Sebastian Burduja, despre decizia în privința aplicației TikTok: Am alergie la a interzice ceva omului

Sebastian Burduja, despre decizia în privința aplicației TikTok: Am alergie la a interzice ceva omului

Foarte curând, urmează să se decidă dacă aplicația TikTok va fi, sau nu, interzisă pe dispozitivele de serviciu ale guvernanților . Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a dat câteva declarații în acest sens, la un post de televiziune.

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja FOTO Facebook

Decizia în privința României este așteptată, după ce problema aplicației TikTok a fost ridicată la nivel european, iar mai multe țări din blocul comunitar au hotărât deja să o interzică angajaților guvernamentali.

Interzis pe dispozitivele guvernamentale, nu și personale

Potrivit ministrului Sebastian Burduja, termenul o decizie „clară și fermă” ar fi cam de o săptămână, o săptămână și jumătate, de acum încolo. Hotărârea îi vizează, în special, pe angajații guvernamentali și, cel mai probabil, instalarea aplicației va putea fi interzisă numai pe dispozitivele de serviciu.

Miercurea viitoare se întrunește acest consiliu pentru securitate cibernetică. El se întrunește periodic, e convocat la nivelul președinției. Am adunat feedback de la instituțiile din arcul de securitate cibernetică și vom prezenta concluziile ministerului nostru. O să aflați de miercuri încolo. Dar e o decizie care se va lua în curând. Într-o săptămână, o săptămână și jumătate ne putem aștepta la o decizie clară și fermă în acest sens”, a spus Burduja, la Interviurile Digi24 .

Așadar, ministrul a dat asigurări că, pe telefoanele personale, fiecare cetățean va fi liber să intaleze aplicațiile dorite.

Nu cred că se poate pune problema de a interzice la nivelul cetățeanului de rând descărcarea unei aplicații. Ca liberal, am alergie la cuvântul a interzice ceva omului dacă își dorește acest lucru. Asta nu înseamnă că nu vom desfășura un proces de informare a românilor cu privire la eventualele riscuri la care se supun. Vom vedea cum evoluează lucrurile”, a adăugat Sebastian Burduja.

Problema acordului de prelucrare a datelor

Argumentul analizat în ceea ce privește dispozitivele de serviciu constă în faptul că ar exista vulnerabilități în privința colectării și prelucrării datelor și modul în care guvernul chinez s-ar putea folosi de ele.

La nivelul dispozitivelor de serviciu, acolo sunt informații care țin de statul român, e un argument în plus pentru a interzice o asemenea aplicație, dar vom vedea săptămâna viitoare. Trebuie văzut care e acordul de prelucrare a datelor, dacă ea colectează și date care nu au legătură cu aplicația în sine, ce face cu ele, unde le transmite. În străinătate au existat semnale că sunt vulnerabilități și pe acestea le vom lua în calcul. Dacă guvernul chinez solicită companiei TikTok să-i pună la dispoziție niște date, compania TikTok ce va face? E o întrebare pe care trebuie să ne-o punem”, a explicat Ministrul Digitalizării.

El a recunoscut, de asemenea, că are cont de TikTok, dar instalat strict pe dispozitivul personal și gestionat de un membru al echipei sale de comunicare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Trăiește și cu amanta în casă și cu soția. Vrea să pară model pentru societate, dar el de fapt e cel mai mare escroc”

2 De citit...

3 Halep, dopată. Straniul caz al suplimentului contaminat. Nu a mai fost produs din 2018, dar a ajuns la Simona în 2022

4 S-a elucidat misterul tinerei moarte din Mamaia Nord. Este DJ Lalla, în vârstă de 34 de ani

5 Judecătorii și-au mărit ieri salariile, retroactiv. Statul va fi pus să plătească și dobânzi penalizatoare