Șefii Black Cube, suspectați că ar conduce o organizație criminală. Dezvăluiri: interogatoriul din România

Șefii Black Cube, suspectați că ar conduce o organizație criminală. Dezvăluiri: interogatoriul din România

La cererea guvernului român, șeful firmei private de informații Black Cube a fost interogat, în 2016, pe tema operațiunii din București. Textul dezvăluit al interogatoriului oferă o rară imagine a tenebroasei lumi a spionajului politic, scrie publicația israeliană Haaretz, scrie G4Media .

La începutul lunii aprilie 2016, doi angajați de la Black Cube, o firmă privată israeliană de spionaj, au fost arestați în urma unei percheziții de la Hotelul Marriott din București, inițiată de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

Cei doi agenți, David Geclowicz și Ron Weber, au fost surprinși având la ei aparatura pe care, cu câteva ore în urmă, o folosiseră pentru a accesa computerele unor membri ai familiei sau ale altor persoane apropiate Laurei Codruța Kovesi, pe vremea aceea, procuror de stat care conducea Direcția Națională Anticorupție (DNA), angajată în eforturile României de combatere a corupției.

Kovesi gestiona o serie de importante anchete legate de mai mulți înalți oficiali români, printre aceștia numărându-se și oameni apropiați președintelui. Firma Black Cube a fost angajată să găsească probe concludente împotriva ei.

Piratarea a avut loc cu câteva săptămâni înaintea unei decizii prin care s-ar fi hotărât dacă Kovesi ar putea fi numită pentru un nou mandat, dovedindu-se ulterior că ea ancheta și un fost înalt oficial al Serviciului Român de Informații. Numele său era Daniel Dragomir și se presupunea că el ar fi angajat firma Black Cube, al cărui șef, Dan Zorella, un cetățean cu dublă cetățenie, română și israeliană, se număra și el printre suspecți.

Două luni mai târziu, pe data de 27 iunie, Zorella s-a aflat el însuși în sala de interogatorii a poliției israeliene. El a oferit versiunea sa legată de evenimente în fața unor oameni din poliția israeliană anti-fraudă și în fața unui anchetator român prezent și el la interogatoriu după ce Bucureștiul a cerut asistență în acest caz. Textul interogatoriului dezvăluie modul în care acționează o asemenea organizație, cum își găsește clienții și cum își gestionează operațiunile din străinătate.

Interogatoriul oferă o rară imagine a lumii întunecate a foștilor spioni, inclusiv în privința operațiunilor de colectare a informațiilor și în cea a spionajului politic.

Un măr și un ziar

Anchetarea lui Zorella pornește de la o simplă ipoteză a poliției: “L-am informat pe Zorella că îl interogăm din cauză că e bănuit că ar fi înființat o organizație criminală și că e membru al acesteia“. Ancheta mai precizează că firma e suspectată de “hărțuire și de o serie de delicte de ordin informatic, cum ar fi ‘spargerea’ ilegală a unor computere în scop nepermis, delicte menite să aducă prejudicii unei persoane oficiale din România“,  după care el a fost întrebat: “Cum răspundeți acuzațiilor?“

Zorella îi spune funcționarului că dorește să coopereze, după care el este întrebat: “Îi cunoașteți pe Favid Geclowicz și Ron Weiner?“

Răspunsul lui Zorella este afirmativ: “Da, ei lucrează pentru Black Cube. Ron lucrează în firma israeliană și e un fost membru și programator al serviciului israelian de informații. David este angajatul unei filiale britanice a firmei Black Cube. E un tip isteț, care lucrează în filiala noastră din Londra… și urma să fie reprezentatul nostru la Paris“.

Apoi, anchetatorii l-au întrebat cum au ajuns, el și firma sa, în România.

