Se schimbă jocul?/„A venit timpul ca Israelul să sprijine Ucraina”

Se schimbă jocul?/„A venit timpul ca Israelul să sprijine Ucraina”

Ministrul israelian pentru Diaspora, Nachman Shai, spune că a venit timpul ca Ucraina să primească ajutor militar de la Israel, în contextul informațiilor că Iranul se pregătește să trimită rachete balistice Rusiei, potrivit Kyiv Indepenent .

Nachman ShaiFoto: Jonas EKSTROMER / AFP / Profimedia

„În această dimineață s-a raportat că Iranul transferă rachete balistice în Rusia. Nu mai există nicio îndoială de partea cui ar trebui să fie Israelul în acest conflict sângeros. A sosit momentul ca Ucraina să primească și ajutor militar, așa cum oferă SUA și țările NATO”, a scris Shai pe pagina sa de Twitter.

Washington Posta relatat, citând oficiali americani de securitate și aliați, că Iranul se pregătește să trimită în secret drone de atac și rachete balistice.

Iranul ar pregăti un prim transport de rachete Fateh-110 și Zolfaghar, două rachete balistice iraniene bine-cunoscute cu rază scurtă de acțiune, capabile să lovească ținte la distanțe de 300 și, respectiv, 700 kilometri.

Fluxul crescut de arme de la Teheran ar putea ajuta la compensarea a ceea ce oficialii administrației Biden spun că au fost pierderi uriașe de echipamentul militar rusesc de la invadarea Moscovei în februarie și o scădere rapidă a ofertei de muniție ghidată de precizie de tipul celor folosite în atacurile de săptămâna trecută împotriva mai multor orașe ucrainene.

Presa independentă a publicat în ultimele zile fotografii cu rămășițele a ceea ce par a fi drone de fabricație iraniană utilizate în atacuri împotriva țintelor ucrainene, punând sub semnul întrebării negările repetate ale Iranului că ar fi furnizat astfel de arme aliatului său, Rusia.

Oficialii Pentagonului au confirmat, de asemenea, public folosirea dronelor iraniene în atacurile aeriene rusești, precum și succesul Ucrainei în doborârea unora dintre drone.

Ucraina a cerut Israelului să trimită şi echipamente militare, însă Israelul a încercat să evite o confruntare cu Rusia, păstrând o aparenţă de neutralitate, în timp ce a transferat tone de ajutoare civile.

Israelul se teme că dacă ajută Ucraina din punct de vedere militar, acest lucru ar inflama Rusia, care are o prezență militară în Siria vecină.

Israelul, care efectuează atacuri frecvente asupra țintelor inamice în Siria, se bazează pe Rusia pentru coordonarea securității.

Ambasadorul Ucrainei i-a cerut, în luna iunie, Israelul să-i vândă sistemul de apărare anti-aeriană Iron Dome și să furnizeze rachete antitanc pentru a apăra civilii împotriva invaziei Rusiei, scrie Associated Press, potrivit The Guardian.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia