
Secretele loviturilor devastatoare ale Ucrainei pe teritoriul Rusiei: „Dronele noastre sunt acum Mercedes”
În timp ce aliații dezbăteau ajutorul militar, industria de apărare a Ucrainei a explodat, declanșând o adevărată revoluție tehnologică - de la drone cu rază record de acțiune la cele mai ieftine rachete din lume, se arată într-o analiză Euromaidan Press .
La 1120 de kilometri între granițele Rusiei, un incendiu uriaș învăluie o fabrică de drone. În câteva secunde, 264.000 de tone de muniție au sărit în aer, deraind ofensiva de vară a Rusiei chiar înainte ca aceasta să înceapă.
O singură forță stă în spatele atacurilor strategice cu drone în adâncimea Rusiei: tehnologia autohtonă a Ucrainei.
În doar doi ani, producția internă de arme a crescut de zece ori, acoperind acum 40% din nevoile din prima linie.
Astfel, la trei ani de la începutul invaziei la scară largă, vânatul a devenit vânător, iar acum planificatorii militari ai Moscovei se confruntă cu apeluri de a proteja de urgență instalații pe care odată le considerau intangibile.
Fostul ministru al apărării, Oleksii Reznikov, a vorbit despre „momentul Silicon Valley al Ucrainei” - o explozie tehnologică pe timp de război, în care inginerii transformă garaje în laboratoare de armament și depășesc o superputere în timp real. Din punctul său de vedere, cea mai inteligentă modalitate de a securiza Europa nu este sporirea ajutorului, ci investiții comune care transformă acest boom-ul în materie de apărare de într-un arsenal comun.
„Ucraina va avea întotdeauna nevoie de propria superioritate tehnologică, astfel încât Rusia să știe că vom răspunde la fiecare atac”, a declarat președintele Zelenski.
Inovație în domeniul dronelor
În niciun domeniu saltul tehnologic nu este mai vizibil decât în sectorul dronelor - care a început cu modele finanțate prin crowdfunding. Ceea ce a început ca un efort la nivel local în 2014 a evoluat într-o producție la scară largă: până la finele lui 2023, aproape 40% din armele de front erau fabricate pe plan intern. Numai în 2024, Ucraina a produs 1,5 milioane de drone, iar acum constituie peste 95% dintre cele utilizate pe front.
Kievul a autorizat 330 de modele de drone în 2024. Ucraina și-a mărit de patru ori producția de drone cu rază lungă de acțiune ajungând la 2.000 de unități pe lună - o creștere de zece ori în doar doi ani.
Printre cele mai semnificative tenhologii se numără un bombardier- dronă reutilizabil cu rază lungă de acțiune – despre care se crede că este un avion sport Aeroprakt A-22 modificat – care poate zbura 1.900 km și lansa o bombă de 222 kg înainte de a se întoarce la bază.
Atacuri devastatoare pe teritoriul Rusiei
Aceste noi capacități remodelează deja câmpul de luptă. Numai în ianuarie 2025, Ucraina a distrus nouă rafinării de petrol rusești – eliminând 10% din capacitatea de rafinare a țării și aducând producția de țiței la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani. În doar șase luni, atacurile cu drone ucrainene asupra sectorului energetic al Rusiei au provocat pagube de cel puțin 658 de milioane de dolari, chiar și conform unor estimări conservatoare.
Atacurile cu drone ucrainene au o rată de succes de aproximativ 67%, ceea ce a forțat Kremlinul să recunoască o vulnerabilitate tot mai mare la aceste atacuri.
Potrivit lui Serhii Kuzan, președintele Centrului Ucrainean pentru Securitate și Cooperare, atacurile cu drone ale Ucrainei vizează blocarea aprovizionării cu combustibil a armatei ruse și reducerea veniturilor din exporturi care finanțează războiul Kremlinului – ceea ce reprezintă o lovitură directă dată atât economiei, cât și forțelor armate.
„Deși Moscova a găsit modalități de a se proteja de unele dintre efectele sancțiunilor, în prezent nu are o protecție completă împotriva dronelor ucrainene”, spune el.
Ucraina a lovit Rusia de 7.000 de ori cu arme de fabricație proprie
Capacitatea Ucrainei de efectua atacuri la 2.000 de kilometri în adâncimea Rusiei redefinește liniile frontului - aducând războiul pe un teritoriu considerat cândva de neatins de Moscova. Strategia este clară: paralizarea logisticii, distrugerea depozitelor de muniții și reducerea presiunii asupra liniilor frontului.
