi. Domnul Manolescu şi alţii din USR pe stil vechi nu au catadicsit să ne informeze.”

Dan Mircea Cipariu, vicepreşedintele noului grup al USR, a luat la rândul său cuvântul şi a lămurit problemele tehnice ale disputei dintre cele două grupări prezentând mai multe documente în acest sens. Acesta a punctat că din punct de vedere tehnic şi juridic Nicolae Manolescu şi ceilalţi nu au fost niciodată înscrişi în Registrul Special al Asociaţiilor şi Fundaţiilor.

„Lucrurile acestea şi acum ar fi putut fi rezolvate cu umor, fără excluderi. Facem Adunare Generală, venim şi noi, supunem la vot. Dacă nu ar fi fost această politică a ignorării, ei ar fi putut să ne bată la vot. Veneau şi spuneau: V-am bătut. Ne-au ignorat. Când constaţi că ceea ce am făcut noi e perfect legal, să vii să spui că noi am comis o ilegalitate, că suntem nişte pucişti. (...) În momentul în care faci afirmaţii din astea ilegale, poţi fi dat în judecată pentru calomnie. Ei vor să ne dea în judecată pt prejudicii de imagine aduse USR. Mai risipesc nişte bani degeaba. E vorba tot de banii noşti.”, a punctat pe de altă parte, Cristian Teodorescu.

Potrivit noii grupări, vechiul USR nu a fost înscris legal în Registrul Oficial al Asociaţiilor şi Fundaţiilor şi drept urmare, modificările statutului USR în 2009 şi 2013 au fost ilegal adoptate şi au ignorat prevederile cadrului legal. De asemenea, în baza statutului modificat, s-au ales (şi reales), ba chiar au şi funcţionat, organe de conducere ilegale, au exprimat membrii noului USR.

Dan Mircea Cipariu a semnalat cusururile configuraţiei Uniunilor de Creaţie, care funcţionează în ilegalitate, deoarece nu au depus documente necesarele pentru circumscrierea unei instituţii de utilitate publică. Aparent, Cipariu a detectat într-un document un amendament care stipula faptul că mai multe asociaţii se pot constitui, că nu trebuie să existe o Uniune unică pentru reprezentarea artiştilor şi că, în cazul înfiinţării mai multor Uniuni, fondurile financiare se împart echitabil. În subsidiar, Cipariu îi acuză pe membrii din garda veche a Uniunii de mişmaşuri, de interese băneşti, de corupţie tăinuită.

„Pe 5 ianuarie 2015 Grupul pentru Reformă a cerut convocarea Adunării Generale a USR. Nu numai că nu am primit niciodată niciun răspuns, noi am repus puterea legii în lucru. Noi am salvat USR de la dizolvare. Am pus în aplicare tot ceea ce prevede legea. Erau două lucruri foarte grave în statutul USR, atunci când au pus să pot candida la nesfârşit. Au pus ca Adunarea Generală să poată avea loc o dată la 5 ani.”, au denunţat membrii noii grupări a USR. „USR nici în acest moment pe site nu a făcut public numărul tuturor membrilor”, a acuzat Dan Mircea Cipariu.

„Care este problema de fond? Noi am denunţat această baroniadă a scriitorimii române! Ei au schimbat să aibă mandate nelimitate, fără număr, cu 31 de membri, nu cu 800 de membri. 31 de membri din USR au schimbat statutul. Mai mult, totul se bazează pe o mare hoţie. În 2008 a fost schimbat ilegal statutul USR aducându-se ca nou argument la instanţă faptul că a existat un extras către Judecătoria Sectorului 1. Ei au minţit şi au indus în eroare instanţele de judecată!”, a remarcat plin de revoltă, Cipariu, vicepreşedintele noului USR.

Pe de altă parte, Cristian Teodorescu a dat o replică dură USR-ului condus de Manolescu pentru excluderea sa şi a altor 11 colegi din Uniune, exprimând: „Acum sper că înţelegeti de ce atunci când noi am făcut anunţul Adunarii Generale Extraordinare despre care domnul Manolescu şi restul conducerii ilegale, nu numai că n-au dreptate, dar mint pur şi simplu. Dacă noi ne-am pune la mintea lor, ar trebui să îi dăm în judecată şi să-i excludem eventual din USR ceea vă asigur, nu vom face. Cât sunt eu preşedinte, luaţi-mă drept preşedinte interimar, preşedinte de criză al unei perioade până la Adunarea Generală obişnuită a Uniunii Scriitorilor, nu veţi vedea dat afară un scriitor din Uniune, sancţionaţi prin vot de blam, cartonaşe roşii din cauza faptului că îşi permit să aibă alte păreri decât conducerea USR. Ai altă părere? Eşti liber să ai altă părere. Când găseşti avocaţi amatori, din ăştia sicofanţi, şi măsluieşti legile să iasă cum vrei tu, iarăşi nu veţi vedea. (...) Ceea ce ni se reproşează nouă, fiind etichetaţi drept depravaţi, netalentaţi, porci, toate aceste chestii reprezintă atitudini şi puncte de vedere ilegale cu certitudine.”

Nu în ultimul rând, Florin Iaru a exprimat că, odată revocată limitarea mandatelor din USR, cine vine la putere încearcă să se eternizeze şi comite multiple abuzuri, de asemenea, acesta a făcut public faptul că: „În ultimii 15 ani, scriitorii tineri refuză să mai intre în USR sau îşi dau demisia”.

În încheire, Dan Mircea Cipariu a remarcat faptul că: „USR în acest an n-a dat nicio bursa literară, nici bani pentru mobilitatea scriitorilor” exprimând îngrijorare pentru viitorul instituţiei dacă lucrurile nu vor lua un alt curs.

Uniunea Scriitorilor din România (USR) a transmis, luni, prin intermediul unui comunicat de presă, sancţionarea scriitorilor Ioana Crăciunescu, Dan Iancu, Florin Iaru, Cosmin Perţa, Valeriu Mircea Popa, Cristian Tiberiu Popescu, Octavian Soviany, Adrian Suciu, Cristian Teodorescu, Paul Vinicius şi Daniel Vorona cu excluderea din Uniune.

Decizia USR vine ca urmare a "convocării nestatutare a unei Adunări Generale Extraordinare nestatutare şi organizarea acesteia la data de 19 martie 2016, când s-au votat nestatutar noi organe de conducere", se precizează în comunicatul publicat pe site-ul Uniunii. Totodată, Uniunea Scriitorilor din România a apreciat că: "Prin comunicatele remise presei, s-a folosit abuziv şi nelegal sigla U.S.R., uzurpându-se calităţile oficiale ale persoanelor alese legal şi statutar în funcţiile de conducere."

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /