Sebastian Ghiță contestă în instanță cauțiunea de 13 milioane de euro

Sebastian Ghiță contestă în instanță cauțiunea de 13 milioane de euro

Deputatul Sebastian Ghiță a depus la Înalta Curte de Casație și Justiție o plângere prin care contestă măsura controlului judiciar și cauțiunea de 13 milioane de euro instituite de DNA în dosarul în care este acuzat de luare de mită, șantaj și cumpărare de influență.

Plângerea a fost înregistrată luni și are termen de judecată pe 6 aprilie, care este de altfel și data limită până când Sebastian Ghiță trebuie să plătească această cauțiune.

Pe 31 martie, procurorii DNA Ploiești au dispus măsura controlului judiciar pe cauțiune față de deputatul Sebastian Ghiță, fiind stabilită suma de 13 milioane de euro.

"Inculpatul va depune, până la data de 6 aprilie 2016, o cauțiune în valoare de 59.417.133 lei (reprezentând 10% din valoarea bunurilor și lichidităților bănești — cu excepția terenurilor și clădirilor neevaluate în bani — declarate de inculpat în ultima sa declarație de avere înregistrată la Parlamentul României — Camera Deputaților) ori va constitui o garanție reală mobiliară sau imobiliară în limita sumei de bani determinată, ce va fi consemnată pe numele inculpatului, la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție", se arăta într-un comunicat al DNA.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Sebastian Ghiță trebuie să se prezinte la DNA Ploiești ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată DNA cu privire la schimbarea locuinței, să se prezinte la Inspectoratul Județean de Poliție Prahova conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat, să nu părăsească teritoriul României decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent, să nu se apropie de inculpații din prezenta cauză și de persoanele menționate în ordonanță și să nu comunice cu aceștia, direct sau indirect, să nu se deplaseze la sediile unor societăți anume menționate în ordonanță, să nu facă declarații publice în mass-media referitoare la obiectul cauzei și să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

Procurorii au dispus control judiciar pe cauțiune în cazul lui Sebastian Ghiță, după ce Camera Deputaților a respins, săptămâna trecută, cererea DNA de reținere și arestare preventivă a acestuia.

Deputatul este urmărit penal în acest dosar pentru două infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații; două infracțiuni de dare de mită; șantaj; cumpărare de influență și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

În același dosar mai sunt cercetați penal procurorii Liviu Tudose și Aurelian Mihăilă, fostul subsecretar de stat în MAI, Viorel Dosaru, și fostul șef al DGA Prahova Constantin Ispas. Aceștia sunt acuzați că au permis accesul deputatului la informații dintr-un dosar care nu erau destinate publicității, scopul constând în zădărnicirea unei anchete penale, dar și în protejarea intereselor unor persoane și firme cercetate în cauza respectivă.

AGERPRES/(AS — autor: Eusebi Manolache, editor: Andreea Rotaru, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...