Până în octombrie 2024, Ucraina efectuase peste 7.000 de atacuri pe teritoriul rus - unele ajungând până la 1.700 de kilometri.
Având în vedere restricțiile de utilizare a armelor occidentale pe teritoriul rusesc, Ucraina a fost nevoită să se bazeze pe tehnologie autohtonă.
Potrivit șefului armatei ucrainene Oleksandr Sîrski, atacurile ucrainene cu rază lungă de acțiune asupra depozitelor de muniții din Rusia au înjumătățit rata de foc a artileriei Moscovei - reducând bombardamentele zilnice de la 40.000 la 23.000 la începutul anului 2025.
Atacurile ucrainene au atins apogeul pe 22 aprilie, când o explozie masivă a devastat cel de-al 51-lea Arsenal al Direcției Principale de Rachete și Artilerie (GRAU) a Rusiei din Barsovo, regiunea Vladimir - unul dintre cele mai mari depozite de muniții ale Rusiei. Se crede că ar conține până la 264.000 de tone de muniții, explozia marcând unul dintre cele mai devastatoare atacuri asupra arsenalului militar al Rusiei de până acum.
Rapoartele preliminare sugerează că un atac cu dronă ucraineană cu rază lungă de acțiune — probabil folosind sistemul autohton Palianițiia — a provocat detonări secundare catastrofale care au afectat aprovizionarea pe un an a Rusiei, explozia fiind vizibilă din spațiu.
Palianiția a fost prezentată în august 2024. Propulsată de un motor cu reacție, drona efectuează lovituri de mare viteză care evită apărarea aeriană rusească - permițând aproape 20 de lovituri asupra bazelor aeriene și depozitelor de muniții din spatele Rusiei, zone cândva inaccesibile din cauza interdicțiilor occidentale privind armele.
O nouă doctrină militară
Pe măsură ce dronele încep să înlocuiască artileria tradițională în anumite porțiuni ale frontului, sistemele fără pilot au devenit coloana vertebrală a strategiei Ucrainei pe câmpul de luptă.
„Ucrainenii se bazează în principal pe drone de atac unidirecționale, precum și pe unele sisteme de rachete de croazieră produse local”, a explicat generalul armatei americane Christopher Cavoli, șeful Comandamentului European al Statelor Unite.
Această evoluție este atât instituțională, cât și tactică. Iuri Fedorenko, comandantul batalionului de drone Ahile, spune că unitatea a eliminat aproape 20.000 de ținte inamice folosind drone și se așteaptă să atingă aceste cifre anual, odată ce va fi complet dotată cu personal.
Pe 9 februarie, Ministerul Apărării din Ucraina a lansat inițiativa „Linia Dronelor” - un efort major de a amplasa dronele în centrul operațiunilor din prima linie. Programul își propune să modernizeze războiul prin dotarea Forțelor Terestre de elită și a unităților de Grăniceri cu sisteme avansate fără pilot.
Ministrul Apărării, Rustem Umerov, a numit-o „un pas transformator în război”.
Prima fază vizează cinci unități de elită pentru a crea un sistem integrat de atac infanterie-drone cu o zonă de distrugere de 10-15 km, proiectat pentru a prinde și distruge forțele inamice. Inițiativa îmbunătățește, de asemenea, capacitățile de recunoaștere, țintire și atac de precizie.
Marchează cel mai recent pas în efortul Ucrainei de a transforma dronele într-un domeniu militar complet. În februarie 2024, Ministerul Apărării a lansat Forțele Sistemelor Fără Pilot (USF) - o ramură dedicată războiului cu drone, luptei electronice și integrării inteligenței artificiale.
Rachete economice cu o rază de acțiune fără egal
Samuel Bendett, cercetător senior la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană, observă că Rusia imită din ce în ce mai mult tacticile ucrainene cu drone. El notează că Forțele Sistemelor Fără Pilot (FSA) nou formate de Moscova, lansate în decembrie 2024, ar putea fi modelate după unitatea Ucrainei, înființată în februarie.
În ciuda constrângerilor impuse de război, Ucraina a intensificat rapid producția internă de arme. Casper, comandantul Batalionului din cadrul Regimentului 14 Separat, spune că 80-90% dintre dronele pe care unitatea sa le folosește sunt fabricate în Ucraina - comparativ cu dependența aproape totală de modele străine în primii ani ai războiului.
„La început era invers”, spune el. „Modelele străine sunt ca Toyota acum, în timp ce cele ucrainene sunt Mercedes. Ale noastre sunt mult mai avansate.”
