Secretarul de stat american Mike Pompeo, la Praga: 'Acum nu este Războiul Rece 2.0'

Secretarul de stat american Mike Pompeo, la Praga: 'Acum nu este Războiul Rece 2.0'

Forţa economică globală face din China un adversar mai dificil decât era Uniunea Sovietică în timpul războiului rece, a apreciat miercuri la Praga secretarul de stat american, Mike Pompeo, citat de Reuters. El a cerut ţărilor europene să strângă rândurile împotriva Partidului Comunist Chinez (PCC), care foloseşte puterea economică pentru a-şi exercita influenţa în întreaga lume.

'Ceea ce se întâmplă acum nu este Războiul Rece 2.0. Problema rezistenţei la ameninţarea PCC este în anumite privinţe mult mai dificilă', a spus Pompeo într-un discurs în faţa Senatului Cehiei. Reprezentantul Washingtonului a susţinut că 'PCC este deja implicat în economiile noastre, în politica noastră, în societăţile noastre în moduri în care Uniunea Sovietică nu a fost implicată niciodată'.

Reuters leagă referirea secretarului de stat american la războiul rece de un avertisment pentru Statele Unite, formulat luna trecută de ambasadorul chinez la Londra. Acesta a susţinut că Washingtonul este pe cale să declanşeze un conflict cu Beijingul înaintea alegerilor prezidenţiale care vor avea loc în SUA în noiembrie.

Pompeo a apreciat că unele ţări europene vor reacţiona cu întârziere la ameninţări, dar 'direcţia fluxului s-a schimbat (în Statele Unite), la fel cum văd că s-a schimbat şi aici, în Europa. Occidentul câştigă, nu îi credeţi pe cei care vorbesc despre declinul Occidentului'.

Cu ocazia vizitei la Praga, Pompeo a avertizat în special Cehia în legătură cu riscurile extinderii centralei nucleare de la Dukovany. 'Parteneriatul cu companiile nucleare ruse şi chineze va submina de fapt suveranitatea naţională a Republicii Cehe', a spus el după o întâlnire cu premierul ceh Andrej Babis.

Cu ocazia întrevederii - relatează dpa - cei doi oficiali s-au referit şi la realegerea controversată a lui Alexandr Lukaşenko ca preşedinte al Republicii Belarus. Pompeo a declarat că Statele Unite vrea ca poporul din Belarus să aibă libertăţile pe care le cere, iar Babis a cerut Uniunii Europene să reacţioneze la reprimarea violentă a protestelor paşnice, pe care o consideră 'de neimaginat'.

Pompeo urmează să viziteze şi alte ţări din regiune, pentru a discuta despre securitatea energetică şi informatică. El a apreciat eforturile Cehiei de a impune standarde de securitate pentru reţelele de telecomunicaţii 5G. Pompeo şi Babis au semnat în mai anul acesta o declaraţie comună privind securitatea 5G, dar Praga nu a interzis tehnologia companiei chineze Huawei, iar preşedintele ceh Milos Zeman promovează legăturile cu China. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”