Schimburi ucigătoare de lovitori, soldate cu zeci de morți și răniți, între Rusia și Ucraina pe final de an

Schimburi ucigătoare de lovitori, soldate cu zeci de morți și răniți, între Rusia și Ucraina pe final de an

Ucraina a răspuns la uriașul atac aerian rusesc de vineri, bombardând orașele din sud-vestul Rusiei. Se crede că mai multe persoane, inclusiv copii, au murit în loviturile de la Belgorod și Briansk, a informat agenția de presă Tass, citând ministerul de urgență al Rusiei.

Cel puțin opt răniți după atacuri rusești asupra Belgorod FOTO EPA-EFE

"Peste 10 obuze au fost trase din mai multe sisteme de lansare de rachete asupra țintelor civile. În urma acestui atac terorist, din păcate, un copil născut în 2014 a murit", a scris guvernatorul regiunii Briansk pe Telegram .

Guvernatorul regional al Belgorodului, Viacheslav Gladkov, a declarat într-o altă postare pe Telegram că doi copii au murit în atacurile asupra orașului.

Un purtător de cuvânt al ministerului rus de urgențe a declarat pentru TASS că „12 adulți și doi copii au fost uciși în Belgorod”, adăugând că „până la 108 persoane, inclusiv 15 copii, au fost rănite”.

Președintele rus Vladimir Putin a fost informat despre atac, a declarat secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, potrivit Tass .

Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă într-o actualizare a conflictului că sistemele sale de apărare aeriană au doborât 15 „proiectile” cu sisteme de lansare multiplă de rachete HIMARS și Olha și trei rachete antiradar HARM.

De asemenea, a interceptat 35 de drone ucrainene, a adăugat acesta.

Loviturile au loc în urma celui mai mare atac aerian al Rusiei de până acum în conflict, care a lovit aproape 120 de orașe și sate vineri, 29 decembrie, ucigând 39 de persoane și rănind alte 159, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenskii pe Telegram . Kievul a spus că aceste atacuri, care au ucis cel puțin 41 de persoane, au fost cel mai mare bombardament cu rachete al războiului de până acum.

Peste 100 de persoane au fost, de asemenea, rănite în atacurile asupra orașului Belgorod, capitala administrativă a regiunii de lângă graniță.

Sursa de securitate ucraineană a declarat că peste 70 de drone au fost lansate împotriva țintelor rusești.

Abordând situația din Belgorod, aceștia au dat vina pe victimele civile pe „incompetența apărării antiaeriene ruse” – spunând că aceasta a cauzat căderea fragmentelor.

Moscova a acuzat în repetate rânduri Ucraina că se află în spatele atacurilor cu drone în ultimele luni. Kievul recunoaște rareori astfel de atacuri peste graniță, deși a mai desfășurat astfel de lovituri.

La o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU solicitată de Rusia pentru a discuta atacurile de la Kiev de sâmbătă, mai multe țări au subliniat că Rusia plătește prețul pentru invadarea Ucrainei și pentru declanșarea războiului.

„Dacă Rusia vrea să dea vina pe cineva pentru moartea rușilor în acest război, ar trebui să înceapă cu președintele Putin”, a spus trimisul britanic la ONU, Thomas Phipps.

Rusia, nou val de lovituri aeriene

Ucraina a fost din nou atacată de atacurile aeriene ruse, spun oficialii ucrainei, după două zile de atacuri aeriene majore din partea ambelor părți.

Cele mai multe atacuri s-au concentrat în sud și est, dar explozii au fost raportate și la Kiev.

Moscova a ripostat sâmbătă împotriva atacurilor ucrainene din orașul de graniță rusesc Belgorod, care au ucis cel puțin 24 de persoane.

Cele mai recente lovituri rusești au avut loc când Ucraina a intrat în ultima zi a anului 2023.

Duminică, 31 decembrie, forțele aeriene ucrainene au raportat că au distrus 21 din cele 49 de drone rusești lansate peste noapte, majoritatea atacurilor având ca scop regiunile Harkov, Herson, Mikolaiv și Zaporojie.

Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei din regiunea din jurul capitalei Kiev au fost, de asemenea, angajate sâmbătă seara pentru a respinge un atac cu drone rusești, a anunțat administrația militară a regiunii pe Telegram.

Guvernatorul regional al Harkovului a declarat că 28 de persoane au fost rănite după ce cel puțin șase rachete au lovit peste noapte orașul de lângă granița cu Rusia.

Ministerul de Interne al Ucrainei a mai raportat daune la 12 blocuri, 13 case, spitale, o clădire de hotel, o grădiniță, spații comerciale, o conductă de gaz și mașini.

„Acestea nu sunt facilități militare, ci cafenele, clădiri rezidențiale și birouri”, a declarat primarul din Harkov, Ihor Terekhov, pe Telegram.

„În ajunul Anului Nou, rușii vor să ne intimideze orașul, dar nu ne este frică – suntem indestructibili și invincibili”.

În regiunea de sud a Hersonului, guvernatorul a raportat și două persoane ucise de bombardamentele rusești.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?