Şeful DNA respinge cererea CSM de revocare a procurorului din dosarul ''Colectiv'': profesionalism, onestitate şi curaj

Şeful DNA respinge cererea CSM de revocare a procurorului din dosarul ''Colectiv'': profesionalism, onestitate şi curaj

Procurorul şef al DNA, Crin Bologa, a respins cererea Secţiei de pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind revocarea procurorului Melinda Diaconescu, susţinând că aceasta şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, atunci când a solicitat recuzarea judecătorilor din dosarul 'Colectiv', "cu profesionalism, onestitate şi curaj".

La sfârşitul lunii iunie, Secţia pentru judecători a CSM a adoptat o hotărâre prin care a cerut revocarea procurorului Melinda Diaconescu, în urma unei solicitări a judecătorilor din dosarul "Colectiv", care susţineau că procurorul le-ar fi afectat independenţa şi imparţialitatea.

Şeful DNA a transmis luni că nu există motive de revocare a procurorului.

"Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Crin-Nicu Bologa, a analizat conţinutul hotărârii amintite anterior şi comportamentul doamnei procuror Melinda Diaconescu şi a constatat că nu există motive pentru a dispune revocarea acesteia din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Mai mult, doamna procuror şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu cu profesionalism, onestitate şi curaj, în conformitate cu prevederile art. 67 Cod procedură penală şi în virtutea independenţei garantate de art. 67 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 304/2004. Procurorul şef al DNA, Crin-Nicu Bologa, asigură cetăţenii că procurorii Direcţiei îşi desfăşoară activitatea conform principiilor legalităţii, imparţialităţii şi independenţei în dispunerea soluţiilor şi a concluziilor lor în faţa instanţei de judecată, în scopul aflării adevărului, apărării ordinii de drept, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. De asemenea, conducerea DNA asigură procurorii Direcţiei de tot sprijinul instituţional permis de lege, care să le garanteze desfăşurarea activităţii în condiţii de legalitate, independenţă şi profesionalism", susţine DNA, într-un comunicat de presă.

DNA mai anunţă că procurorul Melinda Diaconescu a formulat o plângere prealabilă, prin care solicită Secţiei pentru judecători a CSM revocarea hotărârii care o vizează.

De asemenea, ea a formulat o cerere pentru apărarea reputaţiei profesionale şi a independenţei la Secţia pentru procurori a CSM, cu referire la conţinutul hotărârii şi a discuţiilor ce au avut loc la şedinţa Secţiei pentru judecători.

În luna aprilie, procurorul Melinda Diaconescu a depus la Curtea de Apel Bucureşti o cerere de recuzare a judecătorilor Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, care fac parte din completul din dosarul "Colectiv".

Procurorul era nemulţumit că judecătoarea Adina Pretoria Dumitrache a ridicat din oficiu o cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru o parte din inculpaţii din dosar, printre care şi fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone.

Ulterior, propunerea instanţei a dus la dezbateri aprinse între judecătoarea Adina Pretoria Dumitrache, pe de o parte, şi procurorul DNA şi avocaţii victimelor, pe de altă parte, trecându-se chiar la ameninţări cu amenzi din partea magistratului.

Cei doi magistraţi nu au căzut de acord asupra modului de soluţionare a schimbării încadrării juridice, au separat dosarul în două, după care l-au reunit la loc.

Consecinţa demersului judecătorilor a fost că, în loc ca dezbaterile finale să se încheie în luna iunie, cum de altfel chiar ei programaseră, dosarul a fost amânat pentru luna septembrie. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea, au găsit călcîiul lui Ahile al rușilor”

2 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

3 Experţi şi foşti oficiali de la Pentagon au simulat un război din cauza Taiwanului: Pierderi grele atât pentru China, cât şi pentru Statele Unite

4 Rezistența ucraineană a „eliberat de viață” încă un trădător

5 Pe orbita Pământului zboară două avioane spațiale misterioase...