Scandalul Romexpo ia amploare!/O senatoare USR, acuze grave la adresa senatoarei-ventuză PNL Iulia Scîntei

Scandalul Romexpo ia amploare!/O senatoare USR, acuze grave la adresa senatoarei-ventuză PNL Iulia Scîntei

Senatoarea USR Silvia Dinică, președinta Comisiei Economice, o acuză pe liberala Iulia Scântei, șefa Comisiei Juridice, că face jocul unui dezvoltator imobiliar în dosarul legii Romexpo. Mai precis, Silvia Dinică susține că Iulia Scântei vrea să evite o dezbatere pe marginea proiectului de lege prin care statul român ar da gratuit Camerei de Comerț și Industrie a României cele 46 de hectare unde se află Romexpo, proiect votat anul trecut de PSD și PNL și retrimis Parlamentului pentru reexaminare de președintele Klaus Iohannis.

”Presiunile care se fac pentru adoptarea rapidă a proiectului de lege au depășit orice limită, acum se încearcă scoaterea Comisiei Economice de la raportul pe această lege (…) Mai mult, depășindu-și complet atribuțiile, senatoarea Iulia Scântei a încercat să forțeze punerea legii și pe ordinea de zi a Comisiei Economice ca să dăm un vot la fel de repede. M-am opus acestei inițiative și planul a eșuat”, a scris Silvia Dinică pe Facebook.

Ea susține că liberala Iulia Scântei a depus la Biroul Permanent al Senatului o adresă prin care cere scoaterea Comisiei Economice de la raportul pe această lege, pe motiv că această comisie nu are competența necesară pe subiect. Motivul? ”Am anunțat, însă, că săptămâna viitoare, joi, organizăm la Comisia Economică o dezbatere pe tema legii cu toate părțile implicate și interesate, de la primărie, Consiliul Concurenței, Ministerul Justiției, Camera de Comerț și oameni de afaceri” – arată Silvia Dinică.

Reamintim că pe terenul dat gratuit de stat într-una din cele mai scumpe zone din București, Camera de Comerț vrea să inițieze un proiect imobiliar cu grupul Iulius Mall. Parlamentul a votat în septembrie 2020 proiectul de lege, în urma unei înțelegeri PSD-PNL-PMP. În replică, USR a atacat la Curtea Constituțională proiectul, dar CCR a decis că acesta e constituțional. Iohannis a retrimis proiectul în Parlament.

Postarea integrală a Silviei Dinică:

”Alertă: Interesele imobiliare încearcă să facă agenda Senatului

Singura barieră în calea adoptării legii Romexpo în Senat, prin care statul cedează gratuit un teren din București care valorează sute de milioane de euro, este Comisia Economică, pe care o prezidez.

Presiunile care se fac pentru adoptarea rapidă a proiectului de lege au depășit orice limită, acum se încearcă scoaterea Comisiei Economice de la raportul pe această lege.

Ca să ajungă la vot în plenul Senatului, legea trimisă la reexaminare de Președintele Iohannis, are nevoie de raport de la Comisia economică și de la Comisia juridică.

În urmă cu o săptămână, Comisia juridică prezidată de Iulia Scântei a aprobat pe repede înainte un raport de adoptare, cu amendamente, fără consultarea Consiliului Concurenței, fără dezbatere, fără transparență. Unul dintre amendamente este chiar despre posibilitatea realizării în termen de maxim 40 de ani a unei potențiale investiții de la data transferului de proprietate despre care nu avem nicio descriere clară, făcându-se referire doar generic la “proiecte de dezvoltare urbană”.

Mai mult, depășindu-și complet atribuțiile, senatoarea Iulia Scântei a încercat să forțeze punerea legii și pe ordinea de zi a Comisiei Economice ca să dăm un vot la fel de repede. M-am opus acestei inițiative și planul a eșuat.

Am anunțat, însă, că săptămâna viitoare, joi, organizăm la Comisia Economică o dezbatere pe tema legii cu toate părțile implicate și interesate, de la primărie, Consiliul Concurenței, Ministerul Justiției, Camera de Comerț și oameni de afaceri.

Între timp aflu că doamna Scântei a depus la Biroul Permanent al Senatului o adresă prin care mă acuză de blocarea activității Senatului pentru că nu am dat raport legii și, mai mult, cere scoaterea Comisiei Economice de la raportul pe această lege, pe motiv că această comisie nu are competența necesară pe subiect.

Îi reamintesc și public doamnei Scântei că în legislatura trecută când a fost discutată prima dată această lege, Comisia Economică a fost singura comisie raportoare pe subiect. În legislatura prezentă, Comisia juridică A CERUT să fie repartizată pentru raport comun, alături de Comisia Economică, după întoarcerea legii pentru reexaminare.

Vreau să cred că toți senatorii și toate partidele pun pe primul plan interesele României și nu interesele imobiliare ale unor grupuri. Tocmai de aceea, terenul de la Romexpo nu poate fi cedat gratuit de stat. Avem nevoie să ne valorificăm activele statului în mod transparent și printr-o licitație deschisă adresată pieței și cu respectarea competiției.”


Citește și:

populare
astăzi

1 Care sunt „șansele” de a fi mobilizat, în funcție de vârsta și pregătirea militară pe care le ai, dacă se sună mobilizarea generală

2 Zvonuri picante și speculații despre infidelitate și criză conjugală la vârful monarhiei britanice

3 Se deschide o nouă porțiune din Autostrada Bucureștiului A0: „luni, 15 aprilie, de la ora 14.00!”

4 Foarte interesante amănunte...

5 VIDEO „Vladimir Putin va ataca un stat NATO. V-o dau în scris. Nu mâine, nu poimâine, dar se va întâmpla”