Scandal uriaș la Eurovision, înainte de finală! Olanda a fost exclusă, iar reprezentanta Israelului a fost huiduită

Scandal uriaș la Eurovision, înainte de finală! Olanda a fost exclusă, iar reprezentanta Israelului a fost huiduită

În contextul protestelor pro-Palestina din Malmo și a criticilor la adresa organizatorilor, reprezentanta Israelului, Eden Golan, a fost huiduită de spectatori și vizată direct sau indirect de alți concurenți, printre care Joost Klein din Olanda. În cele din urmă organizatorii concursului au anunțat sâmbătă că l-au dat afară pe concurentul Olandei.

UPDATE 11 mai ora 21.45

Protestatarii au mărşăluit prin Malmo cerând excluderea Israelului

Franţa, Germania, Spania, Italia şi Marea Britanie vor cânta în această seară, având întotdeauna un loc garantat în finala Eurovision. Alături de ele sunt: Suedia, Ucraina, Luxemburg, Israel, Lituania, Estonia, Irlanda, Letonia, Grecia, Norvegia, Serbia, Finlanda, Portugalia, Armenia, Cipru, Elveţia, Slovenia, Croaţia, Georgia şi Austria.

Joost Klein, delegatul Olandei, a fost descalificat din finală după un incident în culise.

Protestatarii au mărşăluit prin Malmo cerând excluderea Israelului

În timp ce fanii Eurovision sosesc la Malmo Arena, protestatarii care flutură steaguri palestiniene scandează: "Shame on you", "Free, Free Palestine", "Free, Free Rafah" şi "From the river to the sea, Palestine will be free". Unii au fost scoşi din mulţime şi conduşi de poliţie.

Este pentru a şaptea oară când Suedia organizează concursul. România nu participă la această ediţie.

Joost Klein ar fi adresat joi seară amenințări verbale unei angajate din cadrul producției Eurovision la arena din Malmo unde are loc evenimentul. Organizatorii Eurovision au respins zvonurile răspândite conform cărora incidentul ar fi avut legătură cu delegația Israelului, afirmând că „comportamentul nepotrivit” al lui Joost Klein față de membrul personalului a reprezentat o „încălcare a regulilor concursului”. Delegația Olandei s-a declarat „șocată” de această decizie.

Joost Klein Instagram

Expertul Eurovision Paul Jordan a declarat pentru Reuters că este fără precedent ca un artist să fie exclus în ajunul finalei. "Evident că nu ştim ce s-a întâmplat acum. Ar putea fi găsit nevinovat", a declarat Jordan. "Cred doar că este o mare ruşine, însă spectacolul trebuie să continue, cum se spune", a comentat el.

Incidentul nu are nimic de-a face cu delegaţia israeliană, a precizat comentatorul AVROTROS Eurovision, Cornald Maas. "Este, printre altele, infernal pentru Joost Klein, care este un unificator, şi pentru echipa sa", a scris Maas pe platforma X.

Casele de pariuri îl dau ca favorit la câştigarea concursului pe croatul Baby Lasagna, pe numele real Marko Purišić, 28 de ani, cu piesa "Rim Tim Tagi Dim", urmat de solista israeliană Eden Golan, care are 20 de ani, cu piesa "Hurricane". Alte ţări aflate pe lista de pariuri sunt Franţa, Italia, Ucraina şi Irlanda.

După descalificarea lui Klein, 25 de ţări vor concura în marea finală de sâmbătă seara.


Citește și:

populare
astăzi

1 Imagini care dau fiori cu podul unde a deraiat trenul internaţional IRN 347(Dacia Wien Hauptbahnhof - Bucureşti Nord)

2 „Doar în Africa am mai văzut așa ceva” / Codin Maticiuc, șocat de camera în care a stat într-un hotel din Costinești

3 VIDEO Totul despre tentativa de asasinat asupra fostului președinte al SUA / Momentul filmat în care s-a tras asupra lui Donald Trump la un miting de ca…

4 Cică Orban va primi de la UE ce-a semănat...

5 VIDEO Ce se întâmplă în America? Atacatorul lui Trump a fost surprins pe video chiar când începe să tragă, oamenii l-au văzut și strigau că are o armă…