Șeful ISU Suceava: Căutarea în Călimani, sistată; există riscul producerii unei noi avalanșe

Șeful ISU Suceava: Căutarea în Călimani, sistată; există riscul producerii unei noi avalanșe

Căutarea celei de a treia victime în urma avalanșei din Călimani a fost sistată, temporar, din cauza vremii nefavorabile și a riscului la care ar fi supuși salvatorii, a declarat pentru AGERPRES, sâmbătă, șeful ISU Suceava, general de brigadă Ion Burlui.

''Riscul este ca pe cei care merg acolo să-i surprindă o nouă avalanșă. La ora când vorbim, starea zăpezii nu permite să reluăm căutările acolo (...) Stratul de zăpadă era pe alocuri mai mare de 4-5 metri'', a spus Burlui.

Două dintre cele trei victime ale avalanșei de vineri din Călimani au fost găsite. Este vorba de un pompier în vârstă de 36 de ani, în viață, iar a doua, o femeie, declarată decedată după ce s-au executat timp de o oră manevre de resuscitare.

Șeful ISU Suceava a adăugat că în zonă au fost trimise și două șenilate, dar și un balon de iluminare, respectiv un dispozitiv cu generator care oferă vizibilitate pe o rază mai mare.

De asemenea, câinele de căutare Oli al inspectoratului se află în dispozitivul de salvatori, acesta nefiind la prima acțiune de căutare de persoane, potrivit lui Burlui.

O avalanșă în Munții Călimani a surprins, vineri, trei persoane, dintre care doi pompieri, care participaseră la o acțiune de amplasare a unui steag tricolor în Munții Călimani, de Ziua Națională. Potrivit șefului ISU Suceava, la acțiunea de căutare-salvare participă câteva zeci de persoane — salvamontiști, jandarmi montani, pompieri și câinele de căutare și salvare.

La fața locului s-a acționat cu 46 de pompieri 9 jandarmi montani, 14 salvamontiști din Vatra Dornei și de la Consiliul Județean Suceava, 6 militari de la Unitatea Militară Roșu, 5 lucrători de la Ocolul Silvic Vatra Dornei și doi de la Rezervația Călimani.

S-au folosit telefoane satelitare pentru zonele fără semnal. S-au mobilizat 10 ambulanțe, 2 autoșenilate, o ambulanță SMURD, un cuplu chinotehnic și mai multe autoturisme de teren.

Steagul tricolor este înălțat de salvamontiștii din Vatra Dornei pe cele patru vârfuri ce delimitează Țara Dornelor — Pietrosul Călimani, Omu Suhard, Pietrosul Bistriței și Giumalău, în fiecare an, din 2013.

AGERPRES/(A, AS — autor: Silvia Marcu, editor: Mihai Simionescu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 N-o oprește nimeni pe această nemernică? / Monica Pop, o nouă postare dementă!

2 Zvonuri...

3 ULTIMA ORĂ Zvonuri proaspete de la PNL și PSD...

4 Informații certe

5 A intrat moartea-n șoșoci? / „Prietenul nostru O, care a stat pe scenă lângă Diana Șoșoacă, este căzut la pat în…