Schwarzenegger îi cere președintelui Trump să îi respingă pe cei care promovează supremația albilor

Schwarzenegger îi cere președintelui Trump să îi respingă pe cei care promovează supremația albilor

Fostul guvernator de California Arnold Schwarzenegger a publicat joi seara o înregistrare video în care îi solicită președintelui Statelor Unite, Donald Trump, să renunțe la atitudinea sa ambiguă față de rasism și să respingă numaidecât ''susținerea celor care promovează supremația rasei albe'', informează Xinhua.

În înregistrarea video, publicată de compania media ATTN cu sediul în Los Angeles, Schwarzenegger, totodată vedetă Hollywood, a condamnat prezența în Statele Unite a grupărilor care promovează ura și nazismul și a subliniat că președintele țării, Donald Trump, are responsabilitatea morală de a trimite un mesaj neechivoc, acela de a ''nu tolera ura și rasismul''.

''Nu există două laturi ale bigotismului și nici ale urii'', susține Schwarzenegger în înregistrarea video care a fost accesată de peste două milioane de ori în două ore de la publicare. ''Iar dacă cineva alege să mărșăluiască purtând un steag ce simbolizează măcelul a milioane de oameni, acest lucru nu are două laturi'', mai spune fostul guvernator.

Mesajul video al lui Schwarzenegger vine la câteva zile după ce Trump a reaprins un scandal, marți, când a declarat că ''ambele părți'' au fost de vină pentru violențele de la sfârșitul săptămânii trecute, de la manifestația naționaliștilor albi din Charlottesville, Virginia, în cursul căreia o femeie a murit după ce un individ a intrat cu mașina într-un grup de contramanifestanți.

Președintele Donald Trump a afirmat inițial că vina pentru violențe a venit din 'numeroase părți', dar ulterior a sugerat că ambele tabere poartă responsabilitatea pentru acest incident. ''Cred că s-a greșit de ambele părți (...) Am privit foarte atent (...) A fost de o parte un grup agresiv. Și de cealaltă parte un grup care de asemenea a fost foarte violent. Nimeni nu vrea să spună acest lucru'', a explicat Donald Trump, menționând în continuare că și contramanifestanții au atacat cealaltă tabără, despre care el a mai spus că nu era alcătuită numai din neonaziști. ''Am condamnat neonaziștii. Dar nu toți cei de acolo erau neonaziști sau naționaliști albi'', a indicat liderul de la Casa Albă în intervenția sa care a stârnit un val de critici din partea celor care susțin că numai naționaliștii albi ar trebui considerați vinovați.

În înregistrarea video Schwarzenegger poate fi văzut vorbind unei păpuși ''bobblehead'' (cap mișcător) care îl reprezintă pe Trump. ''Dă-mi voie să te ajut puțin să-ți scrii discursul: În calitate de președintele al Statelor Unite, resping susținerea celor care susțin supremația rasei albe. În țara care a învins armatele lui Hitler nu are ce căuta steagul nazist...'', spune actorul în vârstă de 70 de ani.

Schwarzenegger a donat, duminică, 100.000 de dolari Centrului Simon Wiesenthal declarând că a fost ''oripilat de imaginile cu naziști și susținători ai supremației rasei albe'' care mărșăluiesc în Charlottesville și s-a arătat totodată ''îndurerat că ''un terorist autohton a ucis o ființă nevinovată''.

''America este o mare națiune a toleranței și integrării. Nu este loc pentru ură și bigotism. Depinde de fiecare dintre noi să ne facem auziți pentru a ne asigura că ura nu va învinge niciodată'', a declarat Schwarzenegger pentru Xinhua, luni noaptea. ''Repet, nu există America albilor... există numai Statele Unite ale Americii'', a adăugat el.

Condamnarea ambiguă de către Trump a violențelor de la manifestația din Virginia a atras critici din întregul spectru politic american, inclusiv din partea formațiunii sale, Partidul Republican, dar și din afara SUA.

Președintele american Donald Trump a estimat joi că mass-media au ''deformat'' declarațiile sale de după protestele violente de sâmbătă din Charlottesville, în timpul cărora o femeie a fost ucisă. ''Publicul larg poate vedea (încă o dată) în ce măsură mass-media Fake News sunt necinstite. Ele au deformat total ceea ce am spus eu despre ură, sectarism, etc. Rușine!', a scris Trump pe Twitter la primele ore ale dimineții de joi.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”