Seceta determină autoritățile franceze să interzică vânzarea piscinelor de curte. Nu a plouat de un an

Seceta determină autoritățile franceze să interzică vânzarea piscinelor de curte. Nu a plouat de un an

Piscinele de grădină vor fi interzise la vânzare într-o parte din sudul Franței din cauza deficitului de apă din sol, pe fondul secetei.

Seceta interzice umplerea piscinelor în Franța

Ministrul francez al Tranziției Ecologice, Christophe Béchu, a declarat că regiunea Pyrénées-Orientales, care se învecinează cu Catalonia spaniolă, va fi declarată oficial în stare de "criză" de secetă începând cu 10 mai.

De asemenea, de la aceeași dată vor intra în vigoare interdicțiile de spălare a mașinilor, de udare a grădinilor și de umplere a piscinelor, scrie bbc.com.

"Trebuie să ieșim din cultura abundenței", a declarat Bechu. Explicând de ce autoritățile au decis să ia această măsură de interzicere a vânzărilor de piscine de grădină, acesta a spus: "Este vorba de a împiedica oamenii să fie tentați să facă ceea ce, de fapt, nu au voie să facă oricum, și anume să le umple”.

"Pyrénées-Orientales este un departament care nu a cunoscut o zi întreagă de ploaie de peste un an. Când te afli într-o criză ca aceasta, este foarte simplu: este vorba de apă potabilă și nimic altceva. Schimbările climatice sunt aici și acum. Trebuie să ieșim din cultura noastră de abundență. Trebuie să dăm dovadă de mult mai multă reținere în modul în care folosim resursele pe care le avem."

Luminițele de avertizare au fost aprinse în Franța, după ce o iarnă secetoasă a agravat pânzele freatice deja epuizate, moștenite din 2022.

O lună martie ploioasă a oferit o ușurare parțială binevenită agricultorilor, umezind solul înainte de plantare, dar nivelurile apelor subterane rămân periculos de scăzute, în special în jurul Mediteranei. Doar Bretania și Aquitania, în sud-vest, se află într-o poziție relativ sigură.

Pirineii Orientali vor deveni cel de-al patrulea district în care seceta este oficial la nivel de "criză". Alte peste 40 districte, însumând aproape jumătate din țară, sunt deja la nivel de "alertă" sau "vigilență", prevestind penurii și mai grave decât anul trecut.

În unele părți ale districtului, nivelurile acviferelor sunt atât de scăzute încât experții se tem de infiltrații saline dinspre mare, ceea ce ar face ca apa de la robinet să devină nepotabilă.

Nivelurile scăzute ale acviferului înseamnă , de asemenea, o concentrație mai mare de poluanți, ceea ce ar putea, de asemenea, afecta grav calitatea apei.

Luna trecută, președintele Emmanuel Macron a anunțat un program național pentru apă, cu promisiuni de investiții pentru a limita scurgerile și a crește reciclarea. De asemenea, el a schițat un "tarif progresiv al apei", în cadrul căruia consumul care depășește o anumită cantitate - de exemplu, pentru piscine - va fi taxat la tarife mai mari.

Potrivit lui Béchu, aproximativ 2 000 de sate și orașe riscă să își piardă alimentarea cu apă în acest an. Anul trecut, 1.000 de comune au avut probleme grave, dintre care aproximativ 400 au trebuit să fie dotate cu sticle sau cisterne mobile.

"Războiul pentru apă declanșat de scăderea stocurilor reprezintă o adevărată amenințare la adresa coeziunii noastre naționale", a declarat ministrul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…