Schimb de acuzații în urma tragediei din Vrancea / Gazoductul ar fi fost la adâncime prea mică, Transgaz pasează vina

Schimb de acuzații în urma tragediei din Vrancea / Gazoductul ar fi fost la adâncime prea mică, Transgaz pasează vina

Un dosar penal a fost deschis în urma exploziei din noaptea de miercuri spre joi de pe șantierul Autostrăzii Moldovei. Prefectul de Vrancea spune că a fost vorba de o eroare umană și că probleme erau și cu gazoductul afectat de muncitori în timpul lucrărilor, care ar fi fost îngropat la mai puțin de un metru sub pământ, scrie Spotmedia .

„Din primele concluzii, este o eroare umană, vedem acum de unde vine eroarea umană, din cea constructivă a acestei magistrale, că nu ar fi la adâncimea corectă faţă de cât s-a intervenit în 2017, ultima oară, pe acest tronson şi ar fi fost remediate zonele cu o degradare mai mare de 40%.

El a fost verificat în 2016, acest gazoduct-magistrală şi rezista, conform verificărilor, la o presiune de 45 de bari. Pe ea avea în timpul exploziei 35 de bari de atmosfere, aşa o ţineau, cu 10 atmosfere sub cea dată de verificări”, a spus prefectul Nicuşor Halici, prezent joi la locul exploziei.

El a precizat că „e posibil ca şi factorul noapte să fi contribuit” și că la fața locului lucrau, în momentul dezastrului, 10 muncitori ai firmei Spedition UMB, deținută de Dorinel Umbrărescu. Doi dintre cei care au murit carbonizați au ars atât de tare încât este greu să fie identificați.

„Grav este în primul rând că au murit patru oameni, doi dintre ei este foarte greu să fie identificaţi. Doi dintre cei 5 răniți sunt mai grav, dar înţeleg că şansele sunt destul de mari să nu se întâmple mai rău”, a mai spus Halici, citat de News.ro.

Lucrări oprite pe toată autostrada

Firma care lucra pe tronson, Spedition UMB, deținută de Dorinel Umbrărescu, ştia că există gazoductul acolo, însă problema ar fi adâncimea la care era îngropat.

„Va trebui să fie clarificat faptul că, după cum aţi putut observa, nu pare o adâncime tocmai în regulă pentru o magistrală. Din punctul meu de vedere, ar trebui să fie la o adâncime mult mai mare, cel puţin la ce văd. Dintr-o estimare, până într-un metru are adâncimea (...), trebuia să fie la 1,80 metri”.

În orice caz, proiectul construcției autostrăzii includea 14 devieri ce trebuiau făcute tocmai pentru a evita conductele subterane. Lucrările vor fi oprite momentan.

„Până când nu se va identifica exact, nu va mai fi efectuată nicio lucrare pe coridorul care se suprapune cu cele 14 zone de traversare a magistralei”, a mai spus Nicuşor Halici.

Prefectul susține că ceruse să fie făcută o hartă a riscurilor de la nivelul județului: „Trebuia în primul şi în primul rând să nu se întâmple şi trebuiau luate toate măsurile. Vom vedea cine este vinovat şi acela va trebui să răspundă. La fel de important este că astfel de lucruri trebuie avute în vedere şi o să facem o analiză în cursul acestei zile şi în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, să ne spună.

Eu am mai făcut acum două luni o solicitare către toate instituţiile publice, autorităţile publice, să facă o hartă a riscurilor, cu tot ce există la nivelul judeţului Vrancea”.

Statul nu asigură supervizarea

O altă problemă despre care prefectul nu a vorbit a fost semnalată de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă. El susţine că, deși lucrările au început de ceva vreme, instituțiile statului nu au semnat un contract pentru supervizarea șantierului, așa cum prevede legea.

„Este aceeaşi situaţie ca pe 9 din 10 din contractele pentru A7 între Buzău şi Paşcani, semnate cu acelaşi constructor. Supervizorul este o firmă specializată contractată de Ministerul Transporturilor/CNAIR, cu personal pe toate domeniile (inclusiv Siguranţa şi Sănătatea în Muncă), care urmăreşte toate lucrările desfăşurate pentru conformitate. La aproape doi ani de când a preluat mandatul Sorin Grindeanu, licitaţiile pentru contractarea acestor servicii esenţiale nu sunt încheiate pe 9 din 10 loturi ale A7 Buzău - Focşani - Bacău - Paşcani", a scris pe Facebook Cătălin Drulă .

Transgaz dă vina pe constructor

Directorul adjunct al Transgaz Zona Est, Cristian Schmidt, susține că nu au fost respectate condiţiile din avizul emis de societate la începerea proiectului.

„În fiecare zi, avem echipe de la sectorul Tecuci în teren, care verifică conducta. Conform avizului nostru de principiu care a fost dat la demararea proiectului, au fost stipulate o sumedenie de articole privind ceea ce trebuie făcut în zonele de protecţie a conductei magistralei. Lucru care nu s-a întâmplat. Nu au fost respectate condiţiile din avizul emis de Transgaz la începerea proiectului", a declarat, pentru Agerpres , Cristian Schmidt.

Potrivit acestuia, atât adâncimea la care este amplasată conducta în zonă, cât şi presiunea sub care era ţinută conducta la momentul exploziei sunt conforme normelor în vigoare.

Adâncimea conductei este conform normelor în vigoare. Normele noastre de amplasare sunt între 1 şi 1,2 metri de la generatoarea superioară a conductei până la suprafaţa pământului, în funcţie şi de relief. De asemenea, presiunea maximă admisă pe conductă este de 45 de bari. De la minim, la maxim, noi putem să avem oricât în conductă, nu suntem restricţionaţi de niciun normativ.

Presiunea noastră de operare este în funcţie de zilele de consum, de lunile de consum etc. Putem să avem presiuni mari sau mai mici. Era o problemă dacă aveam depăşită această presiune maximă de 45 de bari, dar noi aveam undeva la 35 de bari la producerea incidentului", a precizat Cristian Schmidt.

Și ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis poziția Transgaz, arătând că găsirea vinovatului este treaba autorităților competente, în timp ce pe el l-a preocupat să nu fie afectată alimentarea cu gaz a populației.

„Poziţia Transgaz este că toate aceste lucruri au fost respectate, toate procedurile, din perspectiva Transgaz. Sunt convins că Transgaz va lămuri toate lucrurile care ţin de mandatul şi răspunderea pe care le are. Din ce am discutat cu Transgaz, nu există niciun fel de culpă a Transgaz în această speţă, sunt convins că, urmare a anchetei se vor determina vinovaţii şi ei trebuie să răspundă exemplar.

Ce m-a interesat pe mine, ca ministru, este ca furnizarea gazului să nu aibă de suferit şi am înţeles că, prin măsurile pe care Transgaz le-a luat azi-noapte, nu au fost afectaţi consumatorii şi se străduiesc să nu fie nimeni afectat”, a spus Burduja, într-o intervenție la Digi24.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vrancea a deschis joi un dosar penal pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere și neluarea/nerespectarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”