Schaeuble recunoaște că sumele alocate pentru imigranți reprezintă un risc serios pentru bugetul Germaniei

Schaeuble recunoaște că sumele alocate pentru imigranți reprezintă un risc serios pentru bugetul Germaniei

Ministrul de finanțe german Wolfgang Schaeuble a recunoscut marți că 'nu știe' dacă bugetul federal german va mai putea înregistra un echilibru anul viitor, care rămâne totuși obiectivul său, în pofida miliardelor de euro cheltuite cu imigranții, transmite AFP.

"Vrem să facem în așa fel încât să nu mai contractăm noi datorii, dacă va fi posibil", a declarat ministrul conservator în fața unui congres al fabricanților de mașini-unelte la Berlin.

"În familia mea politică, am fost întrebat: 'De ce spui dacă va fi posibil'. Ei bine, pentru că adevărul e că nu știu nimic", a adăugat Schaeuble.

Germania a reușit anul trecut, pentru prima dată după 1969 și cu un an înainte de orizontul de timp prevăzut, să aibă un buget federal echilibrat, ceea ce înseamnă că statul nu a contractat noi datorii. Obiectivul guvernului condus de Angela Merkel este ca acest echilibru, promis de conservatori alegătorilor, să devină o regulă.

Însă statul federal se confruntă cu cheltuieli de miliarde de euro pe care nu le-a anticipat, în contextul în care Germania se așteaptă în acest an la un număr de până la un milion de solicitanți de azil.

Aceste sosiri masive reprezintă "o provocare mai mare decât majoritatea lucrurilor cărora a trebui să le facem față în ultimii 65 de ani", a declarat Schaeuble, care a vorbit de asemenea despre un 'potențial de risc nemaipomenit' pentru finanțele publice.

Totuși, "putem și vom reuși să depășim această provocare", a declarat ministrul german de finanțe, reiterând astfel asigurările oferite permanent de cancelarul Angela Merkel.

Guvernul federal a promis ajutoare de miliarde de euro comunelor și landurilor germane, însărcinate cu primirea și găzduirea de imigranți.

AGERPRES/(AS — autor: Ionuț Mareș, editor: Gabriela Ionescu)

Citiți mai mult:


Citește și:

populare
astăzi

1 Care sunt „șansele” de a fi mobilizat, în funcție de vârsta și pregătirea militară pe care le ai, dacă se sună mobilizarea generală

2 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

3 Surprinzătoarele afirmații ale unui analist ungur, care susține că bazele americane din România și Polonia ar putea fi folosite pentru a ocupa vestul …

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 VIDEO Rusia a încasat sâmbătă o lovitură cruntă din partea Ucrainei