Șeful FBI își apără ferm decizia de neîncepere a urmăririi penale contra lui Hillary Clinton

Șeful FBI își apără ferm decizia de neîncepere a urmăririi penale contra lui Hillary Clinton

Directorul Biroului Federal de Investigații (FBI), James Comey, și-a apărat ferm joi decizia de a recomanda ca Hillary Clinton să nu fie urmărită penal în cazul referitor la utilizarea unui server privat de email în perioada în care politiciana democrată a fost secretar de stat al SUA, relatează Reuters și AFP.

Președintele Camerei Reprezentanților, republicanul Paul Ryan, a susținut joi într-o scrisoare adresată directorului pentru informații naționale al SUA, James Clapper, că Hillary Clinton nu ar trebui să aibă acces la informații clasificate în timpul campaniei electorale pentru Casa Albă.

În mod normal, candidații la prezidențiale în SUA au acces la informații clasificate de îndată ce sunt nominalizați oficial. Comey a subliniat însă că Hillary Clinton nu a încălcat legea.

FBI-ul a anunțat marți că și-a încheiat ancheta privind utilizarea de către Hillary Clinton, în perioada în care era fost secretar de stat, a unui server privat de email, și a transmis dosarul justiției, recomandând ca actuala candidată democrată la președinția SUA să nu fie urmărită penal.

"Nu se impune urmărirea penală", a declarat șeful FBI într-o conferință de presă, anunțând sfârșitul investigațiilor foarte sensibile efectuate de poliția federală, despre care s-a comentat că ar putea deraia cursa spre Casa Albă a lui Hillary Clinton.

Unele dintre email-urile trimise de fosta primă doamnă utilizând un server privat erau clasificate drept "secrete" și persoane rău intenționate au putut avea, teoretic, acces la ele, a precizat șeful FBI. Ea totuși "nu a avut intenția" de a încălca legea, potrivit lui James Comey.

Hillary Clinton este candidată în alegerile prezidențiale de la 8 noiembrie, dar campania sa a fost afectată în ultimele luni de scandalul email-urilor profesionale trimise de pe un server privat în perioada în care a condus Departamentul de Stat (2009-2013).

Ea a participat voluntar, sâmbătă, la o audiere de trei ore și jumătate la sediul FBI din Washington.

Ministrul american al justiției, Loretta Lynch, a dat asigurări vineri că va respecta recomandările FBI și ale procurorilor implicați în anchetă, încercând să excludă astfel orice suspiciune de interferență politică în acest dosar ultrasensibil.Loretta Lynch a devenit obiectul unei polemici pentru că s-a întâlnit săptămâna trecută cu fostul președinte Bill Clinton, o întrevedere denunțată ca un aranjament ilegal de Donald Trump.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Foarte interesante amănunte...