Se confirmă, „dihăniile americane” HIMARS fac ravagii în rândul trupelor Rusiei

Se confirmă, „dihăniile americane” HIMARS fac ravagii în rândul trupelor Rusiei

Până în prezent, SUA au livrat Kievului opt lansatoare multiple de rachete Himars de ultimă generație. Influența lor asupra efortului de război ar putea fi mare, scrie Der Tagesspiegel .

Lansatoare HIMARS americane in UcrainaFoto: Twitter

Nici președintele ucrainean Volodimir Zelenski și nici controversatul său ambasador în Germania, Andri Melnik, nu au obosit în ultimele săptămâni să sublinieze ce este necesar pentru a-și apăra țara de invazia rusă: Livrări de arme grele din Occident.

Doar acestea ar îmbunătăți substanțial situația trupelor ucrainene în războiul de uzură din regiunea Donbass. De asemenea, experții continuă să considere că Rusia are un avantaj în ceea ce privește artileria disponibilă.

Importanța strategică imensă a sistemelor de armament moderne pentru războiul ucrainean este demonstrată de distrugerea depozitelor de muniții rusești de către lansatorul de rachete multiple Himars (High Mobility Artillery Rocket System).

HIMARS mută războiul în adâncime

Opt dintre aceste sisteme precise și rapide au fost livrate până în prezent Ucrainei de către SUA, care au anunțat acum livrarea a încă patru sisteme, astfel încât Ucraina ar urma să aibă în total douăsprezece. Rachetele de precizie M30/M31 lansate de aceste sisteme au o rază de acțiune de până la 80 de kilometri.

Pe lângă depozitele de muniții, rachetele ucrainene au lovit și un pod de cale ferată din orașul Kupiansk, la aproape 120 de kilometri sud-vest de marele oraș Harkov, precum și alte legături feroviare. Pe 4 iulie, rachete Himars au lovit, de asemenea, o bază militară rusă din apropierea Melitopolului.

Interesant este faptul că țintele se aflau în adâncimea teritoriului ocupat de Rusia. Sistemul de arme permite astfel armatei ucrainene să mute războiul mult în spatele liniei de front și să răspândească teroarea acolo.

Atacurile îngreunează livrările pentru prima linie a frontului

Pentru conducerea rusă, teroarea provine în primul rând din perturbarea masivă a logisticii sale de război. Rusia are muniție de artilerie neghidată pentru anii următori, afirmă expertul militar britanic Jack Watling într-un interviu acordat publicației " Der Spiegel ".

"Riscul este în logistica lor", spune el, descriind o slăbiciune cheie în planurile de cucerire ale Rusiei.

Renumitul expert militar Phillips O'Brien analizează pe "Twitter" că distrugerea metodică a depozitelor de muniții și a legăturilor feroviare ar face tot mai dificilă înaintarea trupelor rusești.

În acest moment, importanța sistemelor de armament moderne precum Himars devine clară. Acestea permit Ucrainei să întrerupă aprovizionarea cu muniții rusești prin vizarea unor puncte sensibile de infrastructură, cum ar fi depozitele și stațiile de încărcare.

Avantajul artileriei rusești ar putea fi astfel redus masiv și poate chiar compensat cu noi livrări de armament din partea Occidentului, consideră experții. Avansul rusesc ar fi încetinit cel puțin considerabil.


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...