Şeful diplomaţiei UE, 'foarte preocupat' de sancţiunile americane împotriva personalului Curţii Penale Internaţionale

Şeful diplomaţiei UE, 'foarte preocupat' de sancţiunile americane împotriva personalului Curţii Penale Internaţionale

Şeful diplomaţiei europene s-a declarat joi "foarte preocupat" de decizia preşedintelui american Donald Trump de a autoriza sancţiuni economice împotriva oricărui responsabil al Curţii Penale Internaţionale (CPI) implicat în ancheta asupra activităţilor forţelor americane în Afganistan, relatează AFP.

"Anunţul că preşedintele Trump a semnat un decret care autorizează sancţiuni americane împotriva angajaţilor Curţii Penale Internaţionale implicaţi în orice anchetă asupra activităţilor forţelor americane, poate asupra unor crime de război în Afganistan, este un subiect de foarte mare preocupare", a afirmat spaniolul Josep Borrell.

"Vom analiza decizia pentru a evalua toate implicaţiile sale şi Consiliul Afaceri Externe va avea un cuvânt de spus asupra acestui subiect", a anunţat el.

Miniştrii de externe din statele UE se reunesc prin videoconferinţă luni, 15 iunie, şi este prevăzută o întrevedere cu Mike Pompeo, secretarul de stat american, au precizat surse diplomatice.

"Uniunea Europeană este un susţinător fervent al Curţii Penale Internaţionale cu sediul la Haga şi cred că ne putem reitera sprijinul pentru această instituţie, întrucât ea a jucat un rol în instituirea unei justiţii internaţionale şi în pedepsirea crimelor internaţionale cele mai grave", a subliniat Josep Borrell.

Decizia preşedintelui american este o ripostă directă la decizia în apel luată în martie de jurisdicţia de la Haga de a autoriza deschiderea unei anchete pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii în Afganistan, în pofida opoziţiei administraţiei Trump, notează AFP.

Ancheta dorită de procuroarea CPI, Fatou Bensouda, vizează între altele abuzuri care ar fi fost comise de soldaţii americani în ţara unde SUA sunt angrenate din 2001 în cel mai lung război din istoria lor. Alegaţii de tortură au fost de asemenea formulate cu privire la CIA.

SUA nu sunt parte a CPI şi nu au ratificat tratatul internaţional care stă la baza acestei instanţe.

Preşedintele Trump este angajat într-un atac fără precedent împotriva CPI, pe care o acuză că aduce atingere suveranităţii naţionale. El a autorizat extinderea restricţiilor la acordarea de vize responsabililor CPI implicaţi în anchetă şi membrilor familiilor lor.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dobitocul ăsta prezintă știri la Antena 3! / Citiți și voi ce personaje adăpostește cloaca lui Voiculescu!

2 Așa o fi?

3 Vipera ţine cu dinţii de Reghecampf

4 Alcov bucureștean cu o bombă sexuală / Un milionar căsătorit a combinat-o pe fiica partenerului de afaceri

5 VIDEO De văzut!