Scenarii peste Atlantic. Ce se întâmplă dacă preşedintele ales moare înainte de învestitură

Scenarii peste Atlantic. Ce se întâmplă dacă preşedintele ales moare înainte de învestitură

Statele Unite încă nu au trecut prin scenariul morţii preşedintelui ales până la depunerea jurământului, dar eventualitatea nu este exclusă în legislaţie, scrie Adevărul .

Joe Biden, care va împlini 78 de ani la 20 noiembrie, este cel mai în vârstă candidat ales preşedinte al Statelor Unite. Rivalul său în alegeri, Donald Trump, a lansat o amplă dezbatere pe această temă, insinuând chiar că succesorul său nu îşi va duce mandatul până la capăt. Unii contestatari ai lui Biden îl văd deja retrăgându-se din motive de sănătătate şi lăsând Casa Albă pe mâna vicepreşedintei Kamala Harris. Dacă Statele Unite au mai trecut prin perioade cu preşedinţi decedaţi în timpul mandatului, nu au mai avut niciodată de-a face, în schimb, cu preşedinţi aleşi morţi înainte de depunerea jurământului. Totuşi, legislaţia americană este pregătită pentru un astfel de scenariu.

Când învingătorul moare înainte de votul din Colegiul Electoral

În Statele Unite, preşedintele nu este ales prin sufragiu universal direct, ci indirect. La 3 noiembrie, americanii au desemnat marii electori, care la rândul lor vor aproba învingătorul la 14 decembrie, într-o reuniune a Colegiului Electoral.

Dacă învingătorul în alegeri moare înainte de întrunirea marilor electori, partidul său are dreptul să numească un candidat înlocuitor. Ar fi firesc să fie partenerul său de cursă, adică vicepreşedintele ales, dar nu este obligatoriu.

Partidul candidatului învingător ar face atunci presiuni asupra marilor electori din tabăra sa să voteze în favoarea înlocuitorului desemnat. Dar marii electori ar putea să nu să voteze până la urmă pentru înlocuitorul desemnat. În aceste condiţii, riscă să dea alegerile taberei adverse. „Partidul poate să spună orice îşi doreşte, dar statele decid ce fac” marii lor electori”, explică Richard Hasen, profesor de drept la Universitatea din California.

Când învingătorul moare după votul marilor electori şi înainte de întrunirea Congresului

Rezultatul alegerilor prezidenţiale devine oficial abia după validarea Congresului (Camera Reprezentanţilor şi Senatul). Reînnoit în noiembrie, Congresul trebuie să depună jurământul la 3 ianuarie şi să ţină sesiunea de validare a preşedintelui trei zile mai târziu. În istoria SUA, această etapă a fost mereu o simplă formalitate. Dar ce se întâmplă dacă preşedintele ales moare între timp? Al 12-lea amendament al Constituţiei SUA conferă Congresului puterea de a decide în ultimă instanţă cine este ales preşedinte şi vicepreşedinte. De exemplu, dacă niciun candidat nu obţine cele 270 de voturi necesare în Colegiul Electoral, Congresul poate să respingă votul. Atunci, Senatul şi Camera Reprezentanţilor trebuie să-şi anunţe deciziile. Dacă Senatul alege vicepreşedintele, Camera Reprezentanţilor se pronunţă asupra preşedintelui, alegând din primii trei candidaţi cu cele mai multe voturi din partea marilor electori.

Când preşedintele ales moare după validarea Congresului şi înainte de depunerea jurământului

Răspunsul este mult mai simplu în acest caz. Conform celui de-al 20-lea amendament al Constituţiei SUA, preşedintele ales decedat după vakidarea Congresului poate fi înlocuit cu vicepreşedintele ales, care depune jurământul la 20 ianuarie şi preia preşedinţia până la sfârşitul acelei zile.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”