Se pregătește Ucraina să recucerească Crimeea? Atacurile din peninsulă, cheia contraofensivei împotriva Rusiei

Se pregătește Ucraina să recucerească Crimeea? Atacurile din peninsulă, cheia contraofensivei împotriva Rusiei

Săptămâna aceasta au avut loc atacuri ucrainene spectaculoase în Peninsula Crimeea, fiind lovite nave de război și rachete rusești.

Soldați ucraineni sunt mai motivați ca ordicând

Estimările privind pagubele produse s-au ridicat la miliarde de lire sterline și au ridicat întrebarea: se pregătește Ucraina să recucerească Crimeea, anexată de Rusia în 2014?

Crimeea este o fortăreață rusească, așa că este important să nu ne lăsăm duși de val.

"Strategia are două obiective principale", spune Oleksandr Musiienko, de la Centrul de Studii Militare și Juridice din Kiev, potrivit bbc.com.

"Să stabilească dominația în nord-vestul Mării Negre și să slăbească oportunitățile logistice rusești pentru liniile lor de apărare din sud, în apropiere de Tokmak și Melitopol."

Cu alte cuvinte, operațiunile din Crimeea merg mână în mână cu contraofensiva Ucrainei în sud.

"Ele depind una de cealaltă", spune Musiienko.

Succesele recente ale Ucrainei în Crimeea

Miercuri, rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, furnizate de Marea Britanie și Franța, au dat o lovitură grea flotei rusești mult lăudate din Marea Neagră în portul său de origine, Sevastopol.

Imaginile din satelit ale scenei de la instalația de reparații a docului uscat Sevmorzavod au arătat două nave înnegrite.

Vineri, Ministerul britanic al Apărării a declarat că o mare navă de debarcare amfibie, Minsk, a fost "aproape sigur distrusă din punct de vedere funcțional".

Alături, unul dintre submarinele diesel-electrice rusești din clasa Kilo, Rostov-on-Don - folosit pentru a lansa rachete de croazieră Kalibr la sute de kilometri în Ucraina - "a suferit probabil pagube catastrofale".

Poate la fel de important, docurile uscate - vitale pentru întreținerea întregii flote din Marea Neagră - vor fi probabil scoase din uz "timp de mai multe luni", a declarat ministerul.

Sâmbătă, Ucraina a oferit noi detalii. Aceasta a declarat că forțele speciale au jucat un rol cheie, folosind bărci și un "mijloc de livrare subacvatic" nespecificat pentru a ajunge la țărm, înainte de a folosi "mijloace tehnice speciale" pentru a ajuta la identificarea și țintirea navelor.

Dar, în timp ce incendiile abia se stingeau în Sevastopol, au avut loc explozii mai dramatice în timpul nopții, când Ucraina a aruncat în aer unul dintre cele mai moderne sisteme de apărare antiaeriană ale Rusiei, un S-400, la 64 km (40 de mile) la nord, la Evpatoria.

Aceasta a fost o altă operațiune sofisticată care a folosit o combinație de drone și rachete Neptun de fabricație ucraineană pentru a deruta și distruge o componentă cheie a apărării aeriene a Rusiei în Peninsula Crimeea.

O notă secundară semnificativă: încercările rusești de a utiliza exact această tehnică deasupra Kievului au eșuat în general, în mare parte datorită prezenței rachetelor interceptoare Patriot ale SUA.

Joi a fost a doua oară în mai puțin de o lună când Ucraina a doborât un sistem de rachete sol-aer S-400 din peninsulă.

La 23 august, la Olenivka, în extremitatea vestică a peninsulei Tarkhankut, Ucraina a reușit să distrugă un alt lansator și o stație radar din apropiere.

Se credea că Rusia nu deținea mai mult de șase lansatoare S-400 în Crimeea. Acum a pierdut două.

Dar acestea sunt doar câteva dintre operațiunile recente ale Ucrainei.

Alții au doborât poziții radar rusești pe platformele de gaz offshore și, potrivit Kievului, au folosit drone maritime experimentale pentru a ataca un portavion de rachete hovercraft la intrarea în portul Sevastopol.

Cu bazele sale aeriene, concentrațiile de trupe, terenurile de antrenament și flota din Marea Neagră, Crimeea a fost o țintă cheie de la invazia pe scară largă a Rusiei de anul trecut.

"În Crimeea, au încă o mulțime de stocuri, cu proiectile de artilerie și alte tipuri de arme", spune Musiienko. "Iar aceasta este principala linie logistică de aprovizionare pentru ei".

De-a lungul lunilor, operațiunile Kievului au crescut în sofisticare, de la un atac cu drone în august 2022, care a distrus aproximativ nouă avioane rusești la baza aeriană Saky, la atacurile combinate cu drone și rachete de astăzi.

Cu arme mai avansate despre care se crede că sunt în pregătire, Musiienko se așteaptă ca Ucraina să lanseze operațiuni tot mai sofisticate.

"Când vom primi ATACMS (rachete balistice tactice) de la Statele Unite, cred că vom încerca să folosim - într-un singur atac - rachete balistice, rachete de croazieră și, de asemenea, drone", spune el.

"Iar asta va fi o problemă serioasă pentru sistemul de apărare aeriană al Rusiei", adaugă el.

Fiecare atac reușit, spune el, îl face pe următorul mai ușor. "Ne deschidem calea și devine din ce în ce mai simplu".

Ultimele rapoarte de la Washington sugerează că administrația Biden este aproape de a aproba sistemul de rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, după luni de lobby ucrainean.

Înseamnă oare că Kievul se apropie de obiectivul său de a elibera Crimeea?

"Se apropie, dar mai sunt multe de făcut", spune căpitanul în retragere al marinei ucrainene Andriy Ryzhenko.

"Trebuie să eliberăm coasta Mării Azov și să tăiem coridorul terestru", spune el, referindu-se la ofensiva lentă și măcinată a Ucrainei în sud.

Și mai există și podul Kerch

Ucraina a lovit linia de salvare a Moscovei către Crimeea timp de aproape un an, dar echipamentele grele rusești încă se deplasează de-a lungul căii sale ferate vitale.

În ciuda faptului că este mult mai bine apărat acum, rămâne foarte mult în vizorul Kievului.

"Când vom închide podul din Crimeea, va fi o problemă logistică pentru ei", spune Ryzhenko, cu o oarecare subestimare.

Tăierea Crimeii ar fi catastrofală pentru Rusia și ar oferi un impuls binevenit pentru dificila ofensivă sudică a Ucrainei.

Așadar, este toate acestea un preludiu la un efort ucrainean de recucerire a peninsulei?

Observatorii de aici, de la Kiev, încearcă să nu se grăbească.

"Cred că aceasta ar putea fi o pregătire pentru eliberarea Crimeei", a spus Musiienko. "Dar înțeleg că va dura ceva timp.

"Ceea ce încercăm să facem acum este să curățăm drumul spre Crimeea."

Sâmbătă, secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksiy Danilov, a declarat că Ucraina folosește toate mijloacele pe care le are la dispoziție pentru a forța Rusia să abandoneze Crimeea.

"Se pare că, dacă rușii nu părăsesc Crimeea de unii singuri", a declarat el într-un interviu radiofonic, "va trebui să îi "afumăm"."

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?