SECRETELE chinezești ale Vioricăi Dăncilă! V-o prezentăm pe consiliera sa, micuța Weini Li!

SECRETELE chinezești ale Vioricăi Dăncilă! V-o prezentăm pe consiliera sa, micuța Weini Li!

Două mari proiecte strategice, Autostrada Ploiești – Brașov și reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, sunt la un pas să fie realizate de companii chineze. Apetența guvernului PSD pentru afaceri cu China vine pe fondul încercărilor UE și SUA de a limita implicarea Beijingului în domenii strategice. China are însă în guvernul de la București trei prieteni extrem de puternici: Florea „Ică” Voinea (consilierul informal al premierului), Costin Mihalache (șeful cancelariei) și Viorica Dăncilă însăși, dezvăluie  G4Media.ro .

Viorica Dăncilă și-a luat consilier chinez la Parlamentul European

O informație publică, dar puțin comentată la momentul numirii neașteptate a Vioricăi Dăncilă în fruntea guvernului, era faptul că unul dintre consilierii săi din Parlamentul European era o tânără de origine chineză, după cum a arătat jurnalistul Radu Tudor la emisiunea Punctul de întâlnire pe Antena 3.

E vorba despre Weini Li, care, după plecarea lui Dăncilă din legislativul european a rămas consilier la Gabriela Zoană. În acest an, după alegerile europarlamentare, Weini Li a devenit asistenta Rovanei Plumb.

Potrivit unor surse guvernamentale, Weini Li este rudă cu Li Ming, diplomat chinez care a studiat și lucrat la Ambasada din București timp de 16 ani, după cum el însuși spunea într-un interviu. Li Ming a deținut și o funcție de conducere în Partidul Comunist Chinez, fiind director general al Direcției Generale Eurasia a Departamentului Internațional al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez.

Viorica Dăncilă a fost protagonista unui moment aparte în relația cu China. În 8 martie 2018 a gătit colțunași la Ambasada Chinei împreună cu alte doamne din PSD, apărând în fotografii în ipostaze mai puțin protocolare, în timp ce pregătea mâncare purtând un șorț de bucătărie.

Dăncilă a pledat permanent în mandatul său de premier pentru relații comerciale și politice strânse cu China. Ca premier, a supervizat două înțelegeri controversate: Nuclearelectrica (controlată de guvern)a semnat în mai 2019 un acord cu China General Nuclear Power Corporation (CGN) pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, iar asocierea chino-turcă China Communications Construction Company / Makyol Insaat Sanayi Turizm a fost desemnată de guvern drept partener de negociere pentru construirea autostrăzii Ploiești – Brașov.

Costin Mihalache, șeful Cancelariei – studii și serviciu în China

Costin Mihalache este șeful cancelariei premierului Dăncilă și unul dintre oamenii influenți din guvern, în ciuda divergențelor din ultima perioadă cu Florea Ică Voinea, alt om de încredere al premierului.

Mihalache a fost prim-colaborator al Ambasadorului României la Beijing și consul în perioada 2004 – 2008, după ce anterior fusese consilier pe relații externe la Ministerul Apărării. Din perioada în care în CV figurează cu funcția de consilier la MApN datează și cursurile de limba chineză făcute la o universitate din Beijing (1995 – 1999), ceea ce înseamnă că a fost trimis de statul român la studii în China.

El este acum membru în Consiliul de conducere al Casei Româno – Chineze, o asociație legată de Nicolae Dumitru, zis Niro, condamnat definitiv la 2 ani și 4 luni de închisoare pentru corupție în dosarul Microsoft 1. Timp de un an, în 2012, a fost consilier pentru relația cu China la Uniunea Generală a Industriașilor din România (UGIR).

În 2013, în calitate de consilier al premierului Ponta, Mihalache a participat la negocierea unui memorandum secret între guvern și compania chineză Huawei. Potrivit presei, memorandumul conținea angajamentul guvernului pentru sprijin acordat companiei ca să participe la structuri critice de securitate, deși Huawei fusese exclusă de la licitații în state membre NATO precum SUA, Canada si Marea Britanie.

Ică Voinea, ”premierul din umbră” admirator al Chinei încă din tinerețea comunistă

Florea Voinea, cunoscut în guvern și în PSD drept Ică Voinea, e considerat un adevărat premier din umbră. El este un mare promotor al relațiilor cu China, susținând într0un interviu pentru Radio România Internațional că, în calitate de lider al Tineretului Comunist, l-a întâlnit și s-a împrietenit cu Li Keqiang, pe atunci lider al tinereretului comunist chinez, care ulterior a devenit premier al Chinei.

”Dacă mergi să vizitezi Shenzhenul, cu Huawei și ZTE, să vezi ce au făcut acolo… centrala lor atomică, cu câte grupuri funcționează acolo… Au ridicat orașe noi, nu îți vine să crezi că pe pământ pot fi și aceste construcții (…) Pentru mine este o enigmă de ce noi nu am continuat colaborarea cu China, de ce nu colaborăm cu ei și de ce nu realizăm proiecte împreună cu ei. Vă mărturisesc că Zhang Gaoli a spus, acum 4-5 ani, că pentru ei nu este o problemă să sprijine dezvoltarea României, ne pot împrumuta chiar fără garanții guvernamentale și putem să plătim cu orice. Ori când ai o asemenea ofertă și nu o fructifici, mărturisesc că nu știu care sunt cauzele”, spunea Voinea în interviul citat.

După căderea comunismului, Ică Voinea a fost extrem de activ în relația cu China: a intrat în conducerea Casei Româno – Chineze (unde îl găsim și pe Costin Mihalache), dar și a Camerei de Comerț România – China. Mai mult, a participat la organizarea unor evenimente precum reuniunea primei ediții a summitului 16+1 (China plus 16 state central și est-europene), în toamna anului 2013 la București.




Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?