Scandal major în agricultură! Fermierii îl acuză pe ministrul Daea și pe șeful APIA că i-au mințit. Subvențiile promise s-au dovedit mult mai mici

Scandal major în agricultură! Fermierii îl acuză pe ministrul Daea și pe șeful APIA că i-au mințit. Subvențiile promise s-au dovedit mult mai mici

Scandal major în agricultură! Fermierii îl acuză pe ministrul Daea și pe șeful APIA că i-au mințit. Subvențiile promise s-au dovedit mult mai mici. Sute de fermieri au fost înșelați de ministrul Agriculturii și șeful Agenției de Plăți (APIA), care le-au promis în ultimele săptămâni că vor primi o subvenție suplimentară din fonduri europene de 23 de euro pe hectar. Mai mulți fermieri au declarat pentru  G4Media.ro că subvenția încasată a fost de fapt mult mai mică, iar portalul Agroinfo.ro demonstrează cum i-au mințit Daea și șeful APIA pe proprietarii de exploatații agricole.

Ce s-a întâmplat mai exact: la finalul lunii august, ministrul Petre Daea a anunțat într-o conferință de presă la sediul Ministerului Agriculturii că ”cele 16 milioane (de euro – n.red.) sunt aprobate de Comisia Europeană, deci nu sunt bani pierduți, iar fermierii îi vor avea în conturi de săptămâna aceasta. Mai precis, am informațiile tehnice cum că la mijlocul săptămânii ce vine să pornească banii, iar fermierii vor avea săptămâna viitoare acești bani în conturi. Care înseamnă un număr de 93.000 de fermieri și ca sumă pe fiecare hectar undeva în jur de 23 de euro. Sunt banii fermierilor, merită să fie la ei, merită să facem orice efort oricât de mare ca banii să fie la ei”, potrivit Agroinfo.ro.

Și directorul general al APIA, Adrian Pintea, a mințit în același fel. În 11 octombrie, Pintea declara pentru portalul Agrointel.ro că în acea zi urma să înceapă plata celor 23 de euro pe hectar.

La doar o zi însă, fermierii au constatat că în conturi le-au intrat mult mai puțini bani. Un fermier din Ialomița a declarat sub protecția anonimatului că a primit doar 2,23 de euro/hectar, adică mai puțin de 10% din suma promisă de ministru și de șeful APIA. Au apărut ulterior zeci de cazuri similare în toată țara. Contactat de G4Media.ro vineri, 12 octombrie, șeful APIA a spus că nu știe despre ce e vorba și că va verifica situația.

Potrivit Agroinfo.ro, cei 16.451.931 de euro de la UE au fost distribuiți fermierilor după un algoritm extrem de complicat, algoritm ce nu are legătură cu alocarea unei sume fixe pe hectar și care face ca sumele pe hectar să fie mult mai mici decât cei 23 de euro promiși de ministrul Daea și de șeful APIA.

De unde provine această sumă? Pentru că rezerva agricolă pentru situații de criză a UE nu s-a cheltuit în anul 2017, banii din această rezervă au fost împărțiți între toate statele membre UE pentru a fi rambursați fermierilor. României i-a revenit suma de 16.451.931,77 euro. Acești bani sunt împărțiți doar fermierilor care au încasat subvenții peste pragul de 2.000 de euro. ATENȚIE! Nu doar plăți directe pe suprafață, în calculul pragului de 2.000 de euro intră și sprijinul cuplat zootehnic, spun specialiștii APIA, citați de Agroinfo.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Lovitură sub centură pentru Putin de la aliatul său, Lukașenko

2 SURSE Salariul minim și pensiile ar crește de la 1 ianuarie. Cât ar fi majorarea

3 Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar

4 Şeful spionajului militar ucrainean: Eliberarea peninsulei Crimeea va începe în primăvara anului viitor. Nu există altă opțiune

5 VIDEO Explozii puternice în Crimeea, la o bază aeriană rusească. Rușii spun că un avion ar fi derapat și a luat foc