Schimbări esențiale în politica de dobândire a cetățeniei germane

Schimbări esențiale în politica de dobândire a cetățeniei germane

Guvernul german pregăteşte o reformă a legislaţiei privind naţionalitatea pentru a simplifica procedura de dobândire a cetăţeniei germane, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Pașaport german. Foto: Arhiva Adevărul

Primirea cetățeniei germane, conform unui nou proiect de lege ar trebui, în general, să fie posibilă după cinci ani de reședință în Germania, în loc de cei opt ani anteriori, iar în anumite cazuri în doar trei ani „în cazul realizărilor speciale de integrare”, arată Agerpres citând surse AFP. Astfel, dacă un străin este deosebit de bine integrat, în special datorită performanţei sale la şcoală sau la locul de muncă, perioada ar putea fi redusă chiar la trei ani.

Obligația de a renunța la cetățenia anterioară urmează să fie desființată, în general.

Copiii născuți în Germania din părinți străini ar trebui să primească automat cetățenia germană, dacă unul dintre părinți are „reședința obișnuită legală” în Germania, timp de cinci ani. Aceste modificări corespund acordurilor SPD, Verzilor și FDP, din programul de coaliție convenit în decembrie 2021. Ministerul de Interne a precizat că proiectul de lege este în așteptarea votului departamental.

Străinii sunt lipsiți de un mare stimulent de integrare

Liderul grupului parlamentar al Uniunii CDU/CSU, aflate în opoziție, Thorsten Frei (CDU), a criticat modificările planificate. „Pașaportul german nu trebuie să devină un gunoi”, a spus el, pentru ziarul Bild. Iar liderul adjunct al grupului parlamentar, Andrea Lindholz (CSU), a comentat spunând că „străinii din Germania sunt, astfel, lipsiți de un mare stimulent de integrare”.

Experții estimează că peste două milioane de străini din Germania vor beneficia de aceste reforme. Potrivit Bild, într-un document al grupului parlamentar al SPD („Numai pentru uz intern!!!”) se precizează că noua lege va intra în dezbaterea cabinetului până la Crăciun.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Turcii intră surprinzător pe Autostrada Transilvania, pe tronsonul unde lucrează românii de la UMB!