Scholz și Macron amenință cu represalii comerciale împotriva SUA, în privința concurenței neloiale

Scholz și Macron amenință cu represalii comerciale împotriva SUA, în privința concurenței neloiale

După ce s-au certat în mod public, Olaf Scholz și Emmanuel Macron au găsit un lucru asupra căruia sunt de acord: alarma tot mai mare cu privire la concurența neloială din partea SUA și potențiala nevoie ca Europa să riposteze, notează Politico.

Macron și Scholz, uniți împotriva SUA FOTO: EPA-EFE

Cancelarul german și președintele francez au discutat despre preocupările lor comune în timpul a aproape trei ore și jumătate de discuții în timpul unui prânz cu pește, vin și șampanie, miercuri, la Paris.

Aceștia au fost de acord că recentele planuri de subvenții de stat americane reprezintă măsuri de denaturare a pieței care au ca scop să convingă companiile să își mute producția în SUA, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile lor.

Dar, chiar dacă prânzul lor a avut loc într-un context stânjenitor, ambii lideri au fost de acord că UE nu poate sta cu mâinile în sân dacă Washingtonul merge mai departe cu Legea privind reducerea inflației, care oferă reduceri de taxe și beneficii energetice pentru companiile care investesc pe teritoriul SUA, în forma sa actuală. Mai exact, legislația americană semnată recent încurajează consumatorii să „cumpere produse americane” atunci când vine vorba de alegerea unui vehicul electric - o măsură deosebit de supărătoare pentru industriile auto importante din țări precum Franța și Germania.

Mesajul de la prânzul de la Paris este: Dacă Statele Unite nu se retrag, atunci UE va trebui să riposteze. Pentru a evita concurența neloială sau pierderea de investiții, va fi nevoie de sisteme de stimulente similare pentru companii. Această mișcare ar risca să arunce relațiile transatlantice într-un nou război comercial.

Macron a fost primul care a făcut public acest avertisment dur. „Avem nevoie de o lege "Buy European Act", la fel ca americanii, trebuie să rezervăm [subvențiile noastre] pentru producătorii noștri europeni”, a declarat președintele francez miercuri seară într-un interviu acordat postului de televiziune France 2, referindu-se în special la subvențiile de stat pentru mașinile electrice.

Macron a menționat, de asemenea, preocupări similare cu privire la concurența subvenționată de stat din China: „Aveți China care își protejează industria, SUA care își protejează industria și Europa care este o casă deschisă”, a spus Macron, adăugând: „[Scholz și cu mine] avem o convergență reală pentru a avansa pe această temă, am avut o conversație foarte bună.”

În mod crucial, Berlinul - care, în mod tradițional, a fost mai reticent atunci când a fost vorba de confruntarea cu SUA în disputele comerciale - susține într-adevăr demersul francez. Scholz este de acord cu faptul că UE va trebui să pună în aplicare contramăsuri similare cu schema americană dacă Washingtonul refuză să abordeze preocupările cheie exprimate de Berlin și Paris, potrivit unor persoane familiare cu gândirea cancelarului.

Scholz nu este un mare fan al formulării lui Macron privind un „Buy European Act”, deoarece evocă „Buy American Act”, vechi de aproape 90 de ani, care este adesea criticat ca fiind protecționist, deoarece favorizează companiile americane. Dar cancelarul împărtășește preocupările lui Macron cu privire la avantajele concurențiale neloiale, au declarat persoanele menționate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”