Se schimbă şeful şi la DIICOT: Alina Albu, propusă procuror şef al Direcţiei

Se schimbă şeful şi la DIICOT: Alina Albu, propusă procuror şef al Direcţiei

Ministerul Justiţiei anunţă că Alina Albu a fost propusă la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

Alina Albu i-ar putea lua locul Oanei Pâțu. Foto: Arhivă

"În urma analizei candidaturilor prin prisma celor precizate mai sus, am selectat și propus pentru funcția de Procuror-Șef al DIICOT pe doamna procuror Alina Albu.

Propunerea va fi transmisă Secției pentru Procurori a CSM astăzi 01.03.2023 pentru obținerea avizului în conformitate cu art.147 alin.(3) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor", a transmis Ministerul Justiției.

În procedură s-a înscris și actuala șefă interimară a DIICOT, Oana Pâțu, care a preluat atribuțiile după demisia Giorgianei Hosu, în 2020, și Ioana Albani, magistrat care a mai încercat și în trecut să obțină funcția.

Albani este specializată în cybercrime, fiind decorată de FBI în trecut.

Alina Albu, nominalizată pentru funcția de șef al DIICOT, este procuror șef serviciu la Secția de combatere a criminalității organizate din cadrul Structurii Centrale a DIICOT și a candidat, fără succes, pentru funcția de membru al CSM. Magistratul a fost decorat, în 2022, de Europol, pentru o anchetă transfrontalieră privind furtul unor cărți de patrimoniu.

Marius Voineag și Alex Florența, propuși la DNA și Parchetul General

Cătălin Predoiu nu a mers pe varianta păstrării actualilor șefi nici pentru funcția de procuror general și cea de șef al DNA. Astfel, ministrul Justiției l-a propus procuror general pe Alex Florența și șef al DNA pe Marius Voineag, în defavoarea Gabrielei Scutea și a lui Crin Bologa.

Marius Voineag este în prezent procuror șef adjunct la Secția de Urmărire Penală și Criminalistă a Parchetului General, iar Alex Florența este procuror șef al Serviciului teritorial Timișoara din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

Propunerile vor fi transmise Consiliului Superior al Magistraturii, instituție care va da un aviz consultativ. Numirea va fi făcută de președintele Klaus Iohannis.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Procuror cu mașină de 180.000 € trecută în declarația de avere / Familiile din DNA: Cât se câștigă la „birourile Kovesi”, din România

2 Justiția din Ro a luat-o razna? Cum este posibil așa ceva?

3 Dezvăluirile scandaloase de acum 15 ani despre Coldea și Băsescu se cam adeveresc...

4 Misterele Budapestei / Un fost parlamentar Fidesz ar avea dovezi despre modul în care guvernul Ungariei s-a implicat în România și a finanțat aspirațiil…

5 VIDEO Imagini greu de privit cu un șofer de TIR român...