Scandalul Greensill: Fostul premier David Cameron admite că a comis greşeli

Scandalul Greensill: Fostul premier David Cameron admite că a comis greşeli

Fostul premier britanic David Cameron, implicat într-un scandal de lobby care zguduie cercurile politico-financiare, a recunoscut duminică, după o lungă tăcere, erori în rolul său de a consilia compania financiară în faliment Greensill, notează AFP.

Greensill Capital, specializată în împrumuturi pe termen scurt, a depus bilanţul la începutul lunii martie, punând în pericol unii dintre clienţii săi, cum ar fi imperiul siderurgic al miliardarului Sanjeev Gupta, GFG Alliance.

Prăbuşirea sa a provocat, de asemenea, agitaţie în rândul clasei politice britanice din cauza rolului jucat de David Cameron în beneficiul companiei, creată de bancherul australian Lex Greensill.

Acesta din urmă a fost angajat în Downing Street când David Cameron conducea guvernul (2010-2015), iar presa britanică a dezvăluit contracte obţinute de compania sa prin intermediul politicilor la care a contribuit pentru punerea lor în aplicare.

El a fost acuzat în special de contacte cu membri ai guvernului, inclusiv actualul ministru al finanţelor, Rishi Sunak, în favoarea Greensill sau ministrul sănătăţii Matt Hancock.

După săptămâni de tăcere, David Cameron a reacţionat într-un lung comunicat pentru agenţia Press Association, susţinând că nu a încălcat "nici codul de conduită, nici regulile guvernului".

După ce s-a "gândit mai mult" la acest scandal, el a admis că "trebuie învăţate o serie de lecţii importante. Recunosc, în calitate de fost prim-ministru, că acţiunile de comunicare cu guvernul trebuie să aibă loc exclusiv prin cele mai oficiale canale, astfel încât să nu existe loc pentru interpretări greşite".

Pus în faţa acuzaţiilor, Ministerul Finanţelor a publicat mai multe mesaje trimise în aprilie anul trecut lui David Cameron de Rishi Sunak, în care spunea, printre altele, că "şi-a pus la treabă echipa" pentru a studia o cerere din partea fostului prim-ministru.

Un organism parlamentar de supraveghere a lobby-ului a apreciat că fostul premier, un conservator ca şi Rishi Sunak, nu a încălcat nicio regulă contactând direct un ministru sau înalţi responsabili.

În schimb, principalul responsabil laburist pe probleme de economie, Anneliese Dodds, a declarat că "mesajele cancelarului adresate lui David Cameron ridică întrebări foarte serioase cu privire la posibilele încălcări ale codului ministerial" de către Rishi Sunak.

Greensill a fost autorizată să emită împrumuturi guvernamentale garantate de stat în cadrul programului destinat marilor companii, Coronavirus Large Business Interruption Loan Scheme (CLBILS).

Falimentul Greensill pune în prezent în pragul insolvenţei GFG Alliance, care are 5.000 de angajaţi în Marea Britanie şi 35.000 la nivel mondial, mai scrie AFP. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea, dezvăluiri murdare despre Ponta și Hrebenciuc

2 Așa o fi?

3 Dovada că unii dintre procurorii români sunt niște dobitoci / Cazul italianului „înșelat” de o gorjeancă

4 Expo-nuri în Poliția Română?

5 „Zeiţa Mamă” a unei secte din SUA a fost găsită mumificată după ce a băut argint coloidal ca leac anti-COVID-1…