Șeful CIA a numit scurgerea de documente una dintre principalele provocări actuale

Șeful CIA a numit scurgerea de documente una dintre principalele provocări actuale

William Burns a adăugat că Pentagonul și Departamentul de Stat investighează incidentul.

William Burns. Foto: EPA-EFE

Scurgerea documentelor americane clasificate care au apărut pe rețelele de socializare este una dintre provocările cheie cu care se confruntă comunitatea de informații americane, a declarat marți directorul Agenției Centrale de Informații din SUA (CIA), William Burns, vorbind la un eveniment organizat de Institutul de Cercetare James Baker (Texas).

Potrivit lui Burns, CIA se străduiește să se asigure că problemele pe termen scurt nu interferează cu eliminarea provocărilor pe termen lung. "Scurgerea extrem de nefericită a documentelor clasificate aparține categoriei acestor provocări de moment, care, desigur, este la fel de serioasă ca orice altceva. Guvernul SUA ia această problemă extrem de în serios", a spus șeful CIA.

"Pentagonul și Departamentul de Stat au lansat deja o investigație amănunțită pentru a înțelege ce s-a întâmplat. Momentan, nu am nimic de adăugat la asta, ancheta continuă", a spus Burns. Marți mai devreme, Fox News a raportat că sursa scurgerii de documente clasificate ar putea fi CIA sau Agenția de Securitate Națională (NSA) a Statelor Unite.

La rândul său, șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a declarat la o conferință de presă comună cu secretarul de stat american Anthony Blinken, precum și cu miniștrii de externe și apărării naționale ai Filipinelor Enrique Manalo și Carlito Galvez Jr. că documentele secrete ale Pentagonului postate pe internet datează din perioada 28 februarie și 1 martie.

"Documentele despre care știm sunt din 28 februarie și 1 martie. Nu știu dacă mai sunt alte documente care au fost anterior în rețea. Vom afla în timpul anchetei", a spus el.

Potrivit lui Austin, departamentul de apărare nu știe exact unde se aflau documentele. "Erau undeva pe internet, nu știm exact unde și cine a avut încă acces la ele. Nu vreau să speculez, dar vă asigur că luăm foarte în serios ceea ce s-a întâmplat, vom continua să înțelegem și întoarce fiecare piatră până aflăm sursa și amploarea a ceea ce s-a întâmplat”, a subliniat șeful Pentagonului.

El a confirmat că a fost informat despre scurgerea de materiale clasificate în dimineața zilei de 6 aprilie și că a „ordonat de urgență implicarea eforturilor interagenții”. „Am înaintat cazul Departamentului de Justiție, care a lansat o anchetă penală”, a adăugat Austin.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”