Scurtă istorie a articolelor de lenjerie intimă la muzeul Victoria și Albert din Londra

De la rigidul corset la bikini și tanga din nailon, expoziția "Underwear" organizată la Victoria and Albert Museum din Londra prezintă trei secole de istorie a lenjeriei intime în Europa și îndeosebi în Marea Britanie, precum și strânsa ei relație cu moda fiecărei epoci.

"Moda și lenjeria intimă sunt legate intrinsec, la fel ca în cazul ''oului și găinii''...și vrem să explorăm acest lucru", a declarat pentru AFP Susanna Cordner, unul dintre responsabilii care au conceput expoziția ce cuprinde circa 200 de piese.

Expoziția, care își va deschide porțile sâmbătă și se va închide în 12 martie 2017, prezintă exponate din secolul al XVIII-lea. Femeile purtau pe post de lenjerie intimă un fel de body-uri din fibre naturale, direct pe piele. Peste acestea erau puse corsete care susțineau pieptul și modelau silueta, fiind un fel de bază pentru rochii.

Așa cum arată una din piesele importante ale expoziției, un corset realizat manual de o femeie de condiție modestă din Whitby (coasta de nors-est a Angliei), corsetul nu era apanajul înaltei societăți, ci era purtat de femeile din toate categoriile sociale.

Expoziția arată că și unii bărbați purtau corsete sau centuri late pentru a-și subția silueta sau a-și susține spatele în timpul activităților sportive, fără a atinge totuși exagerările constatate la femei la sfârșitul secolului al XIX-lea. Un corset de mătase din 1890 are circumferința taliei de 48 de centimetri, departe de actuala normă de 71 de centimetri în Marea Britanie. Medicii atrăgeau atunci atenția asupra exagerărilor, care puteau avea efecte asupra sănătății, și tot în acea epocă s-au înregistrat apeluri la revoltă împotriva acestui articol de lenjerie intimă.

În timp ce talia trebuia micșorată, umerii și șoldurile erau puse în valoare prin crinoline care aveau însă dezavantajul că îngreunau mișcările și puteau lua foc ușor.

Și bărbații au profitat în acea perioadă de produse care le puneau în valoare atributele, ca "Jockstraps", un slip introdus în Statele Unite în 1887 mai întâi pentru cicliști.

Secolul al XX-lea a adus noi țesături și noi tehnologii, care au permis realizarea unor articole mai ușoare, mai ușor de întreținut și care au eliberat mișcările femeilor, fiind adaptate noilor tendințe în silueta feminină, mai longilină și vaporoasă.

A doua parte a expoziției arată cum corsetele, în versiune ușoară, se bucură de mare popularitate printre creatorii de modă. Agent Provocateur, de exemplu, scoate în evidență aspectul erotic al acestui obiect de îmbrăcăminte. De altfel și Vivienne Westwood și Jean-Paul Gaultier lasă corsetele la vedere, ca articole care se poartă pe deasupra.

AGERPRES/(AS — autor: Lelia Bretan, editor: Mariana Ionescu, editor online: Simona Aruștei)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Orban le cere miniștrilor Muncii, Internelor și Apărării să analizeze elaborarea unui proiect privi…

2 VIDEO Botnița, ca botnița, dar voi vedeți ce tâțe are femeia cu sârme-n mațe?

3 Informație / Tăriceanu îl șantajează pe Orban cerând 20 de locuri eligibile pe listele de la parlamentare, altfe…

4 O profesoară din Slobozia le-a predat elevilor într-un mod inedit „Povestea Poveștilor” de Ion Creangă!

5 Informație / Degringoladă totală în PSD! Ciolacu îi cheamă pe parlamentari să semneze moțiunea într-un birou, St…

recomandări

Te ia DNA: Vlad Cosma

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Vezi cum piatra asta sare de 88 de ori peste apă