Zorella le spune că, “pe la sfârșitul lunii ianuarie, în 2016, o persoană pe nume Daniel Dragomir m-a contactat în legătură cu un proiect important și delicat din România. Mediator era o persoană pe nume Gifi Zalibenski (Zalibenski a fost condamnat la șase ani de închisoare în România pentru fraudă fiscală, iar procuratura israeliană încearcă să comute executarea pedepsei într-o închisoare din Israel). Daniel a spus că are de investigat o problemă importantă care privește serviciul DNA din România (o instituție anticorupție condusă de Kovesi). Mi s-a spus că Daniel e angajat al serciviilor secrete din România, așa că am hotărât să îl iau cu mine la întâlnire pe Udi Levy. Levy e un fost oficial al serviciului israelian de informații și a colaborat îndeaproape cu Meir Dagan (fost șef al Mossad-ului)”.

Zorella își amintește de oamenii prezenți la prima sa întâlnire din România. “Am plecat la București pe data de 1 februarie 2018, și am ajuns la (hotelul) Sheraton. Daniel era foarte atent cum discută cu noi, așa cum se obișnuiește în lumea spionajului. De exemplu, el a folosit un aparat gen Silence Phone și un serviciu de mesagerie pe nume Wickr, având ca nume de utilizator JohneDoe 500, și mi-a scris: “Ne întâlnim la Hilton, la English Bar“. După care a spus: “Ai să mă recunoști. O să am pe masă un măr și un ziar “. Și chiar așa l-am identificat la sosire.

Potrivit mărturiei, după ce cele două părți s-au recomandat, Dragomir le-a spus că, oficial, lucrează pentru SRI, dar a fost mutat din cauza investigațiilor anticorupție. El a spus că investigațiile sunt “de tot rahatul”, dar îi oferă șansa să devină o linie de front a Serviciului Român de Informații, afirmații la care Levy ar fi să răspuns: “Și noi suntem în aceeași situație”, el făcând referire la Israel.

Privitor la faptul că Dragomir nu ar fi acționat oficial, Zorella le-a spus anchetatorilor următoarele: “În domeniul nostru, nimeni nu părăsește vreodată un serviciu al guvernului“. Potrivit textului transcris al interogatoriului, Zorella a spus că el fusese angajat de SRI, cu consimțământul șefului acestuia, Eduard Hellvig, și al președintelui român Klaus Iohannis.

Potrivit declarațiilor lui Zorella, “Daniel (Dragomir) a propus ulterior să părăsim English Bar și să ne mutăm la câteva străzi mai încolo, într-un retaurant pe nume Nada Mas. Fiind un om al serviciilor de informații, Daniel s-a așezat la o masă din colț, cu fața spre ușă. Am comandat de mâncare, era zgomot, iar Daniel a început să ne povestească planul.

„El a spus că dorește să confirme sau să infirme unele suspiciuni legate de anumite fapte de corupție și de anumite nereguli din cadul DNA (biroul anticorupție care îi ancheta pe Dragomir și pe alții). Mai exact, în privința Laurei Codruța Kovesi (șefa instituției). El a spus că, de la numirea sa, ea a preluat conducerea țării. El a mai spus că Laura Kovesi e în colaborare cu adjunctul șefului SRI, Florian Coldea, și că, împreumă, ei au transformat țara într-un loc al fricii și al teroarei”.

Potrivit spuselor lui Zorella, Dragomir nu a pomenit niciodată și propriul caz și nici nu le-a cerut să intervină din partea sa, ci a vorbit mai degrabă despre o problemă „de ordin național”.

“Am  început să ne dăm seama ce este o problemă delicată, iar Udi (Levy) a hotărât să înregistreze întâlnirea. El a folosit un fel de pix care poate înregistra. Eu nu îmi înregistrez clienții, dar Udi dispune de o asemenea ustensilă, așa că mi-a semnalat că va începe înregistrarea, iar eu am dat din cap afirmativ“.

Zorella a transmis poliției aceste înregistrări și a cerut să se specifice faptul că ele confirmă colaborarea lui Dragomir cu israelienii și că el era în legături cu președintele român cu privire la anchetele anticorupție.

Șeful companiei a mărturisit că s-a consultat cu Dagan, fostul șef al Mossadului, în cadrul unei întâlniri private care a avut loc în locuința acestuia. Potrivit declarațiilor lui Zorella, Dagan a comunicat ulterior cu SRI. El pretinde că, potrivit spuselor lui Dagan, operațiunea era susținută de SRI și era vorba de o ‘misiune importantă’. Este important de subliniat în acest context perioada de timp în care au avut loc toate aceste evenimente, ele având loc cu numai o săptămână înaintea morții lui Dagan. Cum Dagan a murit cu trei săptămâni înaintea interogatoriului lui Zorella, poliția nu a putut confirma toate aceste afirmații.

Potrivit spuselor lui Zorella, Dragomir a declarat că „a primit permisiunea SRI de a acționa din partea serviciuluii, „astfel încât să putem iniția operațiuni și să pătrundem în conturile de email”. Când i s-a cerut dovada prin care să confirme că firma sa  funcționa ca grup în cadrul SRI, Zorella nu a prezentat vreun document. Când a fost întrebat ce gen de aprobare deține compania sa, el a spus: „Mi-am amintit că Meir Dagan, președintele de onoare al firmei Black Cube, era în bune relații cu Serviciul Român de Informații. Am crezut că el ar putea face niște verificări mai aprofundate pentru noi cu privire la conținutul proiectului… M-am dus acasă la Meir Dagan la câteva zile după discuția cu Daniel [Dragomir]. I-am explicat delicatețea proiectului și l-am întrebat dacă, prin contactele pe care le are în România, nu poate verifica dacă este vorba despre un proiect guvernamental”.

„Dagan nu-l cunoștea pe Dragomir. El a spus că va verifica și ne va comunica ulterior … Dagan m-a contactat la telefon după o zi-două. El mi-a spus că a verificat și că, într-adevăr, pentru România, a fost un proiect foarte important și delicat. Ar trebui să desfășurăm operațiunile așa cum spusese Daniel, doar în interiorul României, și astfel noi vom fi protejați de instituție [SRI] și vom fi considerați ‘un braț’ al SRI – este o misiune importantă, noroc!”.

După cum declara Zorella în textul transcris „Dragomir a spus că este interesat să lanseze proiectul … El a subliniat că mai sunt doar trei săptămâni până la finalizarea lui „, făcând astfel referire  la termenul pentru prelungirea mandatului lui Kovesi.

Pe 16 martie, Zorella a spus că a revenit la București pentru o nouă întâlnire cu Dragomir în Barul Englez. De data aceasta, Dragomir l-a dus la o „casă sigură” dintr-o zonă rezidențială a capitalei României – „Acest lucru este foarte frecvent în activitatea serviciilor de informații”. Acolo, Dragomir i-a plătit lui Zorella 149.000 de euro. „Mi-a cerut să număr banii, dar nu am vrut. Am văzut că sunt câteva pachete de zece mii de euro în bancnote de 100 de euro și câteva pachete de bancnote de 500 de euro. Păreau să corespundă sumei mai mult sau mai puțin, așa că i-am pus înapoi în plic, și asta a fost”.

Echipa

Zorella a mărturisit apoi că s-a întors în Israel și a început formarea unei echipe pentru proiectul românesc. „L-am numit pe Gal Farchi să conducă proiectul, i-am spus că avem nevoie de o echipă care să opereze numai în România. De asemenea, am spus că trebuie să ne întâlnim cu persoane apropiate lui Kovesi. Echipa lui Gal din Israel a inclus doi analiști – Yossi Berkstien și Nathan, care se ocupau de cercetare și informații la vedere – medii de socializare, etc – și erau însărcinați să furnizeze profilul tuturor persoanelor de la care credeam că am putea obține informații: Laura (Kovesi), tatăl ei, fostul ei soț și alții.

„Restul echipei trebuia să găsească numere de telefon și e-mail-uri care nu ne fuseseră furnizate de client. În același timp, David Geclowicz și Ron Weiner au fost trimiși la București pentru a încerca să pătrundă într-un anume cont de email. Ron este tipul practic, care știe efectiv cum să opereze. David trebuia să sune oamenii și să încerce să-i convingă să deschidă emailul trimis de noi”.

Anchetatorul poliției i-a cerut ulterior lui Zorella informații despre restul echipei, Zorella a răspuns că au existat și „alți  agenți, pe nume Stella Penn și Yossi Segal”. Cei doi au făcut parte din echipa care s-a ocupat de operațiunile reale și care a funcționat sub nume false. Numele lui Penn a fost deja dezvăluit și a fost confirmat public ca fiind al unui agent al firmei Black Cube după ce s-a aflat că firma era în relații cu Harvey Wienstien.

„Ar fi trebuit ca ei să întâlnească o persoană din Londra care a lucrat îndeaproape cu Laura (Kovesi) și care ar fi putut furniza informații despre presupusul ei comportament reprobabil … întâlnirea [în cele din urmă] a avut loc la Londra, [dar] după ce Geclowicz și Weiner au fost arestați.” În cele din urmă, sursa, Liana Sabo, nu a furnizat niciodată informații și a refuzat să vorbească despre Kovesi.

Ofensivă discretă

Geclowicz și Weiner au zburat la București instalându-și cartierul general la Marriot. „La început”, spune Zorella, „ei au încercat să abordeze ceea ce, în limbajul breslei, se numește o ’ofensivă discretă’. Asta însemna niște emailuri trimise anumitor persoane, dar fără vreun apel telefonic”. Emailurile includ fișiere din computerul persoanei vizate.

„Dacă îmi amintesc bine, asta s-a întâmplat marți, înainte de arestarea lor, iar operațiunea a mers bine în privința lui Sabo. Odată epuizat acest gen de ofensivă, am trecut la tehnici mai avansate: am trimis unor membri ai familiei și unor persoane cu care Kovesi a colaborat o știre pozitivă despre Kovesi, scrisă de un fals jurnalist, pentru a-i determina să răspundă. Falsul reporter chiar i-a sunat la telefon ca să afle opinia lor despre știre. Prin acest sistem, am reușit să primim un mesaj de e-mail din partea unui fost oficial al DNA care a lucrat cu Kovesi și chiar e-mail-ul fostului ei soț. Ambele e-mailuri au fost obținute vineri, înainte de arestare”.

După arestare, Zorella spune că l-a contactat pe Dragomir prin intermediul aplicației Wickr: „A promis că va avea grijă de explice lucrurile la cel mai înalt nivel posibil și că totul se va rezolva în curând. După câteva zile, mi-am dat seama că el nu poate rezolva nimic. Am început să examinez comunicarea noastră”.

El spune că, împreună cu Yanus, au venit ulterior cu o nouă poveste, pretinzând că au găsit niște materiale grozave despre DNA, obiectivul fiind acela de „a ne asigura că ei mai sunt încă interesați să comunice cu noi și că n-or să ne arunce la câini. [Dragomir] a spus că a primit informații de la un alt serviciu, potrivit cărora FBI-ul l-ar fi informat despre activitatea [Black Cube] din București”.

Post-scriptum

Kovesi a fost demisă din funcție în 2018, iar, anul trecut, Curtea Europeană de Justiție a constatat că demiterea sa a fost ilegală. Astăzi, ea ocupă funcția de procuror al UE, concentrându-și atenția asupra delictelor de ordin financiar.

Eduard Hellvig continuă să ocupe funcția de șef al Serviciului Român de Informații, iar Klaus Iohannis este încă președinte al României.

Geclowicz și Weiner au fost puși sub acuzare și condamnați la muncă în folosul comunității. În urma acestui caz, Black Cube a declarat că a învățat o lecție, iar compania  nu mai oferă servicii guvernelor și nici nu se mai implică în vreun fel în politică.

Totuși, în 2018, în revista New Yorker, Ronan Farrow relata că firma strange informații despre Ben Rhodes și Colin Kahl, doi foști consilieri ai fostului președinte al SUA, Barack Obama.

Acesta a fost doar un exemplu de informații din care reiese că această  companie s-a aflat în serviciul unor guverne și înaintea complicațiilor din România. The Marker, (un cotidian financiar israelian, n.red.), relata că, în perioada 2012 – 2014, Black Cube a oferit servicii Ministerului Apărării.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...