Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Șefa CSM: În absența unor mecanisme de control eficiente, corupția poate deveni un factor de erodare a statului

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, a declarat, joi, că, în absența unor mecanisme de control eficiente, corupția poate deveni 'un factor de erodare a statului, cu grave consecințe asupra societății'.

"Fără a intra într-o analiză de fenomen, trebuie să admitem cu toții că, din perspectivă istorică, corupția a existat dintotdeauna peste tot și nicăieri nu a fost eradicată, nici în cele mai moderne sau democratice state din lume. Toate sistemele de drept actuale conțin reglementări referitoare la corupție și faptele conexe și este puțin probabil ca acestea să devină desuete sau să fie dezincriminate vreodată. În absența unor mecanisme de control eficiente, corupția poate deveni un factor de erodare a statului, cu grave consecințe asupra societății", a afirmat șefa CSM, la prezentarea raportului de activitate al DNA pentru anul 2016.

Mariana Ghena a susținut că important este ca statul, prin instituțiile sale, să fie în măsură să controleze și să limiteze calitativ și cantitativ atât efectele, cât mai ales cauzele dezvoltării acestui fenomen infracțional.

"Și desigur, ar fi mult mai eficient, poate chiar mai puțin costisitor și cu efecte pozitive la nivel de imagine a statului, dacă activitățile de prevenție ar prevala celor de combatere", a adăugat judecătoarea.

Șefa CSM a spus că prezentarea bilanțului activității DNA reprezintă și un prilej de analiză privind eficiența reală a mecanismelor existente în lupta împotriva corupției.

"Iar această preocupare, consider că trebuie să fie una extinsă și să implice toate puterile statului, într-un demers democratic așezat sub semnul echilibrului și interesului general al societății. Dincolo de cifre, evoluții și analize statistice, se desprinde o concluzie extrem de importantă, și anume că, la acest moment, DNA este o structură dinamică a sistemului judiciar, a cărei activitate presupune o maximă implicare și o specializare avansată în identificarea și probarea faptelor de corupție și conexe acesteia", a precizat președintele Consiliului.

Mariana Ghena a menționat că, din perspectiva combaterii corupției, rezultatele înregistrate în ultimii ani de DNA arată că activitatea instituțiilor de aplicare a legii și-a dovedit eficiența, rezultatele fiind vizibile prin creșterea, de la an la an, a numărului de dosare instrumentate, dar și de persoane condamnate definitiv.

"Menținerea unei rate mari a condamnărilor și a celorlalte decizii prin care instanțele de judecată au stabilit vinovăția, pe fondul creșterii continue a volumului de activitate, dovedesc o construcție instituțională capabilă și motivată să își dozeze și orienteze efortul spre acțiuni de tip rezultat", a subliniat șefa CSM.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALARMĂ Deși este demisă, Dăncilă vrea să dea chinezilor, pe ultima sută de metri, un contract major: construir…

2 Dacă-l vedeți pe ăsta în Guvernul PNL să știți că MAFIA a rămas la putere!

3 Se conturează Guvernul Ludovic Orban. Ce riscă Iohannis și PNL. Avertismentul lui Rareș Bogdan

4 Cât s-o fi dat? Frățiorul MAFIEI mineritului din Gorj, favoritul PNL pentru portofoliul Economiei! A fost lide…

5 Cum va arăta structura noului guvern PNL. Ministerele care dispar. Schița momentului

recomandări

Te ia DNA: ISU

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Grasul ăsta joacă super fotbal!