Scandalul din USR continuă

Scandalul din USR continuă

Primele dispute în USR-ul condus de Lasconi: Flavia Boghiu, fost viceprimar al Brașovului, acuză presiuni ale grupării Fritz-Coliban ca să-i cedeze locul unui controversat lider din Iași, Ștefan Tănasă.

În plus, există controverse legate de modul în care sunt stabiliți vicepreședinții și cine ar fi președinte interimar în caz de demisie a Elenei Lasconi.

Dispute în USR-ul condus de Lasconi

“Din respect faţă de Allen Coliban şi la presiunea lui Irineu (Irineu Darău – n.r.) vă anunţ că m-am retras din Biroul Naţional pentru a face loc candidatului de la Iaşi (Ştefan Tanasă), care era între cei opt pe lista scurtă.

Diferenţa dintre calcule şi rezultat a rămas să fie rezolvată prin retrageri, lucru pe care recunosc îl consider antidemocratic şi nedemn de principiile pe care s-a bazat întotdeauna filiala noastră“, a scris Boghiu pe un grup intern, citată de news.ro.

“Flavia Boghiu, Diana Stoica, Alina Girbea şi Diana Buzoianu au fost presate şi intimidate să se retragă de pe lista Biroului Naţional pentru a face loc celui care a falimentat filiala Iaşi – Tanasa Stefan. (…)

Ca preşedinte al filialei Iaşi, a dus organizaţia în faliment, cheltuind 200.000 de euro fără a justifica adecvat utilizarea acestor fonduri. Campania de la Iaşi a avut ZERO buget din cauza acestui management dezastruos. Mai mult, ne-a vizitat şi DGA-ul (Direcţia Generală Anticorupţie) filiala, în condiţiile în care Întâiul Şomer a şantajat un preşedinte de filială locală din judeţul Iaşi. (…)

Decizia de a forţa retragerea unor membri valoroşi pentru a face loc unui astfel de personaj ridică grave semne de întrebare privind integritatea şi direcţia partidului. Este demoralizant să vezi cum munca şi dedicarea unor membri sunt sacrificate pentru a promova oportunismul şi comportamentele neetice. Congresele şi voturile devin inutile dacă rezultatele sunt manipulate în favoarea unor indivizi controversaţi”, a scris Alexandru Florea, membru USR.

Tănasă a confirmat forțarea retragerilor în favoarea sa, într-o declarație pentru Ziarul de Iași : “Astfel am agreat la nivelul grupului nostru (Fritz-Coliban, n.r.). A fost clar stabilit de la început – aceasta a fost echipa propusă să fie în Biroul Național, evaluând performanțele pe care noi le-am avut. Noi, cei care am ajuns în BPN, am ajuns pentru că am performat și am avut rezultate, și aceasta a fost decizia grupului nostru”.

Nu este clar nici cum se aplică prevederea statutară privind împărțirea mandatelor de vicepreședinți și desemnarea celui care ar urma să fie președinte interimar. “Vicepreşedinti ai Biroului Naţional sunt primii candidaţi, în ordinea descrescătoare a numărului de voturi obţinute la Congres”, se arată la articolul 53.

Fritz sau Mihaiu, nr.2 în partid

Potrivit news.ro, echipa Elenei Lasconi a interpretat ”voturile obţinute la Congres” drept voturi obţinute de fiecare listă în parte. Prin urmare, primii 7 clasaţi în funcţie de votul pentru liste au fost: Radu Mihaiu (echipa Lasconi), Dominic Fritz (echipa Voiculescu), Ionuţ Moşteanu (echipa Stelian Ion), Lucian Stanciu-Viziteu (echipa Lasconi), Allen Coliban ( echipa Voiculescu), Stelian Ion (echipa Stelian Ion) şi Adrian Wiener (Echipa Lasconi). Nume importante ca Vlad Voiculescu, Clotilde Armand, Oana Ţoiu sau Claudiu Năsui au prins loc în BN, însă nu şi funcţii de vicepreşedinte.

Tabăra Voiculescu susţine că vicepreşedinţii ar trebui stabiliţi în funcţie de votul uninominal, nu de votul pe listă. ”Votul pentru vicepreşedinţi e un vot despre persoane, nu despre liste”, susţine unul dintre liderii USR, citat de news.ro. Astfel, potrivit numărului de voturi pe care l-a primit direct fiecare candidat, ordinea primilor 7 din BN ar fi următoarea: 1. Dominic Fritz (262 de voturi). 2. Allen Coliban (240 de voturi). 3. Radu Mihaiu (219 voturi). 4. Daniel Stanciu-Viziteu (216 voturi). 5. Vlad Voiculescu (194 de voturi). 6. Oana Ţoiu (192 de voturi). 7. Clotilde Armand (16 de voturi).

Potrivitul statutului, în cazul în care preşedintele partidului demisionează, în locul său urcă vicepreşedintele care a obţinut cel mai mare număr de voturi: Radu Mihaiu, conform interpretării taberei Lasconi (vot pe listă) sau Dominic Fritz, conform taberei Voiculescu (vot uninominal).


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 Operațiunea secretă care va schimba lumea

3 VIDEO „E moț de curcan” / Corina Bud și-a uitat lenjeria intimă acasă și a oferit un spectacol de zile mari, chiar pe scenă. În fața a zeci de mii de oa…

4 Miliardarul saudit Mohamed Al Fayed își viola și abuza angajatele: „Era un monstru, un prădător sexual, fără nicio busolă morală”

5 Semnale clare de alarmă că din SUA pleacă un val care ar putea lovi inclusiv Europa