Șeful OMS, avertisment grav despre coronavirus: „Lumea trebuie să se trezească şi să considere acest virus inamic drept inamicul public numărul unu”

Șeful OMS, avertisment grav despre coronavirus: „Lumea trebuie să se trezească şi să considere acest virus inamic drept inamicul public numărul unu”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că lumea trebuie să considere coronavirusul drept inamicul public numărul unu, mai periculos chiar decât terorismul, numărul deceselor depășind 1.100, relatează Reuters. 

”Lumea trebuie să se trezească şi să considere acest virus inamic drept inamicul public numărul unu”, a declarat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

În timp ce economia presează a doua mare economie a lumii, firmele chineze încearcă să îşi reia activităţile după vacanţa prelungită pentru Anul Nou chinezesc, iar sute dintre ele susţin că vor avea nevoie de împrumuturi de ordinul miliardelor de dolari pentru a rezista.

Companiile au început să facă concedieri, în pofida asigurărilor date de preşedintele chinez Xi Jinping că restructurările vor fi evitate. Zhong a declarat că numărul cazurilor noi de îmbolnăviri este în scădere în unele provincii, acesta anticipând că epidemia va atinge nivelul maxim în această lună.

”Sper că această epidemie sau acest eveniment s-ar putea încheia undeva în aprilie”, a adăugat Zhong, epidemiolog care şi-a dobândit reputaţia prin combaterea epidemiei SARS în 2003.

OMS a anunţat marţi că epidemia a provocat moartea a 1.017 de oameni şi 42.708 de îmbolnăviri. În alte 24 de ţări şi teritorii au fost confirmate 319 cazuri şi două decese, unul în Hong Kong ş un altul în Filipine. Acţiunile, care au scăzut în mai multe rânduri de la izbucnirea epidemiei din China, de teama efectului negativ asupra economiei, au atins marţi niveluri record la nivel global, în urma comentariilor făcute de Zhong.

Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a spus că impactul financiar al epidemiei este gestionabil, iar producţia economică pierdută din cauza epidemiei va putea să fie recuperată în trimestrele următoare, dar a adăugat că este prematur de evaluat impactul economic.

Tedros a spus însă că noul coronavirus trebuie privind la fel ca un atac terorist.

”Ca să fiu cinstit, un virus este mai puternic în crearea de tulburări politice, sociale şi economice decât orice atac terorist. Este cel mai periculos inamic pe care vi-l puteţi imagina”, a spus acesta.

Primul vaccin va apărea peste 18 luni, a spus şeful OMS, cerând unitate la nivel global pentru a preveni apariţia ”mult mai multor cazuri şi a unor costuri mult mai mari”.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro