Secretarul general al NATO: „Este momentul pentru a le permite Finlandei şi Suediei să adere la NATO“

Secretarul general al NATO: „Este momentul pentru a le permite Finlandei şi Suediei să adere la NATO“

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a reiterat, marţi, apelul către Turcia şi Ungaria de a accepta aderarea Suediei şi a Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică, transmite DPA.

Jens Stoltenberg consideră că este momentul ca Suedia și Finlanda să fie primite în NATO (© NATO)

„Acum este momentul pentru a ratifica şi a întâmpina ca membri deplini atât Finlanda, cât şi Suedia'', a declarat Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă comună, la Helsinki, cu premierul finlandez Sanna Marin.

Acesta a spus că s-au înregistrat progrese în privinţa poziţiei Ankarei şi că săptămâna viitoare, la Bruxelles, va avea loc o reuniune tripartită Turcia-Suedia-Finlanda.

Potrivit Agerpres, la Summit-ul de la Madrid din 28-30 iunie 2022, liderii ţărilor membre ale NATO au luat decizia de a invita Suedia şi Finlanda să adere la Alianţa Nord-Atlantică. Protocoalele de aderare a celor două ţări au fost semnate de cele 30 de state membre, dintre care 28 le-au şi ratificat. Doar Turcia şi Ungaria nu au ratificat deocamdată documentele, dar parlamentul de la Budapesta se va pronunţa la începutul lunii martie.

Stoltenberg a adăugat că Suedia şi Finlanda au întrunit condiţiile incluse în acordul convenit cu Turcia în vara anului trecut.

Cele două țări sunt „într-o poziţie mult mai bună“

Potrivit secretarului general al NATO, cele două ţări nordice ar fi acum „într-o poziţie mult mai bună decât înainte de a prezenta cererea de aderare'', întrucât „este de neconceput să existe vreo ameninţare contra Finlandei sau Suediei fără ca NATO să reacţioneze''.

În ceea ce o priveşte, Sanna Marin a ţinut să remarce că parlamentul Ungariei încă nu a aprobat extinderea NATO, dar Budapesta şi-a exprimat sprijinul pentru aderarea Suediei şi a Finlandei la organizaţie şi nu a prezentat vreo solicitare.

Candidaturile celor două ţări nordice la Alianţa Nord-Atlantică sunt blocate din mai anul trecut de Ankara. Turcia îi reproşează Suediei că adăposteşte militanţi şi simpatizanţi kurzi pe care Ankara îi califică drept „terorişti'', în special membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan.

În urma începerii invaziei ruse în Ucraina în februarie anul trecut, Suedia şi Finlanda au prezentat o candidatură comună pentru a deveni membre ale Alianţei Nord-Atlantice, abandonând deceniile de nealiniere militară.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Trupele ucrainene au spart prima linie de apărare a rușilor, care se retrag prin propriile câmpuri minate

2 VIDEO Asta chiar trebuie văzută...

3 Mister total / Unde a „dispărut” USS Gerald R. Ford, cel mai mare portavion militar din lume?

4 Cum te afectează fizic și psihic lipsa sexului / Semne care îți arată că trebuie să faci sex mai des

5 Orașul subteran misterios în care pot locui 20.000 de oameni. Magnifica așezare, descoperită de un bărbat care își renova casa