„Măcar eu ştiu să mi-o trag fără să-mi ajungă burta la gură“, „Că s-ar putea să-ţi bagi p... în copil“, „O prinţesă mişto şi tăcută, care ştie să se f...“, „Bă poetul p...“, „Se vede în ochii tăi că-ţi place p...“, „Simt că mi se scoală p...“, „Ştii să sugi bine p...“. 
Acestea sunt o parte dintre replicile ce urmau să fie auzite de către elevii câtorva licee din Neamţ, care erau implicate într-un proiect al Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, el constând în vizionarea online a unei piese intitulate „98% Decizia corectă“, pe 13, 14 şi 15 noiembrie 2020, relatează Adevărul
Dar, date fiind replicile din piesă, gândul te duce că este vorba despre vreun film porno, nu despre un act artististic cu scop educaţional dedicat adolescenţilor. 
Spectacolul era destinat unor clase de la Colegiul Naţional „Gheorghe Asachi“ Colegiul Naţional de Informatică,
Liceul de Artă „Victor Brauner“, toate din Piatra Neamţ, Colegiul Naţional „Roman Vodă“ din Roman şi Colegiul  „Ştefan cel Mare“ din Târgu Neamţ, partenerii de proiect. 
Numai că, după ce informaţiii despre conţinutul pe alocuri trivial al piesei de teatru au fost făcute publice, diverse instituţii şi asociaţii au luat atitudine, pe considerentul că limbajul licenţios (care calcă regulile bunei-cuviinţe şi ale moralei; indecent, impudic, imoral - conform dicţionarelor explicative), unul extrem de explicit, nu are nimic în comun cu un act de cultură. 
Mihai Obreja, inspector general şcolar, a afirmat că decizia sa în legătură cu spectacolul Teatrului Tineretului este aceea că nu va difuzat în unităţile de învăţământ menţionate, deoarece aduce atingere unor ordine de ministru, regulamentului şcolar şi Legi Educaţiei.

„Spunem NU obscenităţii, ca formă de manifestare teatrală!“

„Avem un ordin de ministru al Educaţiei, care e foarte clar în privinţa activităţilor şcolare şi extraşcolare organizate sau girate de şcoli. Această piesă intră în contadicţie flagrantă şi cu Regulamentele
şcolare şi chiar cu Legea Educaţiei. Deci nu putem permite ca astfel de proiecte indiferent de scopul declarat oficial, dar cu un limbaj licenţios, extrem de licenţios, să implice «Şcoala». Am fost contactat
de reprezentanţi ai unor asociaţii ale părinţilor, din Neamţ sau naţionale, care şi-au exprimat îngrijorarea într-un mod foarte apăsat cu privire la implicarea «Şcolii» în validarea unei astfel de piese de teatru“, a declarat, pentru Vestea.net, profesorul Obreja. 
Acesta a mai susţinut că a asigurat părinţii şi opinia publică nemţeană că această piesă nu va intra, nici online, nici astfel, în şcolile din Neamţ. Nici în forma prezentată de presă, nici în formă eventual cenzurată, „cu bip-uri, că hai să nu fim ipocriţi, nu putem să-i considerăm pe adolescenţi atât de naivi să nu ştie despre ce cuvânt e vorba la un bip pe aşa succesiune în frază“. 
Atitudine a luat şi Alianţa Părinţilor Neamţ, care a publicat o scrisoare deschisă adresată conducerii Teatrului Tineretului, Primăriei Piatra Neamţ, Consiliului Judeţean, Inspectoratului Şcolar şi societăţi civile. Asociaţia a menţionat că îşi rezervă dreptul de a se adresa justiţiei, în cazul în care vor fi susţinute în faţa minorilor piese care atentează la moralitatea publică. 
Piesa face parte, alături de alte două, din proiectul #SafeSpoTT, care are ca obiectiv promovarea unui „spaţiu sigur de dezbatere educativă destinată publicului tânăr, pe tema diversităţii şi toleranţei“, după cum se arată în proiect, arată Asociaţia Părinţilor Neamţ. Iar mesajul către opinia publică este: „Nu transformaţi Teatrul Tineretului într-o fabrică de mutilare a sufletelor şi minţilor! Spunem NU obscenităţii, ca formă de manifestare teatrală!“.

„Nu am creat un produs vulgar şi neconform cu realitatea la care se referă“

„Îngrijoraţi de ceea ce se pregăteşte pentru tineretul din Piatra Neamţ, dorim să atragem atenţia organizatorilor spectacolului că violenţa, kitch-ul, obscenitatea şi vulgaritatea nu se încadrează, din punctul nostru de vedere, în categoria artei, că teatrul ar trebui să formeze gusturile publicului, şi nu să le deformeze după şabloanele impuse de tendinţele occidentale“, se arată în scrisoarea asociaţiei. 
Afişul de promovare a piesei de teatru. FOTO TT Neamţ
Şi Teatrul Tineretului, instituţie condusă de regizorul Geanina Cărbunariu, a transmis un punct de vedere despre proiectul care a stârnit atâtea controverse. În comunicatul instituţiei se precizează că
publicul tânăr, cu vârste între 7-18 ani şi instituţiile şcolare din Neamţ sunt constant în atenţie, prin programe şi proiecte care îi sunt dedicate. 
Şi că proiectul #SafeSpoTT, având ca scop producerea de spectacole de teatru educaţional care să genereze dezbateri în rândul publicului tânăr, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, a avut succes, fiind organizate numeroase acţiuni, inclusiv prin punerea în scenă a unor spectacole teatrale pentru copii şi adolescenţi, primindu-se „feedback entuziast atât de la elevi, cât şi de la învăţători, profesori şi părinţi“. 
Serviciul Literar şi Artistic al Teatrului Tineretului susţine că cele scrise despre vulgarităţile din limbajul piesei „98% Decizia corectă“, spectacol care nu a avut încă premiera, se bazează pe speculaţii utilizând pagini scoase din context şi din scenariu: 
„Echipa artistică a găsit o modalitate regizorală prin care textul nu e livrat ca atare, păstrând însă situaţia de bullying din piesă. Prin acest spectacol, Teatrul Tineretului lansează o invitaţie la dialog
pe o temă de dezbatere actuală în spaţiul public românesc: România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de sarcini neplanificate în rândul minorelor. Ne asumăm conceptul de «teatru
educaţional» şi avem convingerea că nu am creat un produs vulgar şi neconform cu realitatea la care se referă“.