Ucraina își propune să producă în jur de 30.000 de drone cu rază lungă de acțiune până în 2025, capabile să atace ținte aflate la peste 1.600 km în interiorul Rusiei.
Pentru a asigura succesul atacurilor la distanță lungă, Ucraina trimite adesea mai întâi drone momeală pentru a copleși apărarea aeriană rusească — deschizând calea pentru ca dronele de atac să lovească ținte aflate în adâncul țării. Tactica funcționează: drone ating acum ținte aflate la peste 1.000 de kilometri distanță, strecurându-se neatinse de apărarea Rusiei.
De la ucigașii mării la atacatorii tereștri
Mai multe sisteme autohtone sunt acum în acțiune. Racheta Neptun - proiectată inițial pentru a lovi nave și creditată cu scufundarea navei Moskva în 2022 - a fost adaptată ulterior pentru atacuri terestre. În 2024, sistemul modernizat a început să lovească ținte în Rusia, inclusiv un atac din martie 2025 asupra rafinăriei Tuapse, aflată la peste 1.000 de kilometri distanță.
Grim-2, o rachetă balistică hipersonică, a trecut testele la sfârșitul anului 2024, în timp ce Palianiția, un hibrid rachetă-dronă, a intrat în producție de masă în decembrie.
Ucraina a început, de asemenea, să utilizeze drone cu rachete Peklo („Iad”) - arme cu reacție, cu rază lungă de acțiune, capabile să zboare 700 km la viteze de 700 km/h. Dezvoltate în mai puțin de un an, dronele Peklo rivalizează cu rachetele de croazieră rusești în ceea ce privește performanța, dar costă mult mai puțin - sub 200.000 de dolari pe unitate, comparativ chiar și cu cele mai ieftine rachete din Rusia, care pornesc de la 500.000 de dolari.
În februarie 2025, Kievul a făcut un pas mai departe și a dezvăluit racheta de croazieră ușoară Trembita - un sistem capabil de atac care costă doar 14.000 de dolari. ceea ce o face una dintre cele mai ieftine rachete de croazieră la nivel global.
Pe 17 martie, Zelenski a anunțat că o dronă cu rază lungă de acțiune dezvoltată pe plan intern a finalizat cu succes un test pe o rază de 3.000 de kilometri. În aceeași conferință de presă, el a evidențiat progresele din programul de rachete al Ucrainei, inclusiv „Long Neptune ”, o nouă rachetă cu o rază de acțiune de 1.000 de kilometri care a fost deja testată în luptă.
„Dezvoltăm o linie de arme cu rază lungă de acțiune care vor ajuta la garantarea securității țării noastre”, a declarat Zelenski
De la promisiuni încălcate la progrese tehnologice
Oficialii spun că sisteme și mai avansate sunt testate în secret, în timp ce ecosistemul descentralizat de inovații al Ucrainei – descris ca fiind cel mai mare laborator militar din lume – continuă să dezvolte capabilități de ultimă generație pentru a depăși forțele mai mari și mai bine finanțate ale Rusiei.
Volodimir Dubovik, directorul Centrului pentru Studii Internaționale de la Universitatea Națională Odesa Mecinikov, afirmă că programul ucrainean de drone și rachete cu rază lungă de acțiune avansează rapid - în ciuda presiunii unui război la scară largă.
„Ne putem doar imagina potențialul pe timp de pace”, spune el. „Dacă partenerii externi adaugă mai multe tehnologii și finanțare, acest lucru nu ar face decât să amplifice efectul și să accelereze procesul.”
„Aceste arme nu pot, în acest moment, să oprească complet avansul trupelor rusești în sudul și estul Ucrainei”, spune el. „Dar pot întârzia și complica serios acest proces, destabilizând în același timp anumite regiuni din Rusia.”
Avantajul Ucrainei în materie de drone atrage atenția Pentagonului. În cadrul Proiectului Artemis, SUA testează drone kamikaze ucrainene cu rază lungă de acțiune - construite împreună cu parteneri americani - pentru a vedea cum rezistă la bruiajul GPS și la războiul electronic.
Scopul este de a construi sisteme rezistente și cu costuri reduse, pregătite pentru implementare rapidă în viitoare conflicte de mare intensitate, inclusiv în potențiale confruntări cu China.
„Ucraina face ceea ce trebuie – își creează propriile puncte de presiune”, spune Bill Cole, fondatorul Institutului Pace prin Forță. „Dacă Occidentul întârzie, Ucraina o va face singură. Dar dacă suntem deștepți, îi vom ajuta acum și ne vom asigura că următorul război nu va începe niciodată.”
Sursa: adevarul.ro