Scandalul „maneken007”. O influenceriță a fost decorată de contraspionajul militar ucrainean deși a susținut anexarea Crimeei

Scandalul „maneken007”. O influenceriță a fost decorată de contraspionajul militar ucrainean deși a susținut anexarea Crimeei

Decorarea unei influencerițe care s-a pronunțat acum câțiva ani în favoarea anexării Crimeei de către Rusia a provocat nedumerire și o dezbatere încinsă în Ucraina în plină bătălie pentru orașul Bahmut.

Oksana Voloșciuk, alias Ksiușa Maneken FOTO Instagram maneken007

Scandalul, care implică deținătoarea contului de Instagram „maneken007” și contraspionajul militar ucrainean (GUR), a izbucnit după o întâlnire cu influencerii organizată de Președinția Ucrainei pe 3 martie pe tema „războiului cu dezinformarea rusească”.

Printre influencerii prezenți la eveniment a figurat Ksiușa Maneken (Oksana Voloșciuk în realitate), o tânără de 30 de ani originară din orașul Kremenciug care nu a considerat drept o problemă anexarea Crimeei și a recunoscut într-un moment de sinceritate că a lucrat, între 19 și 22 de ani, ca escortă în Dubai. Dacă simpla ei participare la eveniment era deja un motiv de scandal, dezvăluirea pe care a făcut-o după ce a plecat de la Președinția Ucrainei a provocat stupefacție.

Mai exact, Ksiușa Maneken a distribuit pe contul ei de Instagram, urmărit de aproape 420.000 de utilizatori, o poză în care arată că a fost decorată pentru „asistență serviciilor de informații militare ale Ucrainei”. Ea nu oferă detalii despre asistența pentru care a fost recompensată, dar recunoaște că a primit medalia la 13 octombrie 2022 cu semnătura șefului GUR, Kirilo Budanov.

FOTO Instagram maneken007

FOTO Instagram maneken007

În mod firesc, mulți ucraineni s-au declarat revoltați și nedumeriți. Problema nu este că GUR a decorat o tânără cu o meserie controversată, ci că această tânără a făcut cândva declarații împotriva statului ucrainean, relatează presa de la Kiev.

În 2015, la un an de la anexarea Crimeeei, Ksiușa Maneken a scris pe Instagram că nu contează cui aparține peninsula de la Marea Neagră, ci important este să fie pace.

Una din vocile critice la adresa influenceriței „maneken007” este soția comandandantului Regimentului Azov. „Nu știu cum să mă raportez în mod adecvat la tot ce se întâmplă pe lumea asta”, a scris Ekaterina Prokopenko pe Instagram în legătură cu decorarea Ksiușei Maneken.

Acum tânăra spune că a greșit din ignoranță în legătură cu statutul Crimeei și afirmă că peninsula de la Marea Neagră este a Ucrainei. Ea se declară totodată indignată de faptul că mulți cred că medaliile sunt acordate pur și simplu și promite să facă dezvăluiri care vor uimi publicul, dar abia la sfârșitul războiului.

GUR a recunoscut decorarea Ksiușei Maneken cu precizarea că războiul presupune, între altele, anumite activități specifice în care sunt folosiți oameni cu diferite profesii. „Din motive lesne de înțeles, nu putem dezvălui toate metodele și instrumentele”, cel puțin nu până la înfrângerea Rusiei, afirmă contraspionajul militar ucrainean.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Da, este dr. Andrei Nae, lector la catedra de limba engleză, membru în comisia de admitere a Universității București

2 Un caz „special”...

3 Cel mai negru scenariu pentru România...

4 Dezvăluirea lui Băsescu despre proprietarul Bazei Mihail Kogălniceanu...

5 VIDEO Acest monstru este dovada vie a faptului că lumea n-a fost și nici nu va fi bună vreodată...