Șeful diplomației turce, așteptat joi la Moscova: Chestiuni delicate pe agenda întrevederii cu Lavrov

Șeful diplomației turce, așteptat joi la Moscova: Chestiuni delicate pe agenda întrevederii cu Lavrov

Șeful diplomației turce, Hakan Fidan, va fi primit joi la Moscova de omologul său rus Serghei Lavrov, a anunţat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova, în timp ce o întrevedere între preşedinţii Turciei şi Rusiei este aşteptată să aibă loc în curând, relatează AFP.

Hakan Fidan în timpul vizitei la Kiev FOTO EPA-EFE

„Din 31 august până pe 1 septembrie, ministrul Afacerilor Externe al Turciei va efectua o vizită de lucru la Moscova, pentru a discuta asupra unui larg evantai de probleme” cu ministrul de Externe Serghei Lavrov, a anunţat Zaharova într-o conferinţă de presă.

Această vizită intervine la şase zile după o deplasare a lui Hakan Fidan la Kiev, unde ministrul turc a discutat cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Situaţia din Ucraina se va afla în centrul discuţiilor, la fel ca „Siria, Libia şi Caucaz”, a dezvăluit Zaharova.

Turcia încearcă să joace un rol de mediator în războiul din Ucraina. Sub egida ei și a ONU, Kievul şi Moscova au convenit asupra unui acord care i-a permis Ucrainei să exporte cereale prin Marea Neagră. Însă Moscova s-a retras din acest acord la 17 iulie, spre dezaprobarea Turciei, care încearcă de atunci să readucă părţile implicate în jurul mesei în speranţa unor negocieri de pace mai ample, notează AFP, potrivit Agerpres .

Ankara a anunţat luni că preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se va deplasa „în curând” la Soci, în Rusia, pentru a discuta cu Vladimir Putin despre reluarea acestui acord.

Potrivit Mariei Zaharova, Lavrov şi Fidan „vor analiza” de asemenea „starea cooperării bilaterale ruso-turce, în special în cadrul punerii în aplicare a unor proiecte strategice în sectorul energetic”.

La propunerea lui Putin, cele două ţări caută să creeze un nou „hub gazier” care să permită livrarea de gaze rusești ocolind gazoductele ce trec prin Ucraina şi prin Marea Baltică.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?