Securitatea și dimensiunea socială, prioritățile Uniunii Europene pentru următorul deceniu

Securitatea și dimensiunea socială, prioritățile Uniunii Europene pentru următorul deceniu

Liderii celor 27 de state membre ale UE (fără Marea Britanie), reuniți sâmbătă la Roma pentru a aniversa 60 de ani de la crearea blocului comunitar, au convenit ca în următorul deceniu să ia măsuri pentru a răspunde preocupărilor cetățenilor europeni, mai ales în ceea ce privește securitatea și dimensiunea socială, relatează agenția EFE.

'În următorii zece ani, dorim o Uniune mai sigură și mai protejată, prosperă, competitivă, sustenabilă și responsabilă social, care va avea voința și capacitatea de a juca un rol fundamental în lume și să modeleze globalizarea', se menționează în 'Declarația de la Roma', semnată de cei 27 de șefi de stat sau de guvern.

În ceea ce privește securitatea, problemă care a căpătat un interes special în contextul afluxului de migranți și terorismului, în text se face referire la o Uniune Europeană 'în care toți cetățenii să se simtă în siguranță și să poată circula liber' și în care 'frontierele externe sunt protejate, cu o politică migratorie eficientă, responsabilă și sustenabilă, care să respecte normele internaționale, o Europă decisă să lupte împotriva terorismului și delincvenței organizate'.

Pe de altă parte, în declarație se insistă pe necesitatea unei 'Europe sociale', care să se bazeze pe o creștere sustenabilă, precum și pe coeziunea, convergența și integritatea pieței interne. De asemenea, liderii europeni au stabilit că UE trebuie să țină cont de 'diversitatea sistemelor naționale și de rolul fundamental al interlocutorilor sociali'.

Premierul maltez, Joseph Muscat, a cărui țară asigură președinția semestrială a Consiliului UE, a subliniat că unul din marile progrese ale declarației semnate sâmbătă este 'acordul general că există o dimensiune socială' în UE care va fi avută în vedere în continuare cu 'respectarea deplină a identităților naționale'.

În textul declarației se mai face referire la capitolul economic și la stimularea investițiilor pentru a încuraja creșterea economică, precum și la desăvârșirea Uniunii Economice și Monetare, amintindu-se de asemenea și obiective precum diminuarea inegalității sociale, combaterea șomajului, a sărăciei și excluderii sociale.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rușii sunt „crăcănați”! / Exploziile de dimineață din Crimeea ar putea avea o importanță strategică majoră

2 ULTIMA ORĂ Rusia pregătește un atac masiv asupra Ucrainei din Belarus. Imaginile surprinse din satelit de pe aerodromul Zyabrivka

3 Ucraina pregătește contraatacul! / „Urechile rușilor se deschid doar atunci când o bâtă militară gigantică le lovește capul”

4 Un general ucrainean din GRU prins că a trimis Rusiei informații secrete a încercat să-i împuște pe anchetatori

5 „Mi-au măcelărit familia. Istoria se repetă pentru ultima oară”