Șeful diplomației americane, vizită de urgență în Egipt, Israel şi Cisiordania, în urma violenţelor în regiune

Șeful diplomației americane, vizită de urgență în Egipt, Israel şi Cisiordania, în urma violenţelor în regiune

Antony Blinken se va deplasa în Egipt duminică, apoi în Israel şi în Cisiordania, pe fondul escaladării violenţelor în regiune după un raid israelian ce s-a soldat cu nouă morţi la Jenin, a anunţat joi Departamentul de Stat american.

Antony Blinken, șeful diplomației americane

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken se va deplasa în Egipt duminică, apoi în Israel şi în Cisiordania, pe fondul escaladării violenţelor în regiune după un raid israelian ce s-a soldat cu nouă morţi la Jenin, a anunţat joi Departamentul de Stat american, informează AFP.

Blinken se va deplasa iniţial la Cairo în perioada 29-30 ianuarie, unde va avea o întrevedere cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi, apoi la Ierusalim şi Ramallah, unde se va întâlni cu noul prim-ministru israelian Benjamin Netanyahu, precum şi cu liderul Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, potrivit unui comunicat, potrivit Agerpres.

El va insista pe lângă ambele părţi asupra "necesităţii urgente de a lua măsuri de reducere a tensiunilor pentru a pune capăt ciclului de violenţe care a costat viaţa prea multor persoane nevinovate", adaugă comunicatul.

Nouă palestinieni au fost ucişi joi la Jenin în timpul unui raid israelian prezentat de armată drept o operaţiune împotriva unor activişti islamişti în tabăra de refugiaţi din acest oraş din nordul Cisiordaniei ocupate.

Autoritatea palestiniană i-a acuzat pe soldaţii israelieni că au tras cu gaze lacrimogene în interiorul unităţii pediatrice a unui spital, ceea ce armata israeliană a dezminţit.

Deplasarea lui Blinken în Israel intervine la o săptămână după cea a consilierului pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, care îl asigurase pe prim-ministrul israelian de sprijinul SUA.

Aceste întrevederi succesive se înscriu în contextul învestirii, la sfârşitul lui decembrie, a guvernului format de Netanyahu, figură marcantă a dreptei israeliene, împreună cu partide de extremă dreapta şi cu formaţiuni evreieşti ultraortodoxe.

Aceasta va fi a patra deplasare a secretarului de stat american în Israel după preluarea funcţiei.

La Cairo, duminică şi luni, Blinken va discuta cu autorităţile egiptene probleme regionale, inclusiv legate de Libia şi Sudan, potrivit comunicatului Departamentului de Stat.

Washingtonul menţine relaţii cordiale cu Egiptul, în pofida presiunii recurente în legătură cu respectarea drepturilor omului în această ţară.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”