Secretarul britanic al Apărării, acuzat că a ascuns un „act de război” rusesc împotriva unui avion al armatei

Secretarul britanic al Apărării, acuzat că a ascuns un „act de război” rusesc împotriva unui avion al armatei

Deputatul conservator, Tobias Ellwood, îl acuză pe secretarul apărării, Ben Wallace, că a ascuns un potențial „act de război” rusesc împotriva unui avion spion al Royal Air Force (RAF), în timpul unei dezbateri de urgență în Comune.

Ben Wallace, acuzat că a ascuns un potențial „act de război” rusesc FOTO EPA-EFE

Președintele comisiei restrânse de apărare a pus sub semnul întrebării relatarea dată de Wallace parlamentului cu privire la incidentul periculos, care a avut loc în septembrie anul trecut și a fost dezvăluit abia săptămâna trecută, într-o scurgere de sute de documente secrete ale Pentagonului, potrivit The Guardian .

Tobias Ellwood a susținut că detaliile recente, dezvăluite în scurgerile Pentagonului, ar fi trebuit să fie făcute publice. Deputatul a continuat, întrebând „dacă un [luptător] rus Su-27 a încercat în mod deliberat să tragă o rachetă asupra unui avion britanic de recunoaştere peste Marea Neagră în septembrie anul trecut, este un act de război, ale cărui detalii cu siguranţă ar trebui făcute publice, nu ascunse în rapoartele de informaţii?”.

La acea vreme, secretarul apărării a declarat pentru Comune că un avion de luptă rus a „lansat o rachetă în vecinătatea aeronavei de supraveghere Rivet Jointși că a fost „incredibil de norocos” dat fiind că situația tensionată nu s-a înrăutățit. Dar el a căutat să lase în urmă problema, argumentând că „nu consideră că a fost o escaladare deliberată”.

Ben Wallace nu a oferit, momentan, un răspuns

Wallace nu a fost marți în Comune pentru a răspunde. Secretarul apărării se află într-o călătorie de două zile la Washington DC, întâlnindu-se cu omologul său american, Lloyd Austin, și cu membri ai Congresului, unde ar fi de așteptat să discute despre consecințele scurgerilor de informații, precum și despre starea războiului din Ucraina .

Ministrul junior al Apărării, James Heappey, răspunzând în numele Guvernului, a spus că nu poate comenta conținutul niciunuia dintre respectivele documente, chiar dacă acestea au circulat pe scară largă în presa internațională.

Faptul că aceste documente, aparent scurse, sunt în domeniul public nu le schimbă clasificarea și, prin urmare, gradul în care orice ministru sau funcționar poate comenta contextul lor”, a spus ministrul, refuzând să ofere un răspuns detaliat.

Heappey a mai adăugat însă că „unele dintre aceste documente au fost manipulate” în scopuri de dezinformare și că nu există dovezi cum că documentul legat de avionul spion sau multe dintre celelalte nu au fost modificate înainte de a fi plasate online.

Spre exemplu, un document a fost modificat digital de un blogger rus pentru a exagera estimările privind victimele ucrainene și pentru a reduce cifrele rusești, dar falsul a fost grosolan și a fost detectat în curând în comparație cu versiunile anterioare difuzate online.

Nici John Healey, secretarul de stat din umbră al Apărării din Regatul Unit, nu a putut da un răspuns atunci când a fost întrebat dacă Wallace va „face o declarație în fața parlamentului la întoarcerea sa”.

Informațiile brute colectate de țările Five Eyes – SUA, Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă – sunt în mod normal puse în comun, ceea ce înseamnă o mare probabilitate ca unele dintre fișierele secrete să se bazeze pe informații culese de britanici.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…