Șeful grupării Statul Islamic a fugit de la Mosul

Șeful grupării Statul Islamic (SI), Abu Bakr al-Baghdadi, a fugit de la Mosul când s-au apropiat trupele irakiene, a declarat miercuri presei un oficial din ministerul american al apărării.

Un creștin șterge numele lui Abu Bakr al-Baghdadi de pe zidul unei mănăstiri 'vizitate' de militanții Statului Islamic

Sursa citată de AFP a apreciat că al-Baghdadi nu avea nicio influență asupra tacticii jihadiștilor, ci a dat probabil doar principalele orientări strategice comandanților militari, pe care i-a lăsat să lupte în continuare. Reprezentantul Pentagonului a apreciat că SI ar intenționa să se replieze pe valea Eufratului, după ce va pierde orașele Mosul din Irak și Raqqa din Siria. "Nu cred că au renunțat să ocupe teritorii în cadrul unui califat" în estul Siriei și vestul Irakului, a adăugat el.

Liderul SI este urmărit de forțele speciale și serviciile de informații ale SUA, la fel ca fostul conducător al Al-Qaida, Osama bin Laden. Al-Bagdadi a proclamat "califatul" SI chiar la Mosul, în iunie 2014. Forțele guvernamentale irakiene au recucerit partea de est a orașului și se pregătesc să ia cu asalt centrul vechi, situat în partea de vest.

Militarii americani consideră că SI este slăbit, iar serviciile de informații afirmă că liderii organizației jihadiste au început să plece și din Raqqa spre locuri mai sigure, în aval pe Eufrat. Oficialul din ministerul apărării citat miercuri de AFP a arătat că SI a pierdut 65% din teritoriile pe care le controla la apogeul expansiunii sale, în 2014, și aproape jumătate din combatanți. Pentagonul estimează că au rămas doar maximum 15.000 de luptători islamiști, dintre care 2.500 la vest de Mosul, circa 1000 la Hawija, tot în Irak, și 4.000 la Raqqa.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / În PSD se vorbește despre iminenta punere sub acuzare a lui Dragnea, Carmen Dan și Dăncilă în Dosar…

2 ULTIMĂ ORĂ / Ministrul de interne îl va destitui pe Raed Arafat săptămâna viitoare

3 Orban chiar este un om modest. Două momente

4 HOPA! Angajații din spitale care primesc șpaga ar putea rămâne fără contracte de muncă. Ministrul Sănătății an…

5 Document / Trebuie să fii idiot să crezi așa ceva! Cum ar fi ajuns înregistrarea compromițătoare cu foștii procu…

recomandări

Te ia DNA: ISU

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un tip a creat ciocanul lui Thor cu electromagneţi şi amprentă