Şeful diplomaţiei palestiniene denunţă, la Varşovia, sprijinul ambasadorului american pentru planul lui Netanyahu de anexare

Şeful diplomaţiei palestiniene denunţă, la Varşovia, sprijinul ambasadorului american pentru planul lui Netanyahu de anexare

Şeful diplomaţiei palestiniene, Riyad Al-Malki, a denunţat luni, la Varşovia, sprijinul exprimat de ambasadorul american la Ierusalim pentru proiectul israelian de anexare a unei părţi a teritoriilor palestiniene ocupate, şi s-a întrebat dacă Israelul este 'o vacă sfântă' de care 'nimeni nu se poate atinge', relatează AFP.

Aflat într-o vizită în Polonia, ministrul palestinian a comentat, în faţa presei, declaraţiile ambasadorului David Friedman pentru cotidianul New York Times, potrivit cărora, în anumite circumstanţe, Israelul ar avea 'dreptul de a păstra o parte, dar probabil nu tot' din coloniile sale din Cisiordania ocupată, aşa cum prim-ministrul Benjamin Netanyahu a promis în campania electorală.

'Prin această declaraţie, Friedman încearcă să-l ajute pe Netanyahu să prindă curajul de a lua o astfel de decizie', sau măcar să facă din aceasta 'un subiect de dezbatere nu doar în Israel, ci şi în SUA şi la nivel internaţional', a comentat Al-Maliki, insistând că ar fi vorba despre o încălcare a dreptului internaţional şi a unor rezoluţii ale ONU.

Potrivit responsabilului palestinian, comunitatea internaţională are datoria să reacţioneze, el amintind că Uniunea Europeană a adoptat sancţiuni împotriva unor acţiuni similiare - fără a cita însă în mod explicit anexarea Crimeii de către Rusia.

'Trebuie să ne aşteptăm din partea comunităţii internaţionale să adopte sancţiuni dacă Israelul se hazardează să ia o asemenea decizie (...), sau Israelul este ''vaca sfântă'' de care nimeni nu are voie să se atingă?', a adăugat el.

Întrebat cu privire la planul preşedintelui american pentru Orientul Mijlociu - al cărui conţinut exact nu este cunoscut deocamdată - şi despre summitul din 24-25 iunie de la Manama, la care va fi dezvăluită componenta economică, Al-Malki a reafirmat că palestinienii nu vor renunţa niciodată la aspiraţiile lor la un stat independent 'în schimbul câtorva miliarde de dolari'.

'O asemenea conferinţă este condamnată la eşec înainte de a începe', a conchis ministrul palestinian.

În fine, întrebat despre participarea Palestinei la conferinţa ce va urma celei de la Varşovia cu privire la Orientul Mijlociu, prevăzută în 2020 la Washington, el a declarat că aceasta ar trimite o delegaţie dacă invitaţia ar veni exclusiv din partea Poloniei.

Însă 'nu avem încredere în administraţia americană actuală', a subliniat el.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Adina Buzatu a scos de la naftalină imaginea în care s-a pozat goală, alături de cinci bărbați

2 VIDEO Cara Delevingne „și-a donat orgasmul pentru știință” / Pentru asta s-a masturbat într-un spital din Germania

3 VIDEO Emilia Dorobanțu, cântec emoționant de 1 Decembrie. Interpretarea superbă care te face să plângi

4 Foarte interesante amănunte! / Păcăliți de ucraineni și de hărțile vechi și depășite, rușii trag după ținte false și se omoară între ei

5 Profesorul Vlad Ciurea / Creierul are cinci dușmani!