Scandalul ia amploare! Răsturnare de situație în dosarul banilor șterpeliți din fondul Direcţiei de Informaţii militare?

Scandalul ia amploare! Răsturnare de situație în dosarul banilor șterpeliți din fondul Direcţiei de Informaţii militare?

Generalul Iulian Gherghe, fost locţiitor al directorului DGIA, gen. Marian Hăpău, a făcut declaraţii în faţa procurorilor militari de la Curtea Militară de Apel care-l incriminează pe şeful său în dosarul delapidării celor 180.000 de dolari din fondurile operative ale serviciului secret al Armatei, potrivit jurnalistului Silviu Sergiu, care citează surse apropiate anchetei.

„În momentul în care am fost adus la Direcţia de Contrainformaţii şi Securitate Militară (DCiSM) şi apoi la Direcţia Generală de Informaţii a Apărării (DGIA), ambele conduse de gen. Marian Hăpău, am găsit acest mod de lucru legat de fondurile operative. Nu l-am creat eu”, a declarat Gherghe, scrie jurnalistul Silviu Sergiu pe blogul său.

El a spus că din fondurile operative nu a fost sustrasă doar suma de 180.000 de dolari, pentru care a fost pus sub acuzare, ci, de-a lungul timpului, au fost şi alte sume de bani destul de consistente.

Gen. Gherghe a precizat că gen. Hăpău şi Ilieana Chiriţă, contabila DCiSM şi apoi DGIA, erau gestionarii direcţi ai acestor fonduri, fiind cheltuite sume importante de bani pe activităţi contrainformative fictive.

Gen. Gherghe a acuzat faptul că gen. Hăpău şi Ileana Chiriţă au minţit în momentul în care au precizat că şi-au făcut surse de informaţii, atât din cetăţeni români, cât şi din cetăţeni străini, atât în România, cât şi în străinătate, potrivit sursei citate.

Recompense fictive

Aceste presupuse surse false de informaţii, le-a spus gen. Gherghe procurorilor militari, „primeau” recompense fictive în mod continuu. În context este important de precizat că doar apropiaţii gen. Hăpău, puţini la număr, aveau dreptul să gestioneze fondurile operative.

În declaraţia dată procurorilor, gen. Gherghe a dat şi exemple de astfel de surse fictive de informaţii şi a explicat care era mecanismul sustragerii fondurilor operative. Existau şi surse de informaţii reale, care erau recompensate, însă sumele care erau trecute în evidenţele contabile erau mult mai mari decât cele primite în realitate, aceasta fiind o altă modalitate de sifonare a fondurilor operative.

Gen. Gherghe a spus că nu este adevărat ce a susţinut gen. Hăpău cum că subalternii săi au delapidat banii, pentru că nu putea verifica situaţia fondurilor operative decât o dată pe an. Gen. Gherghe le-a spus procurorilor că gen. Hăpău, în calitatea sa de şef DCiSM şi apoi DGIA, putea ordona o astfel de verificare oricând era necesar.

Marian Hăpău neagă acuzaţiile

Gen. Marian Hăpău a negat acuzaţiile pe care i le-a adus gen. Gherghe. Săptămâna aceasta este aşteptată la audieri şi Ileana Chiriţă, fosta contabilă DCiSM/DGIA şi persoană de încredere a gen. Hăpău.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa