Șeful Armatei din Cehia: „Trebuie să fim pregătiți și pentru un scenariu negativ în Ucraina”

Șeful Armatei din Cehia: „Trebuie să fim pregătiți și pentru un scenariu negativ în Ucraina”

După ce ploile din aprilie au întârziat contraofensiva forțelor Kievului, în sudul Ucrainei s-a instalat seceta, iar terenul din regiunile Zaporojie și Herson a devenit propice pentru deplasarea blindatelor grele pe șenile.

În aceste condiții favorabile din punct de vedere meterorologic, declanșarea de către trupele ucrainene a unei contraofensive, care se dorește finală, pare iminentă.

Cu toate acestea, țările care sprijină Ucraina trebuie să ia în calcul și un rezultat mai puțin așteptat, potrivit celui mai înalt militar în funcție din Cehia.

Șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Republicii Cehe, generalul-locotenent Karel Rehka, consideră că viitoarea contraofensivă a Ucrainei împotriva Federației Ruse nu va schimba neapărat situația de pe câmpul de luptă și face apel la pregătirea pentru un război prelungit.

El a exprimat această evaluare într-un interviu acordat Bild (26 mai), preluat de publicația ucraineană „ Adevărul european ”.

Potrivit lui Rehka, cea mai importantă condiție pentru succesul contraofensivei ucrainene nu este echipamentul oferit Ucrainei, ci „voința societății ucrainene”, care, în opinia sa, este „încă foarte puternică”.

„Personal cred că ar trebui să fim pregătiți pentru un scenariu prost - un război lung”, a declarat șeful Statului Major General ceh.

Acest lucru înseamnă că Occidentul va trebui să sprijine Ucraina cu arme pentru mulți ani, a adăugat generalul Rehka.

"Fiecare țară are propriile sale capacități, potențial și caracteristici. Este important să lucrăm împreună ca o singură echipă și fiecare să încerce să contribuie în limita capacităților sale. Și trebuie să-i ascultăm de ucraineni. Ei știu cel mai bine de ce au nevoie", a declarat Rehka.

În acest sens, generalul ceh solicită Europei să ofere Ucrainei nu numai arme și pregătire militară: „Voința noastră de a sprijini Ucraina pe toate fronturile este la fel de importantă: moral, diplomatic, financiar și în alte domenii, precum educație, cultură, reconstrucție etc”.

Foto: Pregătire de luptă pentru militarii ucraineni

"Trebuie să fim capabili să explicăm publicului nostru că sprijinirea Ucrainei este corectă din punct de vedere moral, precum și o investiție necesară în propria noastră securitate și apărare. Și există o luptă în spațiul informațional. Nu trebuie să subestimăm acest lucru", a adăugat el.

"Rușii cred că timpul este de partea lor. Trebuie să le arătăm că greșesc", a conchis șeful Statului Major General al Republicii Cehe.

Reamintim că pe 25 mai a avut loc în format online cea de-a 12-a întâlnire a grupului de contact pentru apărarea Ucrainei „Ramstein”.

În cadrul acesteia, ministrul ucrainean al Apărării Oleksei Reznikov a prezentat informații despre situația de pe câmpul de luptă, precum și despre nevoile apărătorilor ucraineni în lunile și anii următori. Ulterior s-a discutat despre nevoile critice pentru apărarea Ucrainei cu accent pe sistemele antiaeriene. Al treilea punct la „Ramstein” a fost sprijinul pe termen lung al Ucrainei, inclusiv inițiativele industriale de creștere a producției de echipamente critice. Un alt subiect pe agenda de discuții a fost anunțarea planurilor pentru antrenarea piloților ucraineni pe avioanele de luptă de generația a patra, inclusiv F-16, potrivit publicației ucrainene Suspilne .


Citește și:

populare
astăzi

1 S-a elucidat misterul femeii moarte din Audi

2 Cine este frumoasa procuroare de la flagrantul DNA în care a fost săltat baronul PSD Buzatu

3 „Mor de draci” / „Dumnezeirea mamii lor, cred că treʼ să mă duc să-i bat” / A apărut documentul care-l îngroapă definitiv pe baronul PSD Buzatu!

4 „Trăiește și cu amanta în casă și cu soția. Vrea să pară model pentru societate, dar el de fapt e cel mai mare escroc”

5 VIDEO „Acest bărbat dă clasă tuturor”